Bejelentkezett az olimpiai (arany)éremért Bíró Attila csapata.

4. negyed, 1:53 van hátra, és még mindig 9-9 az állás. Még ezt se gondoltuk volna előzetesen, hát még azt, ami ezután következett!
Már az első negyed és félidő nagyon jól sikerült az ezúttal Gangl Edinát nélkülöző magyar csapatnak. Fegyelmezett, jó játékkal 2-2-es részeredményt értek el a mieink, az meg extra volt, hogy a két center, Parkes Rebecca és Gyöngyössy Anikó szerezte a két gólt.
Tokyo 2020
Olimpiai bronzérem All Star-tagsággal Új-Zélandról indulva vízilabdában? Sikerülhet!
14/10/2021 17:07
A második felvonásban is nagyon jól játszottak a magyar lányok, fizikálisan is felvették a versenyt a világ legerősebb válogatottjával, sőt, Maggie Steffensék futottak Szilágyi Dorottyáék után. 5-5-tel fordultak a felek a folytatásra.
Magyari Alda már ekkor parádésan védett, ez a játék tényleg extra volt minden tekintetben. Nagyon nehéz gólt lőni ennek az USA-nak, elég jól sikerült ez a műfaj, a ritmus és és a védekezés is magas szintű volt.
A harmadik negyedben, 6-8-nál először vezettek kettővel az amerikaiak, itt juthatott először eszünkbe, hogy nem lehet a végéig bírni azt a tempót és fizikalitást, amivel Musselmannék egy évtizede uralják a női vízilabdát.

Vályi Vanda is a legjobbak közé tartozott - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

És akkor ezek után tolt egy 4-1-es negyedik negyedet a magyar válogatott.
Előbb a világklasszis teljesítményt nyújtó Parkes villant meg, majd Vályi Vanda egyenlített egy rosszkéz szélről elengedett lövéssel (8-8).
És bár Seidemann még egyszer megszerezte a vezetést a kétszeres címvédőnek, innentől pláne a magyar lányok percei következtek. Még úgy is, hogy szegény Gyöngyössy nem, vagy alig kapott ítéletet elöl. Keszthelyi viszont bevágott egy fórt, majd a mieink kivédekeztek egy emberhátrányt.
Egy perccel a vége előtt a győzelemért támadhatott a Bíró-csapat. Már ezt is élmény volt elkönyvelnünk. És akkor jött a slusszpoén. Az emberfeletti teljesítményt nyújtó Parkes a támadóidő utolsó másodpercében, a kapunak háttal állva, emberrel a nyakán húzta be a a labdát a kapuba, megszerezve a 10., mint nem sokkal később kiderült, győztes gólunkat.

A mindent eldöntő, utolsó perces magyar gól

A centerüket az utolsó erejével megtartó Illés Anna vezetésével még védekezésben mutattak parádét a mieink, hogy aztán következhessen a kisebb ünneplés. A magyar válogatott 6-8-ról fordítva nyert 4-1-es (!) utolsó negyeddel London és Rio aranyérmese ellen, az olimpiákon Peking óta veretlen Egyesült Államokkal szemben.
Bár Asleigh Johnson (47%) a világ legjobb kapusa, Magyari Alda még őt is lepipálta, 55%-kal védett a Dunaújváros hálóőre. Illés Anna és Keszthelyi Rita egészen elképesztő munkát végzett védekezésben, utóbbi három blokkal (emberhátrányban is) és négy labdaszerzéssel zárta a partit, irányította társait. Parkes Rebecca extra centerjátékot nyújtott három szerzett góllal, Vályi Vanda mind a két lövését gólra váltotta, de igazából mindenkit ki lehet emelni, mert ez az USA-t csak csodálatos csapatmunkával lehet legyőzni.
Talán az egész olimpiász, az elmúlt öt év legjobb játékát nyújtotta a magyar női vízilabda-válogatott, sokáig emlékezetes teljesítményt mutatva, rengeteg akciógólt szerezve ért el világraszóló eredményt. Ez körülbelül olyan értékű siker, mintha a magyar női kézilabda-válogatott Norvégiát múlta volna felül.

Magyari Alda parádézott a kapuban - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

Folytatás csütörtökön Japán, majd szombaton Kína ellen, aztán irány a negyeddöntő és az olimpiai dobogó!
Női vízilabdatorna, Tokió, A-csoport, 2. forduló
Magyarország–Egyesült Államok 10–9 (2–2, 3–3, 1–3, 4–1)
Tatsumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Parkes 3, Vályi, Keszthelyi 2-2, Gyöngyössy, Illés, Szilágyi 1-1, illetve Musselman 3, M. Fischer, Fattal 2-2, Steffens, Seidemann 1-1
ötméteres: 0/0, illetve 0/0
gól/emberelőny: 3/5, illetve 4/10

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Tokyo 2020
Az UVSE csapatkapitánya szerint pluszt ad nekik, hogy évek óta mindenki az ő skalpjukra vadászik
14/10/2021 11:42
Tokyo 2020
A tokiói olimpia egyik legjobb magyarjának nagy álma volt, hogy az UVSE-ben szerepelhessen
30/09/2021 11:01