Nincs meglepetés a 18 fős névsorban, viszont az utazó helyekért nagy harc lesz júliusig.

Mindössze két nappal az Euroliga budapesti négyes döntőjének vége után megnevezte bő olimpiai keretét Bíró Attila. Nem várt sokat, de nem is lehetett, mert azt már korában nyilatkozta, hogy a szezon vége után egy hét pihenőt kapnak csak a lányok, utána, május 10-én elkezdik a Tokióra való nagyon keménynek ígérkező, két hónapos felkészülést.
Mint ismeretes, a Tüskeuszodában rendezett Final Fouron a Dunaújváros egygólos vereséget szenvedett az Olympiakosszal vívott döntőben, míg a magyar bajnok UVSE éppen a görögöktől kapott ki szintén ilyen kis különbséggel a legjobb négy között, hogy aztán a bronzmérkőzésen magabiztos sikert arasson az orosz Dynamo Uralochka ellen.
Tokyo 2020
Gurisatti Gréta elfogadná az olimpiától a törlesztést a sérüléseiért
13/05/2021 07:15
A kapitány a lelátóról követte figyelemmel a két legjobb magyar csapat Euroliga-szereplését, a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján értékelte is a látottakat:
"Van némi hiányérzetem, legfőképpen azért, mert az elmúlt tíz esztendőben nem volt, és elképzelhető, hogy sokáig nem is lesz ekkora sansza magyar női csapatnak a legrangosabb európai kupában a csúcsra jutni. Azért is fájó, hogy a Dunaújvárosnak és az UVSE-nek nem sikerült legyőznie a korábbi évekhez képest gyengébb kerettel felálló Olympiakoszt, mert mindkét magyar csapatban akadtak gondok, és így is komoly esély volt a győzelemre. Tudják, érzik ők is, hogy mekkora lehetőséget szalasztottak el, ugyanakkor annak mindenképpen lehet örülni, hogy a magyar bajnokság adja Európa második és harmadik legjobb csapatát. Ez bárhogy nézzük, mindenképpen fejlődést mutat. A rendezés tökéletes volt, eredményben vártam kicsit többet.” – nyilatkozta Bíró Attila a waterpolo.hu-n.
Két kulcsjátékos sérülésére gondolhatott elsősorban a tréner, az UVSE centere, Parkes Rebecca az éppen az Újvárossal vívott bajnoki finálé második és harmadik partiján nem játszott bordasérülése miatt, míg a DFVE legjobbja, Gurisatti Gréta ujjtörést szenvedett a lila-sárgákkal vívott döntő harmadik meccsén, az Euroliga Final Fourt a lelátóról, civilben volt kénytelen figyelemmel követni. A Tüskeuszoda legfelső sorában ülve és állva szurkolt csapattársainak, minden egyes időkéréskor lerohant a legalsó sorba, hogy hangosan biztassa a többieket.

Gurisatti Gréta játékra kész lesz május végére - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Miattuk is mondhatta azt a kapitány, hogy a türelmi időszaknak az amerikai edzőtáborba való utazás előtt lesz vége, az USA-ba már csak olyan pólós utazhat, aki játszani is tud, és teljes értékű tagja tud lenni a csapatnak.
"A csapatkijelölés szempontjából kiemelt amerikai edzőtáborba csak azok utazhatnak, akik tudnak játszani, hiszen kint mindenkinek bizonyítania kell, a kapu mögött lábtempózó játékos nem lesz, a sérült itthon gyógyulhat. Bízom benne, mindenki rendben lesz." – tette hozzá a szövetségi kapitány.
A bő keretbe meghívott 18 játékos közül került majd ki a tokiói együttes. 13 játékost lehet majd nevezni az olimpiára, közülük 12-t írhatnak majd be egy-egy mérkőzésre.
Meglepetés nincs a névsorban, e sorok írója is ugyanezt a 18-at jelölte volna. Ugyanazok lesznek ott a nyári felkészülésen, akik évek óta a gárda gerincét alkotják, az egyaránt remek idényt futó Antal Dóra és Faragó Kamilla is lehetőséget kap az UVSE-ből. "Kamilla kétségkívül jól játszott az UVSE-ben, megérdemli az esélyt." – kommentálta a meghívását a kapitány.

Faragó Kamilla is megkapja a lehetőséget - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Mi magunk régóta sakkozunk a nevekkel, arra jutottunk, hogy nálunk az alábbiak utazása biztos: Gangl Edina, Magyari Alda; Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya, Szücs Gabriella, Vályi Vanda.
Az utolsó, 13. helyért Antal Dóra és Rybanska Natasa között dőlhet el a verseny. Előbbi óriási rutinnal rendelkezik, ott volt Londonban és Rióban, valamint a 2016-ban Európa-bajnok csapatban is. Remek idényt zárt az UVSE-ben, gólerősen játszott. Klubtársa, Rybanska fizikai adottságai lenyűgözőek, bekkben és centerben is remekül használható, az átlövései is nagyon jók. Viszont fiatal korából adódóan még hullámzó a teljesítménye, és hajlamos arra, hogy elveszítse a fejét, amit cserés kiállítással büntethetnek a játékvezetők.
Még jó, hogy nem nekünk kell döntenünk.
A 10 napos margitszigeti időszak után Kaliforniában a világ legerősebb válogatottjával, az amerikai csapattal készülnek majd együtt a mieink. Velük hivatalos mérkőzéseket is játszanak majd Keszthelyi Ritáék, melyeket az ESPN élőben közvetít. A folytatásban szerepel még a programban az athéni Világliga Szuperdöntő, a hazai SEAT-kupa és egy japán edzőtábor.
Bíró Attila összefoglalta a felkészülés tervezett menetrendjét:
"Rövid pihenő után 10-én kezdjük a munkát a Margitszigeten. Minden idők leghosszabb, zsúfolt klubszezonja volt ez, de a játékosok profik, tudják, hosszabb szünetet nem szabad beiktatni. A keret és a stáb minden tagja be van már oltva, így a másfél hetes hazai turnus után az Egyesült Államokba, Kaliforniába utazunk, ugyanis a riói olimpia előtti időszakhoz hasonlóan lehetőségünk van a világ legjobbjával együtt készülni. Ez hatalmas elismerés számunkra, hiszen a többi európai rivális szívesen lenne a helyünkben, de az amerikaiak ezúttal is bennünket látnak vendégül. Ez köszönhető egyrészt a jó kapcsolatnak, másrészt a csapat erejének. A rangot tovább emeli, egyúttal a felkészülésünket segíti, hogy három vagy négy hivatalos mérkőzést vívunk majd a házigazdával, amelyeket a felettébb rangos amerikai ESPN televíziós csatorna élőben közvetíti majd. Hasznos lesz a Világliga athéni Szuperdöntője is, amelyen hat nap alatt hat mérkőzéssel extrém terhelést kapnak a játékosok. Az ezt követő, még szervezés alatt álló SEAT-kupán már az olimpiai csapat játszik, azaz addig lesz lehetőségük bizonyítani a játékosoknak, hogy helyük van a tokiói csapatban. A japán edzőtáborban lesz majd a tervek szerint a finomhangolás."
A magyar női vízilabda-válogatott a címvédő Egyesült Államok, valamint Oroszország, Kína és Japán csapatával szerepel majd egy csoportban az olimpián.
A női vízilabda-válogatott bő olimpiai kerete
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)
Tokyo 2020
Holiday-feelingben kezdték el női pólósaink az olimpiai felkészülést
12/05/2021 07:26
Tokyo 2020
Két szédületes magyar pólós csavar vitt mindent az olimpiákon
07/04/2021 07:26