Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hétgólos Manhercz Krisztián, Nagy Viktor-parádé - megvan az olimpiai elődöntő

Takács Márton

Frissítve 04/08/2021 - 23:21 GMT+2

A magyar női vízilabda-válogatotthoz hasonlóan a férfi csapat is a negyeddöntőjén játszott a legjobban eddig Tokióban. Märcz Tamás együttese nagyszerű védekezéssel, Nagy Viktor és Manhercz Krisztián extra egyéni teljesítményével 15-11-re győzött a horvátok ellen, és pénteken a görögökkel játszhat az olimpiai fináléért.

Öt karika, hét gól - Manhercz zseniális volt - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Cikkünkben Szabó Zoltán szokásos értékelése is megtalálható.

Három egyértelmű sikert hozó negyeddöntőt láthattunk szerdán, a legszorosabb párharc a spanyol-amerikai volt, amely a harmadik negyed végén még 6-6-ra állt, majd lett közte négy a végére. A görögök 10-4-re verték Montenegrót, és nem várt különbséggel zárult a szerb-olasz meccs is, amelyet simán, 10-6-ra nyert meg a címvédő.
Kedden az Eurosport kommentátorával, Szathmári Attilával, szerdán pedig szakértőnkkel, Szabó Zoltánnal beszélgettünk arról telefonon, hogy mindannyiunknak jó előérzetünk van a magyar-horvát meccsel kapcsolatban. Nem tudtuk elképzelni, hogy a feljövőben lévő Märcz-csapatot meg tudná lepni valamivel az ellenfél. Nem is tudta.
Megint csak Vogel Soma lett a kimaradó, de sebaj, megjött a korábban Szabó Zoltán, és kedves kollégánk, Hajdú B. István által is emlegetett - ezek szerint Pisti még olvas minket, szevasz, Pisti! - szent őrület Nagy Viktortól, aki a harmadik negyedtől átváltott Nagy "ma nem" Viktorrá, ahogy a 2013-as barcelonai világbajnokság horvátokkal vívott elődöntőjében is, és végül 56%-os védési hatékonysággal zárt.
Manhercz Krisztián ballal (!) lőtte a csapat első gólját egy nagyobb kavarodás után, és ehhez hozzátett még hatot, így összesen hét (7!) találattal, 8/7-es lőlappal zárta a partit az élete egyik legjobb meccsét játszó pólós. Ilyen szinten, az olimpia ezen szakaszában még nem találtunk precedenst ilyen teljesítményre, így ezt innentől Manó-doktrínának fogjuk hívni.
picture

Nagy Viktor és a szent őrület - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

Pedig a meccs első felében még sok volt célt tévesztett magyar lövés, a hiba, de 5-5 után tényleg nem érezhettük, hogy gond lesz. Nagyon jól blokkoltak a srácok (összesen hétszer), kezdett rendesen összeállni a védekezés. 4-5-ről 3-0-s magyar sorozattal fordítottak Varga Dénesék 7-5-re.
És bár innen videózás után megadták Bukić fantomgólját, nem volt megállás. Az egyre magabiztosabb magyar játékosok 8-8-at követően egy 4-0-s rohammal eldöntöttek minden lényeges kérdést. Szenzációs védekezést láthattunk a mieinktől emberhátrányban is, nem volt kérdés, hogy itt és most melyik a jobb csapat.
picture

A VAR szerint ez gól volt, a Föld népességének döntő többsége szerint nem

Egyszerűen a játék minden elemében, és szinte az összes poszton felülmúlták a horvátokat Angyal Dánielék. Vámos Mártontól és Jansik Szilárdtól kiemelkedő védőmunkát láthattunk, Vámos és Zalánki ráadásul még három gólt is tett a közösbe, nagyon kellett ez tőlük.
A vége 15-11 lett ide, az elődöntőben visszakaptuk az első körben minket legyőző görögöket. Nagy dolgok vannak itt készülőben.
picture

Magabiztos csapatjátékkal, extra egyéni teljesítményekkel győzték le a horvátokat férfi pólósaink

Férfi vízilabdatorna, negyeddöntő:
Magyarország-Horvátország 15-11 (2-3, 5-2, 4-3, 4-3)
Tatsumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Manhercz 7, Varga 2, Vámos 2, Angyal 1, Zalánki 1, Erdélyi 1, Jansik 1/1, illetve Bukić 4, Obradović 2, Vukičević 1, Miloš 1, Joković 1, Fatović 1, Lončar 1
gól/ötméteres: 1/1, illetve 0/0
gól/emberelőny: 7/13, illetve 9/17
Ahogy a riói olimpián, úgy a tokiói torna alatt is értékeli honlapunkon a magyar férfi válogatott összes meccsét Szabó Zoltán.
Szabó Zoltán
"A horvátok fantomgólja visszahozta ugyan a reményt számukra, de végül nem jelentett semmit. A lassításokból annyi látszódott, hogy nem volt gól Bukić lövése. Vagy négy kamera lehetett vonalban, egyik felvételét sem láthattuk abból, ami dönthetett volna.
Ezen a mérkőzésen minden megvolt a magyar csapatba, ami a győzelem záloga lehetett, elsősorban Nagy Viktor teljesítménye és a jó védekezés. Az egész meccs olyannak tűnt, főleg a második félidő, hogy a horvát gólok nagyobb része nem jelentett olyan teljesítménybeli hátteret, amellyel fölénk nőhettek volna játékban.
10-8 után nagyon soká jött az a horvát találat, amelyet nem a sólyomszem adott meg Wimbledonban. Nem tört meg minket semmi. Megnyugtató volt elkönyvelni, hogy a győzelmünk nem volt veszélyben.
picture

Vámos Márton egyre jobb formában - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

Ennek záloga Nagy Viktor és a korábban már említett kiváló védekezés mellett az is volt, hogy végre lőttünk kapufás gólt is emberelőnyben, Erdélyi Balázs révén. Meg az, hogy az olaszokkal szemben lenullázódó Manhercz, Vámos, Zalánki hármas ma 10 gólt lőtt összesen. Ez döntött.
Ami eddig nem volt, és szükséges volt egy ilyen sikerhez, az most bejött. Miközben egész nap úgy voltunk vele az első negyeddöntőtől kezdve, hogy majd a következő negyeddöntő lesz izgalmas, aztán majd akkor talán a következő negyeddöntő lesz izgalmas, ezt mantráztuk végig. Most ott tartunk, hogy akkor talán majd az elődöntő lesz izgalmas, de nem a miénk.
Ki kell mondani, hogy mi vagyunk a görögökkel vívandó elődöntő esélyesei. Azért kell nyernünk, mert jobbak vagyunk. De jobbnak is kell lennünk. Ennek persze óriási a veszélye, de a fiúk úgy fognak odaállni, mintha a világválogatott lenne az ellenfelük.
A csoportkör első fordulójában visszafogott támadójátékkal lőttünk ennek a görög csapatnak kilenc gólt. El fog jönni a kapusuk, Zerdevas rossz napja is, segítsünk neki ebben! A magyar válogatottban megvan a győzelmi vágy, ebben a csapatban bízni kell annyira, hogy ha úgy játszik, mint a horvátok ellen, akkor nyerni fog.
És akkor a végén Manhercz Krisztiánról. Teljes mértékben szégyellnivaló volt, amit a meccs elején csinált, ilyen helyzetet kihagyni! Ilyen komoly hibát nem csinálunk, a Manó adjon már magára! Ennyi volt a vicc része. Önmagáért beszél, ha valaki egy olimpia negyeddöntőn hét gólt lő. Nem szorul külön dicséretre. Az átlagosnál persze jobban szorítok neki, és kívánom, hogy ezt a teljesítményét gombolyítsa még tovább két meccsre!"

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés