Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hamlet apjának szelleme is megjelent az ikszre végződő magyar-olasz pólómeccsen

Takács Márton

Frissítve 02/08/2021 - 09:57 GMT+2

Az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott az eddigi legszervezettebb játékát nyújtva 5-5-ös döntetlent játszott a világbajnoki címvédő olaszokkal a tokiói olimpia csoportkörének ötödik, utolsó fordulójában, így a harmadik helyen jutott a negyeddöntőbe. Cikkünkben szokás szerint Szabó Zoltán értékélése is megtalálható.

Manhercz Krisztián párharca - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Other Agency

Jól nézett ki a magyar csapat játékának összképe.

Ezúttal is Vogel Soma maradt ki a magyar meccskeretből, Nagy Viktor pedig megint jól taposott a kapuban, 58%-kal hozta le a partit. Már az elején remekül működött a védekezés, főleg az olasz centerek helyzetbe hozásának megakadályozása ment jól. Bár az emberelőnyök továbbra is dadogtak, az első félidőt uralták a mieink.
Sőt, azt is elmondhatta magáról a Märcz-csapat, hogy három negyeden át mindössze három gólt kapott Di Fulvióéktól, még ha a másik serpenyőben az is van, hogy az utolsó két játékrészben összesen egy gólt lőttek a riválisnak Angyal Dánielék.
4-2-nél és 5-3-nál is volt már kettő közte a javunkra, 1:13-mal a meccs vége előtt egyenlítettek csak ki az olaszok, de még utána is volt esély a győzelemre, csak hogy a remeklő Del Lungo kivédte Hárai Balázs csavarját, ahogy válaszul Nagy Viktor is hárította Bodegas húzását.
A játék rendben volt, a védekezés pláne, hét blokkal, az emberelőnyök kihasználásán lehetne még dolgozni (11/2). Varga Dénestől extra gólokat láthattunk pazar lövőstatisztikával (3/3), és most még a nagy mezőnymunkát végző Manhercz Krisztián (7/0) vagy Zalánki Gergő (3/0) lőlapját nézve sem bánkódhatunk annyira, mert erre a teljesítményre bőven lehet alapozni.
Az 5-5-ös döntetlennel a magyar válogatott csoportharmadikként jutott a negyeddöntőbe, ahol a spanyoloktól 8-4-es vereséget szenvedő horvát csapat lesz az ellenfele szerdán.
picture

A férfi vízilabdások döntetlent értek el Olaszország ellen

Férfi vízilabdatorna, A-csoport, 5. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 5-5 (2-1, 2-1, 1-1, 0-2)
Tatsumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Varga Dénes 3, Jansik, Angyal 1-1, illetve Figlioli 2, Echenique, Aicardi, Di Fulvio 1-1
gól/ötméteres: 0/0, illetve 1/1
gól/emberelőny: 2/11, illetve 3/12
Ahogy a riói olimpián, úgy a tokiói torna alatt is értékeli honlapunkon a magyar férfi válogatott összes meccsét Szabó Zoltán.
Szabó Zoltán a szakértőnk ezen az olimpián is
"Olyan meccs volt, mint a parázs. Fölülről nem nagyon látszik, hogy ez tulajdonképpen forróbb, mint a láng. Az már látszott, hogy ha nem is konkrétan egyenes kieséses szakaszbeli mérkőzés volt, de a csoportmeccsek közül toronymagasan most volt a legösszeszedettebb a játékunk. Amivel meccset lehet nyerni az amerikai fociban, meg itt is, az a védekezés, az tényleg nagyon rendben volt. Szívfájdalom, hogy az olaszoknál is.
De foglalkozzunk magunkkal, öt gólt kapni ettől az olasz csapattól úgy, hogy a mérkőzés bizonyos szakaszában, amíg Figlioli el nem eresztette azt az iszonyatos nagy lövését messziről, addig 12/0 volt az akciólövésük statisztikája. Sokkal többet lőttek kapura, mint mi, ennek az az oka, hogy mi a centerjátékot próbáltuk többször erőltetni.
picture

Nagy Viktor remekelt a kapuban - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Other Agency

Nagy Viktor kiválóan védett, sokkal több blokkunk volt, mint az olaszoknak, erre a védekezésre bármit rá lehet építeni, ezzel a védekezéssel bárkit meg lehet verni. Ugyanakkor az emberelőnyös játék hatékonyságán föltétlenül javítani kell, mert ami miatt ez döntetlen lett, az az, hogy megszámlálhatatlan kulcs-emberelőnyünk volt, főleg a negyedik negyedben, amikor a kétgólos előny már nagy lett volna.
Ha győzünk, meg lett volna az esély arra, hogy csoportelsők legyünk, így meg - ha jól számoltam -, akkor harmadikok vagyunk és kész. Se előrébb, se hátrébb nem végezhetünk. Ez azt jelenti, hogy a horvát vagy a spanyol válogatottal játszunk a negyeddöntőben. Mondjam azt, hogy elkerültük a szerbeket?
picture

Angyal Dániel mindkét kapu előtt hozzátette a meccshez - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

Továbbra is tartom, hogy ezen az olimpián teljesen mindegy, hogy ki hányadik helyen végez a csoportban, egy mérkőzésen bárki bárkit megverhet a negyeddöntőben. A mutatott játék sokkal többet számít most, mint maga a helyezés a csoportban.
Talán azért lehet nyugodt az ember az eredmény vonzatát és a harmadik helyet figyelmen kívül hagyva, mert ilyen védekezéssel tényleg bárkit meg lehet verni. Ha az olaszok ellen így tudtunk védekezni, ha azt meg tudtuk oldani, hogy ez az olasz csapat öt gólt lőjön nekünk, ezzel a fegyelmezettséggel, ezzel a taktikai alázattal bármelyik csapatot megverhetjük.
picture

Varga Dénes három pazar gólt lőtt - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Other Agency

Nincs hiányérzete az embernek azért, hogy most nem nyertük meg a csoportot, mert akkor sokkal nagyobb esélyünk lett volna Montenegró vagy a szerbek ellen, mint így, hogy harmadikok lettünk és jön a horvát vagy a spanyol csapat. Valahogy az az érzése az embernek, hogy ’hát jó, akkor jöjjön a horvát vagy a spanyol válogatott, akkor mi van?’ Ha így játszunk, akkor őket is meg tudjuk verni.
Érdekes volt látni, hogy a harmadik negyedben, 4-2-nél, amiket elkezdtek fújni a játékvezetők, főleg az orosz, az kezdte kiverni a biztosítékot. Ugyanakkor a negyedik negyedben pedig megkaptunk mi is egy csomó emberelőnyt. Nem tudom, hogy a Lonzi-hatás mennyire érvényesül majd az olimpia második felében. Technikailag már nincs itt, de a harmadik felvonásban megjelent a szelleme, és ott lebegett, mint Hamlet apjáé, még ha a negyedikben, az epilógusban mi is megkaptuk az esélyt."

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés