Ez volt a mieink utolsó könnyebb mérkőzése Tokióban.

Az egész olimpia legkönnyebb - és az utolsó ilyen típusú - mérkőzése várt a mieinkre a mezőny leggyengébb csapata, Dél-Afrika ellen.
A végig szimpatikusan és lelkesen küzdő riválissal vívott meccsen a magyar válogatott csapatkapitánya, Varga Dénes kapott pihenőt.
Tokyo 2020
Nagy Viktor olimpiai bronzéremig repítette a magyar pólócsapatot visszavonulása előtt
08/08/2021 09:00
Nagy Viktor kezdett a kapuban, aki a félidőben kapott gól nélkül adta át a helyét Vogel Somának, aki pedig csak egy találatot engedélyezett. Gyorsan beindult a nagyüzem, a gólgyár. A nagyszünetben 9-0 volt ide, hogy aztán még 14 alkalommal találjanak be Angyal Dánielék.

Parádéznak a pólósaink

Zalánki Gergő kivételével minden mezőnyjátékosunk eredményes volt, Manhercz Krisztián mutatta a legjobb lövőformát, 5/5-tel zárt, Vámos Márton és Pásztor Mátyás pedig négy-négy gólt hintett. Erdélyi Balázs triplázott és elkönyvelhetett négy labdaszerzést is.
Az emberelőnyös mutatónk 9/7 lett, Varga Dumi pedig videósként ütötte el az időt a lelátón.
Mindenki edzhetett egyet a soron következő partira, amely jóval komolyabb lesz magyar idő szerint szombaton reggel 7-kor az Egyesült Államok ellen.
Férfi vízilabdatorna, A-csoport, 3. forduló
Magyarország - Dél-afrikai Köztársaság 23-1 (4-0, 5-0, 8-0, 6-1)
Tatsumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Manhercz 5, Pásztor, Vámos 4-4, Erdélyi 3, Angyal, Jansik 2-2, Hárai, Hosnyánszky, Mezei, illetve Rodda
gól/ötméteres: 1/1, illetve 0/0
gól/emberelőny: 7/9, illetve 1/6
Ahogy a riói olimpián, úgy a tokiói torna alatt is értékeli honlapunkon a magyar férfi válogatott összes meccsét Szabó Zoltán.
https://i.eurosport.com/2021/07/25/3180742.jpg
„Nem sikerült eltalálni, hogy Hárai Balázs lesz a kimaradó, jobban féltünk attól, hogy Varga Dénes újra megsérül egy könnyebb ellenféllel szemben. Végül ő pihent, a lelátóról videózott, mert hát föltétlenül ki kell elemezni ezt a mérkőzést…
Egy ilyen meccshez többféleképpen hozzá lehet állni. Az egyik az, ha adunk egy pihenőnapot mindenkinek ’legyünk túl rajta!’-felkiáltással, aztán koncentráljunk a hátralévő öt, nagyon kemény mérkőzésre. Mi a második utat választottuk, ami azt jelenti, hogy a lehető legkomolyabban vegyük. Még az is benne volt a legvégéig, hogy kapott gól nélkül hozzuk le. Mindenki az elejétől a végéig maximálisan koncentrálva játszott, ezt abszolút tetten lehetett érni.
(Zárójeles megjegyzés: a dél-afrikaiaknak nem szabad elvenni a kedvüket az olimpiai szerepléstől, mindig jó, ha ők ott vannak a mezőnyben, mert egy potenciálisan erősebb ellenfél helyét foglalják el.)

Nagy Viktor nem kapott gólt a meccsen - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Other Agency

Minden mezőnyjátékosunknak megvan már az első lőtt gólja a tornán, olyan teher sem lesz senkin, hogy ’atyaisten, még nem sikerült gólt lőni’.
Mind a két kapusunk tudott gyakorolni, nekik a legnehezebb. Dél-Afrika ellen minden kapott gól olyan, hogy azt valamennyire a saját számlájukra írják. Ebből a szempontból is jó edzés volt ez a meccs mindkettőjüknek. Remélhetőleg nem sérült meg senki.
Innentől tényleg előre kell nézni, és a következő öt mérkőzésre fókuszálni! Ne higgye senki, hogy egyetlen egy momentummal, pillanattal, lazábban vehető másodperccel is könnyebb lesz az amerikaiak elleni meccs a többinél!
A minimál elvárás már megvan, a klasszikust idézve, olyan böszmeség nem történhet, hogy kiessünk a négy közül a csoportban. Negyeddöntőt fogunk játszani, ami mindenféleképpen az első olyan lépcső, amit meg kellett mászni. A csoporton belüli minél jobb helyezés elérése a lényeg, bár a másik hatost látva majdhogynem mindegy. L'art pour l'art a jobb teljesítményért játszunk, nem azért, hogy könnyebb ellenfélhez jussunk.

Jansik Szilárd duplázott a mérkőzésen - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Other Agency

Az lesz a lényeg, hogy a ma is demonstrált, és látványosan jól megcsinált, koncentrált játékot még augusztus 8-ig tudjuk hozni. Ez egy irgalmatlanul nehéz feladat lesz. Ha valaki óvatlanul a naptárra pillant, akkor azt látja, hogy már öt napja mennek a vízilabdameccsek, de még mindig július van, és még mindig 31-e.
Az olimpia előbb beszéltünk arról, hogy az a feladat, hogyan lehet két-három hetet menedzselni, és hogyan lehet két-három héten át csúcsformában játszani anélkül, hogy az ember kizsigerelje saját magát, és végig koncentrált tudjon maradni, nagyon nehéz dolog.
Az elejét látjuk ennek, és azt már levonhatjuk, hogy fejben egyelőre ott van a csapat. Nagyon nehéz egy ilyen mérkőzést fejben az elejétől a végéig megoldani, nagyon jó visszajelzés volt, hogy ez sikerült. Innentől már csak 11 napig kell ezt tudni. Mi sem egyszerűbb ennél (nevet – a szerk.).”

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Tokyo 2020
Az utolsó negyedben kinyílt az olló, bronzérmes a férfi vízilabda-válogatottunk!
08/08/2021 05:42
Tokyo 2020
Zsákutcába futottak a görögök ellen, a bronzmeccs jut a férfi pólósoknak
06/08/2021 12:04