Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A 16 éves, mély vízbe dobott spanyol pólós a tokiói olimpia egyik szenzációja

Takács Márton

Publikálva 28/07/2021 - 17:41 GMT+2

Az olimpia mindig figyelemfelkeltő látványosságnak számít. Ez az a sportesemény, ahol történelmet írnak, és legendák születnek. Az olimpia azonban arra is alkalmas, hogy a jövő szupersztárjait mutassa meg a világnak, és a spanyol női vízilabda-válogatott 16 (!) éves játékosa, Elena Ruiz Barril minden bizonnyal ebbe a kategóriába tartozik.

Elena Ruiz a Világliga budapesti selejtezőjén - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Sok játékidőt kap Tokióban, és él is a lehetőséggel a szupertini.

Az Európa-bajnoki címvédő spanyol csapat hemzseg a klasszisoktól: Bea Ortiz, Anna Espar, Roser Tarrago, Maica Garcia Godoy és Paula Leiton is az elitet képviseli a sportág női szakágában. Miki Oca válogatottja a játékoskereteket tekintve a címvédő Egyesült Államok után a mezőny második legerősebb gárdája, abszolút éremesélyese.
Ennek a nagyon erős csapatnak lett teljes jogú tagja Tokióban Elena Ruiz Barril, a maga 16 esztendejével. A fiatal spanyol rögtön élete első olimpiai mérkőzésén parádézott, a Dél-Afrika elleni 29-4-es történelmi győzelemből alaposan kivette a részét a csoport nyitómeccsén.
Ötkarikás debütálásán öt gólt szerzett (négyet akcióból) - a legtöbbet csapatában -, és ezzel a világklasszis amerikai, Maggie Steffens és Steph Haralabidis mellett ő lett a torna góllövőlistájának első helyezettje az első játéknap után.
Ez minden játékos számára nagy dolog lenne, de egy mindössze 16 esztendős pólós számára pláne óriási eredmény. A Dél-Afrika elleni teljesítménye áttörést jelent a nemzetközi porondon, és ezt a pillanatot nyilván soha nem fogja elfelejteni.
Azok számára azonban, akik jól ismerik őt, vagy figyelemmel kísérik a spanyol vízilabdát, nem lesz meglepetés a felemelkedése.
Elena Ruiz 2004-ben született egy Rubi nevű, Barcelonától 20 km-re fekvő kisvárosban, és a helyi klubnál, a CN Rubiban nőtt fel, ahol gyorsan a felnőtt csapat helyi hősévé vált. A CN Rubi további neves korábbi játékosai közé tartozik Elena idősebb nővére, Ariadna, aki jelenleg a Sant Andreu csapatában játszik, valamint válogatott csapattársa, Beatriz Ortiz.
Can Roses, a CN Rubi otthona körül imádják, és nem véletlenül. Ruiz volt a Rubi legjobb góllövője az elmúlt szezonban, és a második a bajnokságban, tizenöt mérkőzésen szerzett 54 góljával. Ő rendelkezik a legjobb gól/meccs aránnyal Spanyolországban és az egyik legjobb aránnyal egész Európában.
Ruiz jelentős szerepet játszott abban, hogy a spanyol U15-ös leány válogatott megnyerte a 2019-es, Kirishiben rendezett Európa-bajnokságot. Az elődöntőben Hollandia ellen létfontosságú gólokat szerzett, a döntőben pedig a győztes büntetőt értékesítette.
picture

Védekezés közben - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Hivatalos mérkőzésen 2021 elején, a budapesti Világliga-selejtezőkön debütált a spanyol felnőtt válogatottban a Tüskecsarnokban, ahol hét mérkőzésen kilenc gólt lőtt. Miki Oca számított rá a júniusban Athénban megrendezett Világliga-Szuperdöntőn is, ahol öt meccsen nyolc gólt szerzett.
De nem csak a Ruiz által lőtt gólok azok, amelyek felkeltették sokak figyelmét, akik figyelik őt. Technikailag nagyon érett, kiválóan passzol, játékában keveri a finomságot és az egyszerűséget.
Labda nélkül Ruiz hihetetlenül tisztán védekezik, gyakran könnyedén lopja el a labdát a támadóktól. Folyamatosan tisztában van az ellenfelek által jelentett veszélyekkel. Amikor pedig gödörben találja magát, mérete és kora ellenére sem esik pánikba.
Csapata mindhárom eddigi tokiói csoportmérkőzésén játszott, a dél-afrikaiak ellen 26 percet töltött a vízben, a legtöbbet a mezőnyjátékosok közül, öt találata mellett volt négy labdaszerzése is. A Kanadával szemben 14-10-re megnyert partin 12:57-nyi időt kapott, gólt akkor nem szerzett.
picture

Felnőtt szinten is jeleskedik a góllövésben - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A két legutóbbi Eb két győztesének randevúján, a Hollandiával vívott csoportrangadón sem ő maradt ki a keretből, sőt. Közel 13 percet játszott, és három gólt is lőtt a világ egyik legjobb csapatának. Bent volt az utolsó percben is, ő fejezett be egy emberelőnyt, amivel kiegyenlített a csapata (13-13). A hollandok szintén fórból voltak eredményesek, a spanyolok pedig egy időkérés után 7 a 6 ellen támadtak az egálért, éppen Ruiz lövését blokkolták a vége előtt.
De itt az a nagy dolog, hogy egy ilyen kiélezett meccsen, a mezőny élvonalába tartozó riválissal szemben is megkapta a lehetőséget és a felelősséget 16 évesen. Óriási sztori az övé.
Tekintve, hogy Elena Ruiz milyen fiatal, úgy gondolhatnánk, hogy ő lehet a legfiatalabb női vízilabdázó, aki részt vehet egy olimpián, de nem így van. Sőt, még csak nem is ő a legfiatalabb spanyol nő, aki olimpián játszott. Ezt a rekordot a válogatottbeli csapattársa, Paula Leiton tartja, aki 16 évesen és 3 hónaposan szerepelt 2016-ban Rióban, szemben Ruiz 16 évével és 9 hónapjával.
picture

Belemegy minden helyzetbe - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Összehasonlításképpen, a magyar női vízilabda-válogatottban a 20 esztendős kapus, Magyari Alda a legfiatalabb, a férficsapatban pedig két 24 éves, Manhercz Krisztián és Vogel Soma a két legifjabb.
Kétségtelen azonban, hogy ha Spanyolország arra törekszik, hogy letaszítsa az Egyesült Államokat a trónról, és megfossza őket zsinórban harmadik olimpiai bajnoki címüktől - amihez az USA-t szerdán parádés játékkal legyőző magyar csapatnak is lesz még egy-két szava -, akkor szükségük lesz Elena Ruiz tehetségére is.
És ki tudja, lehet, hogy ő lesz a legfiatalabb női vízilabdázó, aki valaha aranyérmet nyer. Mindenesetre nem csak a jövőjére kell figyelni, hanem már most, ezen az olimpián is érdemes nézni a játékát!
részben via Total Waterpolo

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés