Varga Dénes tanulmányozása is segíti a 38 évesen az utolsó világversenyére készülő Felipe Perronét

Takács Márton

Frissítve 21/04/2024 - 15:17 GMT+2

Felipe Perrone csak 15 éves volt Fukuokában, az első, 2001-es világbajnokságán, azóta tizenkét vb-n vett részt, három bronzérmet, két ezüstöt és egy aranyat nyert. A World Aquaticsnak adott nagyinterjúban a zseniális, vb- és Eb-aranyérmes vízilabdázó mesélt a válogatottbeli pályafutásáról, amelyben a párizsi olimpia lesz az utolsó világversenye, és még Varga Dénes is szóba került.

Szépre sikerült a búcsú - összefoglaló a férfi vízilabda-válogatott bronzmeccséről

Felipe Perrone utolsó világversenye lesz a párizsi olimpia, amelyre talán még Varga Dénes játékának elemzésével is készül.
Egy friss, a World Aquatics honlapján olvasható interjú alapján talán a párizsi olimpia után is láthatjuk még vízilabdázni a 38 esztendős Felipe Perronét. Halleluja!
A brazíliai Rio de Janeiróban született Perrone már fiatalon beleszeretett a vízilabdába. Perrone és a bátyja még otthon is vízilabdáztak - a kanapéból alkottak kaput, és a nappaliban játszottak.
A 2001-es fukuokai világbajnokság után, 2001-ben Spanyolországba költözött, hogy jobb legyen és a legmagasabb szinten űzhesse szeretett sportját. Megkapta a spanyol állampolgárságot (2005-2013), de a 2016-os riói olimpia miatt visszaváltott brazilra (2014-2016), majd ezt követően ismét spanyolra (2018-).
Az, ahogyan Felipe vízilabdázik, rendkívül egyedi, a játékhoz való hozzáállása pedig még inkább az.
"Mindig mindent beleadok, a mentalitásom az, ahogyan élek. Mindig szeretem a legjobbat kihozni magamból, ez vezet a jó mentalitásomhoz, mert úgy érzem, mindent beleadok abba, amit csinálok."
Abban, hogy a sportág egyik legnagyobb alakja lett, segített az, hogy milyen körülmények között nőtt fel.
"Vízilabdázónak lenni mindig öröm számomra. Brazíliában születtem, láttam, hogyan megy ott az élet, és nem volt a legjobb. Láttam, hova vezethet az élet, ha nem használod ki az élet adta lehetőségeket. Ez megváltoztatta a szemléletemet, ahogyan az életről gondolkodom, ezért csak hálás lehetek, a sportért, azért, hogy itt élhetek Európában. Mindig is élveztem a vízilabdát, szeretem ezt az életstílust a vízben és a medencén kívül is. Igyekszem sokat dolgozni, és rengeteg munkát végzek a vízben és azon kívül is."
picture

Perrone a dohai vb bronzmeccsén

Fotó: AFP

Felipe Perrone igazi csapatember. Mindegy, hogy klubcsapatról vagy a válogatottról van szó, mindig igyekszik a legjobbat nyújtani a csapatért - sokat irányít a meccsek alatt, segít a csapattársainak, taktikai tanácsokat ad nekik minden mérkőzésen. Ahogy ő mondja:
"Igyekszem vigyázni a csapattársaimra, nagyon fontosak számomra. Mindegy, hogy a válogatottban vagy a klubban, nagyon szeretek velük dolgozni, megismerni őket. Ez nagyon fontos számomra. Remélem, érzik, hogy a csapatot helyezem előtérbe, nem magamat. Igyekszem sokat tanulni a vízilabdáról, és ezt mindig továbbadom. Sok történetet, tudást és tapasztalatot osztok meg a csapattársaimmal."
De mi lehet a titka? (Azon kívül, hogy jó ember).
"A tapasztalat és a koncentráció."
Perrone aláhúzta: "Sokat dolgozom, sokat kell dolgoznom, mert már öregszem, így többet kell edzenem, hogy egy szinten legyek a csapattársaimmal. Rengeteg videóelemzést végzek, igyekszem megérteni a játékot, hogy hol és mikor kell ott lenni. Ha kívülről úgy tűnik, hogy ismerem a jövőt a vízben, az azért van, mert rengeteg meccset néztem, sokat dolgozom fizikailag és mentálisan is."
picture

Perrone a Barceloneta 10-es sapkájában

Fotó: AFP

Tehát az anticipációs képessége, amely 38 esztendősen sem halványul.
A nemzetközi mezőny két jelenlegi legnagyobb zsenije Varga Dénes és Felipe Perrone. Utóbbi azt is elárulta, hogy Varga Dumitól is sokat tanult.
"Próbálom megtanulni, hogy más játékosok hogyan mozognak a vízben, hogyan játsszák a vízilabdát. Rengeteg videót nézek Varga Dénesről, a lövési technikájáról, mert az egyedi. Nem mondom, hogy megpróbálom lemásolni, inkább azt próbálom megérteni, hogyan játszik.”
12 világbajnokság (!) után Doha volt Perrone utolsó vébéje, de ezt csak az utolsó napon ismerte fel.
"Kicsit furcsa volt számomra. Egészen a torna utolsó napjáig nem is tudatosult bennem, hogy ez volt az utolsó. Próbáltam élvezni az egész világbajnokságot, de az utolsó napon leültem és rájöttem, hogy mi történt velem az elmúlt 23 évben. Furcsa érzésem volt. A legelső világbajnokságom 2001-ben Fukuokában volt, 15 évesen. Azóta nagyon hosszú utat tettem meg, de azt hiszem, minden pillanatát élveztem. Nagyon elégedett vagyok ezzel az úttal, az eddigi pályafutásommal."
Neki legyen mondva.
picture

Itt is Dohában örült

Fotó: AFP

Perrone elgondolkodva tekintett vissza hosszú, rengeteg emlékkel teli pályafutására:
"Világbajnoki pályafutásom hosszú utazás volt - 2009-ben Rómában az olaszok elleni döntőt büntetőpárbajban veszítettük el. Fukuokába visszatérni 21 év után fenomenális élményt jelentetett. Doha egy másik fontos emlék számomra, mert ez lett az utolsó vb-m - furcsa érzést jelentett a dohai bronzmeccs után, mert csak akkor jöttem rá, hogy ez az utolsó."
Vajon melyik világbajnokság Perrone kedvence? A válasznak részben mi, magyarok is örülhetünk.
"A 2022-es budapesti vb különleges. Nagyon keményen küzdöttünk azon a világbajnokságon, de megérte. A Maracanã-ban, a vízilabda templomában, a Margitszigeten játszottunk, egy szabadtéri medencében.
A döntő varázslatos lett. Gyönyörű naplementével kezdődött, körülbelül 5000 szurkoló előtt, és a hangulat elképesztő volt. Miután sok döntőt büntetőkkel veszítettünk el, Budapesten sikerült büntetőpárbajban nyernünk."
picture

A Barcelonetával 2014-ben nyert Bajnokok Ligáját Felipe Perrone

Fotó: AFP

És hogy mit tartogat számára a jövő?
"Nem biztos, hogy nem fogok profi sportolóként klubokban játszani, de válogatott játékosként a párizsi olimpia biztosan az utolsó világversenyem lesz.”
Miután korábban arról is lehetett hallani, hogy Perrone esetleg visszavonulna Párizs után, örömteli fejlemény, hogy talán láthatjuk még pólózni klubszínekben ezt az elképesztő klasszist és csodálatos embert.
részben via worldaquatics.com

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés