Nem mondhatjuk, hogy igazán körömrágó nappal vette volna kezdetét a budapesti vízilabda Európa-bajnokság. A férfi torna margitszigeti nyitányán ugyanis hat meccsre került sor hétfőn, ahol kivétel nélkül a favoritok győztek. Kezdjük a legfontosabbal: a világbajnoki-címvédő magyar csapat győzelemmel debütált, miután az első percek idegeskedése után végül simán, 12-9-re múlta felül a vb-ötödik spanyolokat.
A majdnem telt házas uszodában az elején tapintható volt a feszültség, a bemutatásnál még meglehetősen mogorván álltak a dobogón a mieink. Az idegesség érzését jól támasztott alá az a furcsa jelenet is, amikor a medencébe ugrás után Vámos Márton és Erdélyi Balázs nagy igyekezetében - nincs rá jobb kifejezés - egymásnak úszott. Ki is maradt a meccsen az első két előny, vezettek a spanyolok, ám 0-1-nél ez volt az utolsó alkalom, hogy a BL-győztes Szirányi Balázzsal felálló ellenfél állt jobban. Párszor sikerült egyenlíteniük még, a második félidőben viszont már magabiztosan játszhatott a Benedek-legénység. A folyamatos három-négygólos előny mellett a Nagy Viktort a barcelonai vb óta övező kultusz további építgetésére is futotta. Világbajnok kapusunk remek védéseivel "hergelte" a hatezres közönséget, amely többször is az ő nevét skandálta.

A csapatok bemutatására remek élőképpel készültek a szervezők

Fotó: Eurosport

Tokyo 2020
A hollandokat nagy meccsen legyőzve elődöntős Tokióban a magyar női vízilabda-válogatott
9 ÓRÁJA
A hat lövésből ötször betaláló Varga Dániel vezetésével túl vagyunk tehát a nyitányon, így a csoportban a háromba jutás (ez jelenti az éremálmok továbbélését) felé nagy lépést tett a magyar válogatott. Csoportbeli riválisaink közül az olimpiai bajnok horvátokat a két évvel ezelőtti Eb-nyitánnyal ellentétben most nem lepték meg a németek, hiszen déli szomszédaink a torna nyitómeccsén 10-5-re győztek. A fő esélyes szerbek pedig 16-5-re gázolták le a július 14-én most eléggé keserű nemzeti ünnepet megélő franciákat.
Benedek Tibor szövetségi kapitány a mérkőzés után elmondta, hogy a hazai környezet miatt elsősorban lelki szempontból volt nehéz mérkőzés:
"Ez az első negyedben látszott is, de aztán sikerült rendezni a sorokat, így nagy lépést tettünk a továbbjutás felé. Mostantól már csak a franciák elleni következő meccsre koncentrálunk."
A mieink kedden este fél kilenctől az Eb-re legutóbb éppen 2001-ben Budapesten eljutó franciákkal csapnak össze.
Az A-csoportban Grúzia Eb-bemutatkozása emlékezetesre sikeredett, a honosított horvát és montenegrói játékosokkal felálló csapat ugyanis 4-3-ra még vezetett is a románok ellen, sőt a harmadik negyedben 5-5-nél is szorongatta ellenfelét - igaz a vége sima ötgólos román győzelem (11-6) lett. Úgy tűnik, hogy a veszteseket hat gólra "kalibrálták be" hétfőn, az oroszok gyenge úszóteljesítménnyel (X+1-szer fordultak le az olaszok a nehézkes és lassú centereikről) kaptak ki a négy gólig jutó Alex Giorgetti által vezetett olaszoktól (6-13), a görögök pedig a tavalyi vb nyitánnyal ellentétben most kapituláltak a vb-ezüstérmes Montenegró ellen (6-11).

Gyönyörű látványt nyújtott a Hajós Alfréd uszoda hétfőn este

Fotó: Eurosport

Tokyo 2020
Óriási győzelem után éremért játszhat Tokióban a magyar női pólócsapat!
9 ÓRÁJA
Tokyo 2020
28 évesen írt történelmet az olimpia egyetlen női vízilabdás szövetségi kapitánya
TEGNAP 15:52