2011 után lehetett volna ismét bajnok a DFVE, de a döntő harmadik meccse nagyon nem sikerült.

"Ezt nagyon pozitívan kell megélni, főleg úgy, hogy 10 éve nem volt olyan mérkőzés, hogy mi egy győzelemmel esetleg bajnokok lehetünk. Ma volt ilyen, de ez meg nagyon rosszul sikerült nekünk. Nagyon nehéz lesz felállnunk az Euroligára. Annál jobb lehetőségünk nem lehet megvigasztalni magunkat, hogy pénteken legyőzzük az Uralocskát."
Ezt Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője nyilatkozta a Magyar Vízilabda-szövetségnek az UVSE-vel vívott női bajnoki döntő harmadik mérkőzése után, amelyet 7-2-re nyertek meg a lila-sárgák, összesítésben pedig 2-1-gyel lettek elsők.
Vízilabda
A címvédő FTC kiejtésével bajnoki döntős Varga Dániel OSC-je
12 ÓRA
2011-ben volt legutóbb bajnok a DFVE - Keszthelyi Ritával a soraiban -, azóta öt döntőben szerepelt az Újváros. 2014-ben 3-1-es összesítéssel kapott ki a Szentestől, az volt a jelenleg a csapat kulcsemberei közé tartozó válogatott mag - Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya -, plusz Ziegler Diána első OB I-es fináléja.
"Az első döntőt 2013/14-ben játszottam, akkor 3 győztes mérkőzésig ment a párharc, két mérkőzésen is az utolsó 1 másodpercben kaptunk egy gólt, így büntetődobások következtek, ahol kikaptunk. Így veszítettük el életem első bajnoki döntőjét… itt volt esélyünk. Nagyon rossz volt megélni azt, hogy egy hajszálon múlt ez az egész, szó szerint, ha csak valaki kidobja a medencéből a labdát ezekben a helyzetekben mi nyerjük a bajnokságot. 17 éves fejjel nem volt könnyű ezt így feldolgozni, főleg azért nem, mert abban az időszakban annyira jó volt a csapat légköre, hogy egyszerűen csak nem akartuk, hogy véget érjen az a nagyszerű év. Játszani akartunk. Együtt lenni."

Gurisatti Gréta nem lőtt gólt a döntőben - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Ezt áprilisi blogbejegyzésében írta a legjobb dunaújvárosi pólós, az Európa-bajnoki bronzérmes Gurisatti Gréta.
2016-ban, 2018-ban és 2019-ben is UVSE-Dunaújváros aranycsatát rendeztek, mindháromszor 3-0-val lettek elsők a budapestiek, abszolút esélyesként léptek fel és igazolták a papírformát. Mint az eredményekből látható, tényleg idén volt a legközelebb ahhoz az Újváros, hogy ismét bajnoki címet szerezzen.
Tavaly is hasonlóan alakulhatott volna a szezon, ha nem szólt volna közbe a koronavírus-járvány, de azt már sose tudjuk meg, mi lett volna a félbeszakadt idényben, ha ismét a döntőben találkozott volna egymással az UVSE és a DFVE.
Idén talán a párharc első meccsén kellett volna nyerniük, idegenben, a Hajós uszodában, hogy az UVSE-n legyen a nyomás a dunaújvárosi partin. Mivel a versenykiírás szerint ebben az évadban csak két nyert meccsig tartott a finálé, az első felvonás kiemelt jelentőséggel bírt.
Az előzményeknek megfelelően nagyon kemény partit hozott a az a mérkőzés, rengeteg dunaújvárosi kiállítással, és végül hazai, tehát UVSE-sikerrel. A vendégek még 1-0-ra és 2-1-re is vezettek, de utána már egyszer sem. A 11. percben az újvárosi védekezésben kulcsszereplő Horváth Brigittát cserével kiállították.
7-3-ról ugyan 7-6-ra még felzárkóztak a vendégek az ötgólos Garda vezérletével, de Benczur Márton csapata nagyon jól védekezett, blokkerdőt állított fel a Hajós uszodába, elöl pedig a 20 éves Faragó Kamilla mind a három lövését gólra váltotta, rajta kívül Keszthelyi Rita is triplázott, vezérletükkel a címvédő 11-9-re nyert. Faragónak egyébként már a két évvel ezelőtti döntőben is volt egy háromgólos meccse, egyre meghatározóbb szerepet tölt be hazai és nemzetközi fronton is a 8-as sapkában játszó 20 éves.
"Benedek Tibor mondta valamikor, hogy hét-nyolc blokkal meccset lehet nyerni, nekünk már a félidőre több volt. Ezen a mérkőzésen érte is játszottunk." nyilatkozta a parti után Benczur Márton a Nemzeti Sportnak.
A blokkoknak és Benedek Tibornak a folytatásban is főszerep jutott.

Kézerdő - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

A Dunaújvárosban rendezett második felvonáson a sérült Parkes Rebecca nélkül szállt vízbe az UVSE, az Eb-bronzérmes válogatott centert remekül helyettesítette Rybanska Natasa, aki ötméterest is kiharcolt, és lőtt két gólt is. 1-0 után legközelebb csak 7-6-nál vezetett újra az Újváros - amelyben Garda megint ötöt hintett -, a harmadik negyedben jártunk ekkor. Sőt, mivel 5-6 után tolt egy 3-0-t Mihók Attila csapata - egyben 3-0-val nyerve a harmadik nyolc percet -, a záró felvonásnak kétgólos előnnyel mentek neki Szilágyi Dorottyáék.
Az egész fináléban nagyszerűen teljesítő Szücs Gabriella második csodás átlövésgóljával mentették 8-8-as döntetlenre a meccset a lila-sárgák, így ötméteresek döntöttek. Ezek során Szücs, Gurisatti és Rybanska is hibázott, így a Dunaújváros 4–3-ra megnyerte az ötöspárbajt, és kiharcolta a mindent eldöntő, harmadik mérkőzést.
Ahol az ötszörös címvédő UVSE olyan magas szintű védekezést mutatott be, ami ellen semmit nem tudott bedobni az Újváros, a 7-2-es végeredmény hűen tükrözi, hogy milyen jellegű volt a parti. Parkes Rebeccát ezúttal is nélkülözte az UVSE, de nélküle is dominált Benczur Márton csapata.
Pedig a fővárosiak ellen aratott két Magyar Kupa-győzelem és ez a második meccs alapján felcsillant a remény, hogy idén talán meglesz a bajnoki arany is. De nem lett meg.
3-0-ra megléptek a lila-sárgák, miközben hátul nagyon zárt a retesz a pazar teljesítményt nyújtó csapatkapitány, Szücs Gabriella vezérletével. 4-1 volt az állás a nagyszünetben, mindössze egy gólra volt képes 16 perc alatt Mihók Attila együttese.
Ha az első meccs után azt írtuk, hogy blokkerdőt húztak fel a hazaiak, akkor most blokkerdőséget telepítettek a kapujuk elé, úgy jöttek vissza a vendégek lövései, mintha palánkra dobtak volna őket. Gangl Edina pedig ilyen fal mögött extraklasszis teljesítményt nyújtott, 86%-kal (!) védett, büntetőt is hárított.
Az első két mérkőzésen 10 gólt jegyző Garda Krisztina a harmadik negyed elején kipontozódott, és mivel Gurisatti Gréta továbbra sem tudott eredményes lenni - lőtt gól nélkül zárta a döntő három találkozóját -, ráadásul sérülése miatt a második félidőben már nem is játszott, a harmadik válogatott kiválóság, Szilágyi Dorottya pedig 10/1-es lőlappal zárt, elvesztette minden esélyét a győzelemre a Dunaújváros. Nem tudták átlőni az UVSE zónavédekezését, ha mégis sikerült, akkor pedig Gangl volt a helyén.
A második és a negyedik nyolc percben be sem tudott találni az Újváros, két lőtt góllal pedig nem lehet ilyen szinten meccset nyerni. Magyari Alda kivételével nem akadt jó egyéni teljesítmény náluk, a lila-sárgáknál viszont több is: Gangl, Szücs, Keszthelyi Rita, Faragó Kamilla és Rybanska Natasa is remekelt.
Az UVSE sikerének értékét növeli, hogy közel két tucat (!) utánpótláskorú játékos kapott lehetőséget a felnőttcsapatban ebben a szezonban. A harmadik, mindent eldöntő mérkőzésen nyolc (8!), 2001-ben, vagy annál is korábban született pólós jutott szerephez.
Ahogy az utanpotlassport.hu is megjegyzi cikkében, a 2002-es születésű Dávid Cila és Forgács Lili, a 2004-es, vagyis még serdülő Aubéli Tekla és Szegedi Panni a felnőttkeret teljes jogú tagja lett. A 2001-esek közül Baksa Vanda, Kakas Krisztina, Peresztegi Nagy Kinga és Telek Dorottya játszott sokat. A fináléban közülük mindannyian voltak vízben a fináléban is. A felnőttcsapatban egyébként is mindössze három olyan vízilabdázó található, aki korábban nem játszott az egyesület utánpótlásában.
Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott honlapunknak Benczur Márton a zsinórban hatodik bajnoki cím után:
"Nagyon sokszor hallottuk, hogy volt erősebb csapatunk, erre mindig azt mondom, hogy az a legerősebb, amelyik nyer. Teljesen mindegy, hogy milyen nevek vannak, most lehetne sorolni ki serdülő, ki ifi, én ezzel nem foglalkozom. Az csak egy adat a személyiben, vagy a diákigazolványban."
Ezt vallotta Benedek Tibor is, aki az UVSE OB I-es csapatának vezetőedzőjeként másfél szezonon át 19 év átlagéletkorú csapatot szerepeltett a férfi élvonalban, az első idényben csont nélkül bent maradt a gárda, a tavalyi félbeszakadt évadban pedig a legjobb nyolc közé jutott a fiatalokkal. Nem hiába nyilatkozott aranyéremmel a nyakában a Benedek Tibit ábrázoló pólóban Benczur Marci, ahogy a vízben is zúgott a ’Benedek Tibi, Benedek Tibi!’-rigmus az ünneplés alatt az uvse-s lányoktól és a szakmai stábtól.
"Nagyon nehéz most szavakat találni. Először is, nem véletlenül vagyok én is ebben a pólóban, szerettünk volna emlékezni Tibor emléke előtt. Én úgy nőttem fel mint vízilabdázó, hogy ő volt Vincze Balázzsal együtt az igazi inspiráció számunkra, főleg Újpest-szurkolóként." – említette Benczur Márton Dobos Sándor kollégánknak.
Ki tudja, szombaton talán az Euroliga-döntőben is találkozik ez a két csapat - legrosszabb esetben a bronzmeccsen -, sokáig el tudnánk nézni a két fél csatáját.
Vízilabda
Az FTC pólósai átértelmezték az "Adj egy ötöst!" felszólítást
TEGNAP 07:30
Vízilabda
Vogel Soma volt az FTC Nagy Viktora az év meccsén az OSC ellen
14/05/2021 03:12