Nincs jegy. Már hetek óta nincs jegy. Nem mintha egyszerű sajtómunkásként bármi ráhatásom lenne, de néhány ismerős már megtalált a "mi lenne, ha tudnál szerezni" kérdéssel. De nem, sajnos még én sem tudom őket bevinni a Margitszigetre a hétfőn kezdődő Európa-bajnokság magyar vonatkozású meccseire. Legalábbis a férfi tornára nem.
A címben említett felszólítás (egyelőre még) nem az Európa-szerte ismert augusztusi megabulira vonatkozik, most egy kisebb, de nem kevésbé hangulatos esemény felvezetését olvashatjátok. Jön ugyanis a foci vb-után a nyár számunkra legfontosabb világeseménye, a hazai rendezésű vízipóló Eb. Utoljára 13 éve rendezhettük meg a sportág csúcseseményét, akkor a Sydneyben elért olimpiai győzelem eufóriája, most pedig a tavalyi barcelonai vb-cím öröme kínál férfi csapatunknak jó szakmai alapot, ugyanakkor hoz magával talán irreális elvárásokat. A fiúk külvilágtól való "izolálása" talán most jobban sikerült, mint 2001-ben, de ettől még nem vonhatják ki magukat a rájuk nehezedő nagy nyomás alól. (Ld. Benedek Tibor: "Bármennyire is készültünk a hazai közönség rajongására, ez hétfőn este ettől függetlenül is megcsap majd minket")

Időnként

Fotó: Eurosport

Vízilabda
A vízilabda istene a Szolnokkal volt, Nagy Viktor képében is
08/05/2021 18:29
A tavalyi vb-n győztes férfi csapatunkból most Bedő Krisztián és Bátori Bence nincs a keretben, helyettük Erdélyi Balázs és Tóth Márton csobban majd a medencébe. A magyar válogatott 13 fős kerete az Eb-n: Decker Attila és Nagy Viktor (kapusok), Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Szivós Márton, Tóth Márton, Varga Dániel, Varga Dénes és Vámos Márton. Női csapatunkban a két kapus Bolonyai Flóra és Gangl Edina mellett Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Dóra, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya és  Tóth Ildikó szerepel majd a tornán.
A csoportkör ráadásul már rögtön nehéznek ígérkezik (Szerbia, Horvátország, Spanyolország, Németország és Franciaország ellenében a továbbjutást érő első három hely valamelyikét sem lesz egyszerű megszerezni), de bízunk a hazai víz "erejében". Ahogy Varga Dániel fogalmazott a múlt heti sajtótájékoztatón, ő itt tanult meg úszni, így az Eb-re jelentősen felújított uszoda különleges erőt, aurát adhat majd a nehéz meccseken. Szükség is lesz rá, mert a magyar csapat világbajnokként is "csak" esélyes, de nem favorit (az a Világligát megnyerő szerb csapat), ugyanakkor a legjobb hat (négy?) közé kerülés talán megfogalmazható szolid elvárásként.

A barcelonai világbajnokságon tavaly magyar siker született

Fotó: Eurosport

Először fordul elő, hogy a vízilabda Európa-bajnokság host broadcastere, azaz közvetítője (jelen esetben a Magyar Televízió) minden meccset (64 találkozót) rögzít, és ennek köszönhetően valamennyi mérkőzés élőben követhető lesz a len.eu oldalon. Ráadásul egyetlen országban sem korlátozzák a közvetítés elérhetőségét.
A hölgyek szokás szerint sokkal nyugodtabban készülhettek, mert hiába kétszeres világbajnok (1994, 2005) együttesről van szó, még most is sokan rácsodálkoznak idehaza, hogy nálunk létezik ilyen sportág. Pedig Merész András vb-bronzérmes (2013) lányai ügyesek, szépek, csinosak (már ezért megéri kimenni), ráadásul rendkívül eredményesek is. Az utóbbi világversenyeken rendre elődöntőztek, a hazai sportélet ingerküszöbét jelentősen meghaladó, igazán hangzatos siker azonban elmaradt. Talán majd most, A szigeten. Mint 2001-ben, amikor a fiúkat lepipálva nyertek. Ja, amúgy a magyar női válogatott meccseire még van belépőjegy - ebben tudok bármely ismerősömnek segíteni...
Vízilabda
42 év (!) után távozik a Barcelonetától a világ egyik legjobb pólóedzője
07/05/2021 19:13
Vízilabda
Az FTC és Vogel Soma befalazta a kaput, folytatódik az elődöntő
06/05/2021 07:13