A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda Európa-kupát: a zöld-fehérek a finálé szerdai visszavágójának hatgólos előnnyel vágtak neki a Nagyvárad ellen, így a 7-7-es döntetlennel is magabiztosan hódították el a serleget.
Pazar játékkal, nagy különbségű, 12-6-os győzelmet aratott az FTC vízilabdacsapata Nagyváradon, az Európa-kupa-döntő első mérkőzésén. Erődemonstrációt tartott Varga Zsolt együttese, ahogy írtuk két hete. A Ferencváros éppen 20 éve, 1997 márciusában játszott egy egészen szenzációs döntőt e sorozat elődjében, a LEN-kupában, de meglepetésre akkor az UTE hódította el a trófeát. A zöld-fehérek egy évvel később vigasztalódhattak, amikor a KEK-fináléban az Olympiakoszt legyőzve diadalmaskodtak, vagyis a népligetiek 19 év után készültek újabb nemzetközi kupagyőzelemre.
Papírformának tűnt tehát a szerdai, telt házas népligeti visszavágó, amit jól kezdtek a Dőry Farkas és Pohl Zoltán nélkül vízbe ugró hazaiak. A kapuban ismét a 19 éves, azóta válogatott meghívót kapó Vogel Soma kezdett, Madaras Norbert pedig két, fórból szerzett, remekbe szabott góllal. Ezt az ex-nagyváradi Marko Avramovic egy sikerese szabaddobással fejelte meg, így kevés ellenállást tanúsító vendégek ellen 3-0-ra nyerte az első negyedet az FTC, összesítésben kilencre növelve előnyét.
Vizilabda
A gyomorgörcs megvolt, a sírógörcs elmaradt, az UVSE nyerte a csúcsrangadót
07/04/2021 17:30
Amiből ugyan a második felvonásban kettőt leadott, de ezúttal bőven belefért. Az már kevésbé, hogy előbb Radjen, majd Georgescu lőhetett távolról viszonylag szabadon, de így is 4-3-mal fordulhattak a felek. Ekkor foglalta el helyét az újságírók fölött Tokió olimpiai bajnoka, a 83 éves ősfradista, Ambrus Miklós, aki majdnem a két éve tragikusan fiatalon elhunyt fiát, Ambrus Tamást ábrázoló molinó alá ült le...
A harmadik játékrész három triplázóról szólt, Madaras, Avramovic és Negrean is megszerezte saját maga harmadik gólját, a 2-2-es részeredménnyel pedig még közelebb került a kupagyőzelemhez a Fradi, amelyben a záró felvonásra Gárdonyi András váltotta a kapuban Vogelt. Amelyben nagy küzdelmet már nyilván nem láttunk, Madaras Norbert azért bevágta a negyediket is. A végeredmény 7-7 lett, a Ferencváros nyerte 2017-ben az Európa-kupát!
Madaras Norbert a Vasassal 2002-ben nyert már KEK-et, a Reccóval négyszer Euroligát/BL-t, klubszinten már csak ez a cím hiányzott egészen lenyűgöző eredménylistájáról, neki külön is gratulálunk! A Szeged 2009-es LEN-kupa-diadala óta nem örülhettünk magyar klub nemzetközi kupagyőzelmének, vége a nyolcéves böjtnek.
Jansik Szilárd: "Úgy egy éve nem gondoltam volna, hogy itt fogok tartani. Akkor elég mélyen voltam, a nyakam sajnos nem igazán mozdult, sok orvos mondta azt, hogy profi szinten nemigen fogom folytatni. De hittem benne, ahogy a Fradi is, szerződést hosszabbítottak velem, azért is küzdöttem idáig, gyógytornára, kezelésekre jártam, hogy szeptemberben el tudjam kezdeni a munkát. Most annyira befolyásol ez a sérülés, hogy nagyon oda kell figyelnem a testemre, mindig ügyelnem kell rá, hogy rendesen bemelegítsek, elvégzem a gyakorlataimat, és onnantól kezdve a vízben nem hátráltat. Nem lett maradandó a probléma. Egy vereségünk volt az egész sorozatban, a Jadran ellen, az volt a legnehezebb meccsünk. Idegenben kikaptunk eggyel, aztán egy nagyon nehéz mérkőzésen tudtunk itthon nyerni kettővel, nagy siker volt, hogy azt a párharcot megfordítottuk. A döntőben a legjobb teljesítményünket nyújtottuk Nagyváradon, a hatgólos előny megszerzése nagy dolog volt. Maradok a Fradiban, két évet hosszabbítok, komoly tervek vannak a klubnál. Még idén megcélozzuk a minél jobb bajnoki szereplést, szeretnénk bejutni a fináléba, jövőre még erősebb csapatunk lesz, megpróbálunk mindent megnyerni."
Nyéki Balázs: "Ez egészen más volt, mint az 1998-as KEK-győzelem. Már a döntő első meccsén eldőlt a kupa sorsa, arra kellett vigyáznunk, hogy ne szúrjuk el. Így nem vagyunk olyan euforikus állapotban, mint anno, de a siker ugyanolyan értékes. A két mérkőzés eltelt kordában Zsolt nagyon jól kordában tartotta az indulatokat és folyamatosan a Nagyváradra készültünk. Akkor is, amikor a Vasassal, és akkor is, amikor az OSC-vel játszottunk. Az nagyon jó volt, hogy egy pillanatra sem lankadt a figyelmünk, hiába vezettünk hat góllal."
Vogel Soma: "Hatalmas érzés megnyerni az Európa-kupát. A következő lépés a válogatott lesz, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen a közeg, milyenek lesznek az edzések. Azért edzettem és azért dolgoztam az elmúlt évek során itt, a Fradiban, hogy ilyen meccseken védhessek, erről álmodtam. Plusz dolog, hogy hazai közönség előtt tudtuk ezt megnyerni. Most a bajnokságra fogunk koncentrálni, mert azzal, hogy nem a Szolnokkal, hanem az Egerrel kerültünk össze, kaptunk egy lehetőséget. Egerben kezdünk, nehéz mérkőzés lesz, de szerintem meg tudjuk verni és ez a győzelem nagy löketet adhat nekünk."
Madaras Norbert: "Egészen más a sikerünk optikája úgy, hogy az első meccsen hatgólos előnyt szereztünk, ott nekünk tényleg minden összejött. Olyan lendületbe jöttünk, hogy azzal nem tudtak mit kezdeni. A visszavágónak az első két negyed volt a lényege. Nyilván ők úgy jöttek ide, hogy minden mindegy. Elkezdik ledolgozni a hátrányukat és vagy elhiszik, hogy sikerülhet, vagy nem. Úgy készültünk két hétig, hogy az első negyed számít. Az elődöntő nagyon nehéz volt, mindkét meccs. Nem is nagyon feküdt nekünk a Herceg Novi játéka, szenvedtünk már kint is, meg a második meccsen is, pici dolgok döntöttek. Itt azért nem, a két mérkőzés alapján megérdemelten nyertünk."
Férfi vízilabda Európa-kupa, döntő, 2. mérkőzés
FTC-PQS - Digi-Oradea (romániai)  7–7 (3–0, 1–3, 2–2, 1–2)
Gólszerzők: Madaras 4, Avramovic 3, ill. Negrean 3, R. Georgescu, Radjen, Diaconu, Asanovic
A párharc győztese: FTC (19–13)
Az Európa-kupa-győztes csapat tagjai:
Marko Avramovic, Marko Cuk, Dőry Farkas, Gárdonyi András, Jansik Szilárd, Katonás Gergő, Madaras Norbert, Stefan Mitrovic, Nyéki Balázs, Pohl Zoltán, Szirányi Balázs, Tóth Márton, Varga Dániel, Vogel Simon, Vogel Soma. Edző: Varga Zsolt
Tokyo 2020
Két szédületes magyar pólós csavar vitt mindent az olimpiákon
07/04/2021 07:26
Vizilabda
Alakul az OSC-Szolnok finálé a férfi vízilabda Eurokupában
04/04/2021 08:21