"Miért nem Decker véd?" - a két nappal ezelőtti, nehezen induló francia meccs vége előtt nem sokkal kérdeztem a mellettem ülőket, hogy vajon a csoportkör legkönnyebbnek ígérkező találkozóján Benedek Tibor miért nem ad lehetőséget - tudom, hogy az edzők ettől a kifejezéstől irtóznak, előre is elnézést érte - második számú kapusának. Csütörtökön este megkaptuk a választ. Decker Attilát ugyanis a kapitány nem egy simának ígérkező összecsapásra, hanem az Eb-címvédő szerbek elleni csoportrangadóra tartalékolta.
"Nagy mérföldkő ez az egész magyar vízilabda életében. Bármi lesz is az Eb-n, ez a mérkőzés a csapat névjegye. Nehéz lesz készülni a további összecsapásokra, de a csapat megmutatta mennyire erős"
- nyilatkozta Benedek Tibor láthatóan a mérkőzés hatása alatt állva a köztévé kamerái előtt.

Csak úgy gyűltek a személyi hibákat jelző pöttyök az eredményjelzőn

Fotó: Eurosport

Tokyo 2020
Utolsó olimpiájára készül a női pólóválogatott legrutinosabb klasszisa
9 ÓRA
A kapusok variálásának és motiválásának - a közelmúlt olimpiái alapján tudhatjuk - nagy hagyományai vannak a magyar pólóban, a mostani Benedek-féle húzás pedig a budapesti Eb végeredményétől függetlenül bekerült a sportági legendáriumba. Attila ugyanis elképesztő fordulatszámmal kezdte a meccset, első védése után rögtön Nagy Viktort idéző csapkodást és ökölrázást rendezett a vízben (jómagam is csak ekkor vettem észre, hogy nem a tavalyi vb-döntő hőse véd), majd a negyed közepén bálnákat idézve úgy fújta rá a vizet a neki csavarból gólt dobni szándékozó szerbre, hogy azt a természetfilmesek is megirigyelhették. Gólnélküli negyed Szerbia ellen, keveseknek sikerült ez eddig. Keveseknek úgy, hogy nem hatalmas mázlijuk volt, hanem borzasztóan jól védtek.
A magyar fiúk remek sikere háttérbe szorította a nap többi találkozóját, ahol nem születtek meglepetések. Az olimpiai bajnok horvátok 9-8-nál könnyen bajba kerülhettek volna a franciák ellen, végül az ötgólos Maro Jokovic vezetésével azért nyertek 14-11-re. A spanyol-német végjátékában is volt 9-8, de itt is a favorit spanyolok nyertek végül hárommal (11-8). A görög-orosz meccs csak 6-5-ig volt szoros, utána a déliek simán, hat góllal nyertek. A vb-ezüstérmes Montenegró a középső két negyedet megnyomva nyert 13-8-ra Románia ellen, az A-csoportban szintén 100%-os olaszok pedig az Eb-újonc grúzokat oktatták (15-5).
A parádé később is folytatódott, Decker egészen kivételes, 68,4%-os hatékonysággal (19/13) hárította a lövéseket, amikor a negyedik negyedben egy szerb előnynél két közeli lövést is hárított, már érezhető volt, hogy ez az ő napja. Végig önkívületben volt a vízben, két perccel a találkozó vége előtt pedig önfeledten forgott körbe és mutatta a közönségnek, hogy kit és mit kell ünnepelni. Bár a siker a csapat diadala, egyértelmű, hogy ez Decker Attila estéje volt, ma neki volt - hogy újra a barcelonai Nagy Viktort idézzük meg - "ma nem"-es napja. Amit lehetett, megfogott, sőt még annál is többet. A világklasszis szerb játékosok a negyedik negyedben sorra dobálták mellé, fölé a labdákat, mert tudták, hogy ha nem tökéletesen pontos a lövés, Decker röhögve véd.

Végig öldöklő csata volt a vízben - rengeteg kiállítással

Fotó: Eurosport

"Hatalmas harc volt a vízben, ahol mindkét csapat nyerni akart. Mi talán egy picivel jobban akartuk, vélhetően a közönség miatt. Nagyon elfáradtunk, kell a pihenő a német meccs előtt"
- nyilatkozta a mérkőzés után a csapatkapitány, Varga Dániel, aki az első két meccs nyolc gólja után ezúttal négy lövésből sem tudott betalálni az amúgy szintén jól, 50% felett védő Gojko Pijetlovic kapujába.
A kiváló játékkal, nagyon összeszedett védekezéssel elért 8-6-os sikerrel (amelyet hatezer őrjöngő néző látott a Margitszigeten) a magyar férfi csapat óriási lépést tett a csoport megnyerése - és ezzel egyben az elődöntő - felé. Nagy világeseményen utoljára négy éve, a zágrábi Eb csoportkörében sikerült legyőzni a szerbeket, így éppen ideje volt ennek a sikernek. Pénteken pihenőnap következik (de a Hajósban újra vízbe ugranak Merész András magyar lányai), szombaton pedig a veretlen Benedek-csapat Németország ellen folytatja. Ja, majd elfelejtettem, most már értem, hogy miért nem Decker védett a gallok ellen...
Vízilabda
A címvédő FTC kiejtésével bajnoki döntős Varga Dániel OSC-je
EGY NAP
Vízilabda
Az FTC pólósai átértelmezték az "Adj egy ötöst!" felszólítást
15/05/2021 07:30