A következő olimpiai ciklusra is marad a két szövetségi kapitány.

A férfi szakágnál ilyenre legutóbb akkor volt példa, amikor még Kemény Dénes volt a szövetségi kapitány. Utódja, Benedek Tibor mindössze egy olimpiai ciklus erejéig irányította a férfi vízilabda-válogatottat. Az első két éve remekül sikerült, világbajnoki aranyérmet nyertek vele a srácok, a Világliga, a budapesti Európa-bajnokság és a Világkupa döntőjéig is elvezette a csapatot.
A második két esztendőben nem jöttek az eredmények, a riói olimpia sem sikerült, ahol veretlenül lettek ötödikek Varga Dánielék. Benedek a 2016-os év végén lejáró szerződését nem hosszabbították meg - ahogy most Märcz Tamásét igen -, a folytatásért pedig nem pályázott.
Vízilabda
Tom Cruise-ra ugyan nincs szükség, de komoly küldetés lesz új férfi pólóválogatottat építeni
23/09/2021 16:42
Sydney-i csapattársa később elárulta: "Ha Benedek újraindult volna, én nem adom be a pályázatom". 2016-ban ki is kérte elődje véleményét, hogy mit szólna hozzá a barátja, ha megpróbálná utána a szövetségi kapitánykodást.
Märcz Tamás sikeres öt évet töltött eddig a válogatott élén, világbajnokságon, Európa-bajnokságon, Világligán, Világkupán és Európa-kupán is a döntőbe vezette a csapatot, Eb-t, VK-t és EK-t is nyert a srácokkal, Tokióban pedig olimpiai bronzérmet szerzett velük.
Szeptemberben publikált cikkünkben, melyben felvázoltuk saját elképzeléseinket az új válogatott építésével kapcsolatban, azt írtuk, "nem csak a visszavonuló játékosok, hanem a feltörekvő tehetségek egyre markánsabb szerepe miatt is új férfi vízilabda-válogatott építésébe kell kezdenie Märcz Tamás szövetségi kapitánynak. Miközben jövőre világbajnokság és Európa-bajnokság is vár a csapatra, távlatokban is kell gondolkodni, és az alap megteremtése mellett nagyobb bátorságra és több kockázat vállalására is szükség van."

Manhercz Krisztiánra kulcsszerep vár - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Hiszen egyértelműen generációváltás szükséges, de nem csak a visszavonulók (Nagy Viktor), vagy a válogatottságot lemondók (Hosnyánszky Norbert) miatt. Mielőbbi választ kell adni arra a kérdésre, hogy kik kerülhetnek előtérbe a férfi felnőtt válogatottnál helyettük? Nem csak a 2024-es párizsi olimpia érdekében, hanem hosszú távon.
Ott posztonként összeállítottunk egy névsort, amely alapján kialakult egy virtuális, nyílt keret, amely megfelelő alapot jelenthet a következő fél évtizedre.
A munkáját folytató szövetségi kapitány nem először és nem másodszor áll csapatépítés előtt, de olyan kemény év előtt még nem állt a válogatott és a szakmai stáb, mint ami most jön. 2022 májusában a fukuokai vb, augusztus végén és szeptemberben pedig a spliti Eb vár a csapatra.
Úgy kell tehát nekivágni az új csapat építésének, hogy közben több világversenyt is rendeznek - Világkupa és Világliga is lesz - a rövidített olimpiai ciklus első évében. Ha távlatokban gondolkodik a kapitány, akkor az U20-as válogatott legjobbjait (Konarik Ákos, Vigvári Vendel, idővel Molnár Erik és Vigvári Vince), nekik egyre hangsúlyosabb szerepet adva be kell építeni a válogatottba. Nem csak egy-egy mérkőzésre, néhány napos felkészülésre meghívni, hanem egyre komolyabban számolni velük.

Konarik Ákos is pályázik Párizsra - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Ahogy Cseh Sándor, a prágai U20-as világbajnokságon negyedik helyen végző magyar csapat edzője mondta honlapunknak még a tornára való elutazás előtt:
"Furcsa megfogalmazás lesz, amit mondok, mert ezt a szövetségi kapitány fogja eldönteni, de úgy érzem, hogy nem is lehet, hanem úgy kell ebből a keretből három-négy játékosnak - nem is biztos, hogy tudom, melyik az a három-négy - most, a nyáron, ősszel és tavasszal, és olyan teljesítményt nyújtania, úgy hozzáállnia a vízilabdához, hogy a jövő évi Eb- és vb-keretekben benne legyenek."
"Biztosan csatlakozni fognak olyanok, akik most nem voltak ott az olimpián, de már a bő keret részei voltak, vagy olyan fiatal játékosok, akiknek talán elég lesz az a két-három év, ami előttünk van, hogy odaférjenek akár már a kvalifikációs időszakra, vagy a következő olimpiai csapatban helyet követeljenek maguknak." - nyilatkozta Märcz Tamás az MVLSZ-nek.
Ráadásul a nagyon sűrű versenynaptár miatt megint könnyen előfordulhat, hogy ahogy 2019-ben, úgy jövőre is bővebb kerettel számol majd a kapitány, és valamelyik világversenyt beáldozza, más összetételű csapatot nevez rá. Ennél részletesebben személyi kérdésekbe nem mennénk bele, mert azt szeptemberi cikkünkben megtettük.
A magyar válogatottra nem jellemzők a nagy negatív kilengések, de a hosszú távú cél - csapatépítés - ezúttal felülírhatja a rövid távút, az eredményességet.

A női csapatnál jobb a helyzet. Ez egy nagyon erős válogatott, amely három kiemelkedő mérkőzést is produkált Tokióban, szemben a srácok két hasonlóan jó meccsével. Olyan erényeket csillogtatott három nagyon komoly találkozón is, amelyet ilyen nagy számban még nem láthattunk tőlük az elmúlt öt évben.

Szinkronugrás - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Bíró Attila 2016 óta Európa-bajnokságot nyert, Eb-bronzot és olimpiai bronzot szerzett a lányokkal. A 2017-es vb-vel kezdődően megkezdte a generációváltást, amelynek látható eredménye volt az olimpián, A mindössze 20 éves Magyari Alda személyében lett egy olyan kapusunk, aki világszinten is meghatározó lehet. A jó értelemben vett szemtelensége, lazasága és adottságai, tehetsége arra predesztinálják, hogy az egyik vezére lehet a női válogatottnak.
Parkes Rebecca volt az egész csoportkör legjobbja az olimpián, extra volt támadásban az amerikaiak ellen, csodálatos centerjátékot nyújtott. Aztán talán elfáradt, a játékvezetők sem honorálták a teljesítményét, de így is kiemelkedően jó világversenyt zárt. Gurisatti Grétáról kell még szólnunk feltétlenül, aki másfél éven belül szenvedett el két komoly ujjsérülést, és a bajnoki döntő sem sikerült jól neki. Billegett a helye, aztán Antal Dóra azonnali hatállyal lemondta a válogatottságot a Világliga athéni döntőjéről hazatérve, így megnyílt előtte az út.

Gurisatti Gréta remekül zárt az olimpia második felét - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Egy darabig még kereste a helyét a csapatban, aztán Kína ellen megérkezett teljes valójában az olimpiára, és sok gólt lőve, bátran várakozva megmutatta, hogy nélkülözhetetlen tagja a válogatottnak. Ahogy az Szilágyi Dorottya is, és ebben az idényben várhatóan szintet fog lépni Rybanska Natasa is, mivel az UVSE-ben is hangsúlyosabb szerep vár rá Parkes távozása után.
Ennek az összetételű csapatnak még több dobása is lehet, Keszthelyi Rita nyilatkozta, hogy világbajnokságot szeretne nyerni, és erre minden esélyük meglesz. Azt Bíró Attila is elmondta az MLVSZ-nek adott nyilatkozatában, hogy Párizsra ez a csapat nem fog együtt maradni, de 70-80%-a megmaradhat 2024-re.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az átalakuló FTC és Szolnok mellett az OSC lehet a nevető harmadik (első) a bajnokságban
14/09/2021 09:17
Tokyo 2020
Idegállapotba lehet kerülni a japánok stílusától, de csak legyűrték őket férfi pólósaink
27/07/2021 13:00