Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szilágyi Áronnak erőt ad, hogy sporttörténelmet írhat Tokióban

Eurosport
Eurosport

Frissítve 23/07/2021 - 15:47 GMT+2

A kétszeres olimpiai bajnokot nem nyomja agyon, hogy évtizedekig megdönthetetlen tett végrehajtására készül.

Szilágyi Áron a 2016-os riói olimpia döntőjében

Fotó: AFP

Szilágyi Áron mindig vidám. A MOL Csapat négy éve, az oldal indulása óta együtt lélegzik a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó világklasszissal, akinek ez idő alatt több kellemetlenséget is meg kellett élni, de soha nem beszéltünk úgy, hogy Áron letört, vagy rosszkedvű lett volna.

“Már csak a táskát kell bepakolni” - mondta a felkészüléséről széles mosollyal, mint aki mit sem érzékel a nyomásból, hogy évtizedekig megdönthetetlen sporttörténelmi tett végrehajtására készül Tokióban.
“Mivel minden nap szembejön velem így vagy úgy, hogy az első lehetek, aki kétszer is megvédi az olimpiai bajnoki címét, esélytelen elbújni előle, ezért meg sem próbálom. De egyébként sem tenném, mert abszolút pozitívumnak élem meg, óriási erőt merítek belőle a mindennapi munkához, és előnyt kovácsolok belőle, hogy a mezőnyben én vagyok az egyetlen vívó, aki ezt elmondhatja magáról” - jelentette ki Áron, aki olyan kardvívó legendákkal áll egálban az olimpiai bajnoki címeket illetően, mint Fuchs Jenő vagy Kárpáti Rudolf.

A remek felkészülés sem garancia

A Vasas vívóklasszisa kiváló, és igen színes felkészülésen van túl. “Alapozás, magaslati edzőtábor, vívótábor, erőnléti edzések követték egymást, és örömmel mondhatom, hogy a tervezett munkát maradéktalanul elvégeztük. Szerencsére sérülés nélkül tudtuk le a felkészülést, jó formában és jó állapotban utazom csütörtökön Tokióba” - mondta néhány nappal az indulás előtt.
A magyar szurkolók reményeit nemcsak Áron jó sportformája táplálhatja, hanem a világranglista és az utóbbi időszak versenyei is. Míg a 2019-es szezon inkább ezüstév volt számára, addig 2020-ban a lockdown előtt megrendezett mindkét világkupát Szilágyi Áron nyerte, sőt az idei újraindulás után a márciusi budapesti versenyen egyetlen tusra volt zsinórban harmadik győzelmétől.
picture

Szilágyi Áron

Fotó: AFP

“Kíváncsi leszek, ki milyen állapotban érkezik Tokióba. Lesz az ellenfelek között, akinek megremeg a lába az ötkarikától, de sokan feltüzelve, nagy becsvággyal készülnek a játékokra. A mezőny elképesztően szoros, 15-17 vívót is tudok mondani, akitől nem lenne meglepetés az egyéni olimpiai bajnoki cím, és van 8-10, akik között pusztán az dönt, melyikük koncentrál jobban aznap.”
“Fontos lesz, ki hogy viseli a speciális körülményeket, de nekem csak magammal szabad foglalkoznom. Jókedvűen, lazán készülök, de eltökélt is vagyok, és mindent megteszek, hogy a megfelelő pillanatban jöjjön a flow” - mondta Áron, aki a nagy versenyek előtt a call roomban azzal terrorizálja a körmüket rágó, idegesen babráló ellenfeleket, hogy nyugodt arccal, mosolyogva sétálgat közöttük.

Egy valami biztosan nem lesz: könnyű

Áron a legjobb magyarként a negyedik helyen áll a világranglistán, de a tabella nagyon kiegyenlített, és a kevés megrendezett verseny eredményeit elnézve előrébb is állna, ha nincs a pandémia. Ezek azonban csak számok, és semmit nem jelentenek attól a pillanattól kezdve, hogy - egyből a játékok elején, a második versenynapon - a pástra lép az elképesztően erős kardvívó mezőny.
“Kevés olyan vívó van a legjobb 32 közül, akire nem készültünk speciálisan, és vannak néhányan, akiket különösen alapos elemzésnek vetettünk alá. Közéjük tartozik például az első ellenfelem [már tudjuk, hogy a román Teodosiu vagy a japán Josida ellen kezd Áron - a szerk.], illetve a legnagyobb esélyesek, akik közül többel is találkozhatok menet közben” - magyarázta a sorsolás papírforma-alakulásáról.
Apropó, papírforma: pont a japán Josida volt az, aki általános megdöbbenésre kiejtette Áront a budapesti világbajnokságon. “Abban az asszóban inkább az történt, hogy saját magamat vertem meg, hozzátéve, hogy a japán srác nagyon jól használta ki a hibáimat” - idézte fel a 2019-es vébé eseményeit.
Említett világbajnokság egyéniben nem, csapatban viszont annál jobban sikerült Áronnak, aki a kardválogatott vezéreként nemcsak a döntőbe, de egyetlen tusra vezette a csapatot a világbajnoki címtől. Ezt a tust azonban végül a koreai Oh vágta, de a vb-ezüst mellett a világranglista, és a magyar válogatott ereje is olimpiai éremesélyről mesél.
picture

Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Szatmári András ünnepel

Fotó: AFP

“A csapattal ugyanolyan intenzíven készülünk, mint az egyéni versenyre. Decsi Tomival rengeteget videóztunk, elemeztük a lehetséges ellenfeleket, de ahogy az egyéni versenyben, úgy csapatban is lépésről lépésre haladtunk, azaz leginkább az első ellenfél, az Egyesül Államok volt terítéken.”
“Sokan talán már az elődöntőben látnak minket, pedig kiváló csapatuk van az amerikaiaknak, száz százalékos koncentráció kell a legyőzésükhöz. Eli Dershwitz a világranglista második helyén áll, Darryl Homer pedig emlékeim szerint legutóbb olimpiai döntőt vívott egyéniben” - mondta széles mosollyal Áron, aki a pást másik felén állt nevezett döntőben. “A csapatuk harmadik tagja verhető, őt mindhármunknak magabiztosan, nagy tusaránnyal kell vernünk, és nem lesz gond” - adta meg a siker receptjét.

Mint minden, ez is fejben dől el

A kétszeres olimpiai bajnoknak elhihetjük, ha azt mondja, a kardvívás fejjáték, minden azon múlik, ki tudja átverni a másikat. Az élmezőny tagjai között nincs akkora technikai, vagy sebességbeli különbség, ami dönthetne, az egyik gyorsabb, a másik rutinosabb, a harmadik technikásabb, de a végén az győz, aki fejben a legerősebb.
“Az elmúlt időszakban a mezőny tagjai alig látták egymást vívni, így egy kicsit mindenkinek vakrepülés lesz az olimpia, ezért mindennél fontosabb, hogy tiszta fejjel, a saját erényeimre támaszkodva vívjak Tokióban. A mentális erőnek óriási jelentősége lesz, hiszen még a szokásosnál is nagyobb lesz a nyomás a körülmények miatt. El kell tudni viselni a buborékot, az üres lelátókat, az időeltolódást, és csak a vívásra szabad koncentrálni. Akinek ez a legjobban sikerül, az lesz az olimpiai bajnok” - szögezte le Áron.
A Vasas vívóklasszisa az olimpiai előtti utolsó világverseny felvezetőjében azt mondta, kíváncsian várja, ki milyen újítással készül az élmezőny tagjai közül, illetve a zsűrizés szempontjai változtak-e menet közben. A meglepetés az volt, hogy semmiféle meglepetés nem történt.
picture

Szilágyi Áron a koreai Oh Szanguk ellen.

Fotó: AFP

“Igen, kicsit olyan volt a helyzet, mint megállt volna az idő a pandémia alatt, és mindenki ott folytatta, ahol egy évvel korábban abbahagyta, de az egy világkupa volt, ez pedig egy olimpia lesz. Nem számítok rá, hogy óriási meglepetések várnak ránk, ehhez túlságosan jól ismerik egymást az élmezőny tagjai, ezért mindenki úgy van vele, hogy saját magára koncentrál, és megpróbálja a legtöbbet kihozni a saját tudásából.”
Ahogy egyéniben, úgy csapatban is koreaiak a legnagyobb ellenfelek. Az egyéni világranglistát vezető Oh Szangukról Áron korábban azt mondta, ha egy laborban összeraknák a tökéletes kardvívót, az olyan lenne, mint a koreai világklasszis, aki a 2019-es vb-döntőben Szatmári Andrist győzte le, csapatban pedig Áronnal szemben zárta le az asszót. Budapesten a MOL Csapat klasszisa komoly hátrányból hozta vissza a csapatot, és 44-43-ra már a magyarok vezettek, de Oh-nak a végére is maradt egy ász a kabátujjában.
“A miénk a második legerősebb csapat, és azt is tudjuk, hogy képesek vagyunk legyőzni Koreát, ahogy én is vertem már meg Oh-t. Az, hogy érmet vár tőlünk a közvélemény, nem szabad, hogy összenyomja a csapatot, remélem, a srácok is megtiszteltetésnek és motivációnak élik meg. Olimpiai formában kell vívnunk, esélyesek vagyunk akár a végső győzelemre is, de a mezőny itt is nagyon erős: a koreaiak mellett természetesen ott vannak az olaszok, de a németek és az oroszok is kiváló csapattal rendelkeznek.”
Nincs garancia semmire. Ez az olimpia, itt nem számítanak korábbi eredmények, világranglista, vagy győzelmi sorozatok. Tokióban is az a vívó fog nyerni, aki azon a napon a legjobban kapja el a fonalat. Azért küzdök, hogy ez én legyek.

Szerző: Mártha Bence

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés