Ma reggel kezdődik a strassbourgi Rhenus sportközpontban a vívó Európa-bajnokság. E sportágban hagyományosan remekelnek a magyarok, talán nem véletlen, hogy hazánk legjobbjaira mindig is figyelt és figyel a világ. Nincs ez másképp most sem, azonban az elmúlt években - számszerűleg négyben - a legfényesebb medál nélkül tért haza a kontinensviadalról a válogatott. A tavalyi és az azt megelőző évben azonban, mintha ismét egyre több remény lenne arra, hogy végre megtörjön ez a sorozat. Kicsit tekintsük át, kik is vonulnak a mieink közül harcba idén:

Szász Emese

Fotó: Eurosport

Három szakág verseng majd a következő egy hétben. A férfi párbajtőrözőink már páston is vannak reggel óta. Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter és Szényi Péter előbb az egyéni, majd június 11-én, szerdán a csapatversenyben szerepel, ahol Imre Géza áll be Szényi helyére. Csapatuk a tavaly, Budapesten rendezett VB-n aranyérmet szerzett és idén is a világranglista éléről vág neki a kontinensviadalnak. Ez alapján tehát nem véletlenül várható remek eredmény, de egyéniben is beérhet valami. Igaz, ezt nagyjából bármikor, bármelyik szakághoz odatehetjük.
Tokyo 2020
Szilágyi Áron lenne minden idők legnagyobb magyar sportolója?
8 PERCE
A vasárnap a női párbajtőrözőké: Antal Edina, Révész Julianna, Szász Emese, Tóth Hajnalka próbálja az egyéni versenyben megszerezni az aranyat: kimondva-kimondatlanul is erre várunk, kár lenne szépíteni. 4 év nagy idő és a négyes közül talán Szász Emese lehet, aki begyűjti a legfényesebb érmet a tavalyi EB bronzérme után. Már csak azért is, mivel vezeti a világranglistát. A csapatverseny június 12-én, csütörtökön lesz.
Hétfő, Pünkösd napja a női kardozóké és a férfi tőrözőké. A tavalyi EB meglepetés 6.helyezettje, az idei junior EB és VB bajnoka, az idén érettségiző Márton Anna vezetésével kezd majd reggel Várhelyi Anna, Várhelyi Kata és Garam Nóra. Rendkívül fiatal csapatról van szó (Márton Anna 19 esztendősen a csapat legfiatalabb tagja) de legalább annyira erős és meglepő eredményekre is képesek: elég, ha Várhelyi Anna tavalyi VB 8. helyére gondolunk. A csapatversenyre június 13-án, pénteken kerül sor, de reméljük, nekünk szerencsét hoz majd ez a babonás dátum.

981388_10200922693056800_1206423365_o

Fotó: Eurosport

A férfi tőrben Dósa Dániel, Németh András, Szabados Gábor és Szabados Kristóf képviseli színeinket. Talán tőlük érkezhet a legnagyobb meglepetés: két junior korú versenyzővel, a Szabados testvérek reméljük, most rácáfolnak eddigi világranglistás szereplésükre. A csapatversenyre a kardozókkal együtt kerül sor, tehát ők is péntek 13-ára készülhetnek.
Kedden tovább sűrűsödik a program: szintén osztozik a napon két szakág. Női tőrözőink mellett férfi kardozóink is pástra lépnek.
A hölgyek mezőnyében Jeszenkszky Szilviáért, Knapek Edináért, Kreiss Fannyért, Varga Gabrielláért szoríthatunk. Bár az előzetes esélylatolgatások alapján csak a meglepetésben bízhatunk, ha merészet gondolunk, de mint minden sportban, itt is bármi megtörténhet..Edina és Gabi rutinos versenyzőnek számít, és a tavalyi EB-n a csapat bravúros bronzérmet nyert. Erre idén június 14-én, szombaton lesz újra lehetőségük.

Szilágyi Áron

Fotó: Eurosport

Végül, de nyilván nem utolsó sorban, velük kezdenek férfi kardozóink, olimpiai bajnokunkkal soraik között. Szilágyi Áron, Gémei Csanád, Szatmári András és Decsi Tamás szintén kedden, az utolsó egyéni napon kezdi versenyeit és szombaton a csapat következik. A csapatból egyértelműen Áron az, akinek az EB arany még hiányzik a kollekcióból de a csapattól is várhatunk valami jó eredményt, hiszen a tagok rutinja egy ilyen fontos versenyen esetlegesen többet számít, mint az addigi évben elfoglalt világranglistás helyezésük.
Nehéz sportban elvárásokról, esélyekről beszélni, hiszen bármikor bármi megtörténhet. Azonban a kiutazók közül is nyilván mindenki a lehető legjobb teljesítényt szeretné nyújtani, tehát a szurkolók és a versenyzők kívánságai egybecsengenek: minél több, minél jobb ereménynek szeretnénk örülni a következő egy hétben.
Tokyo 2020
Most vagy Cristiano Ronaldo tanult meg vívni, vagy van egy követője az olimpián
EGY NAPJA
Tokyo 2020
Negyedik helyen zárta az olimpiát a sérülten versenyző Márton Anna
EGY NAPJA