A húszéves magyar versenyző a fehérorosz Palina Kaszpjarovics, a kínai Sao Ja-csi, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunis, valamint a görög Vasziliki Vujuka legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol hazai ellenféllel találkozott.
A nála tíz évvel idősebb Szofija Velikaja számított az asszó esélyesének, már csak azért is, mert – túl azon, hogy ő a világranglistán jelenleg a második, míg magyar ellenfele 14. – Londonban olimpiai ezüstérmes volt, emellett egyéniben nyert már világbajnokságot, illetve háromszor Európa-bajnokságot. A mérkőzés elején Márton vívott eredményesebben, szép védés-visszavágásokkal meglepte Velikaját, aki csak 5-1 után kezdte meg a felzárkózást. Az orosz feljavulásával Márton magabiztossága megingott, s bár a szünetben még csak egy tussal, 8-7-re vezetett a hazai vívó, a második szakaszban már nagyon könnyedén adta sorozatban a tusokat, így végül 15-8-ra nyert.
A vb hétfőn kezdődött, de akkor még csak selejtezőket rendeztek, így az első éremosztó napon máris összejött az első magyar dobogós helyezés. Márton menetelése nagyon sokat érhet az olimpiai kvalifikációs sorozatban, melynek kiemelt versenye a világbajnokság. Női kardban Rióban lesz csapatverseny is, így amennyiben a magyar válogatott kijut, egyéniben három vívó automatikusan indulhat, ha viszont nem, az egyéni kvótaszerzés kerül előtérbe.
Tokyo 2020
A vívás evolúciója
09/04/2021 08:44
Tovább a cikkre
Vívás
Lemarad az olimpiáról a férfi párbajtőrcsapat
22/03/2021 16:36
Vívás
Gyorsan verhetetlen lehet a hétvégén olimpiai kvótát szerző női kardcsapat
17/03/2021 20:36