Hányszor is hallottuk már párbajtőrözőnk, Imre Géza, az athéni olimpia ezüstérmesének nevét, s milyen régóta halljuk. Örökifjú sportolónkra első ízben 1991-ben figyelt fel a vívó-világ, igaz akkor még csak hazánkban, a magyar csapatbajnokságon szerzett bronzérmet a 17 éves Géza, ám egy évre rá nemzetközi porondon is letette névjegyét: junior Eb-n második, vb-n hatodik helyezett lett. Legutóbb most hétvégén a berni világkupa kapcsán hallhattunk róla, ugyanis fantasztikus vívásával ezüstérmet szerzett. Ami ezt a szép eredményt igazán bámulatossá teszi, hogy ezt mind közel 40 évesen (decemberben tölti be) vitte véghez, szakágának legnagyobb neveit legyőzve.
Már ott volt Svájcban a legjobb 32-ben, amikor az aktuális Európa-bajnok, a szintén magyar Rédli András várt rá a 16 közé jutásért. A végeredmény: 15-12 Géza javára. A nyolcaddöntőben a finn Niko Vuorinent, majd a csapattal kétszeres Európa-bajnok, svájci Benjamin Steffent ütötte ki. Következett az elődöntő, ahol Imre Géza a vb-címvédő és világranglista-vezető francia Robeirit búcsúztatta 15-13-mal. Jött a döntő asszó, s vele együtt a szintén francia Jean-Michel Lucenay, aki ellen 15-11-re kikapott Imre, ezzel lecsúszva az aranyéremről.
Imre Géza világkupán elért sikere bizonyítja, hogy ennyi év után is ott a helye az élmezőnyben. Hogy meddig? Nos, Rióig biztosan, ugyanis a 2013-as budapesti vb-n aranyérmes csapat (Szényi Péter, Rédli András, Boczkó Gábor, Imre Géza) rangidős tagja, a vb után nem sokkal bejelentette: az olimpiáig folytatja pályafutását. Imre Géza akkor lelki és testi fájdalmairól, fáradtságról beszélt, amit ki kell pihennie, és ehhez időre van szüksége. De hozzáfűzte, a budapesti vb felejthetetlen élmény volt, az ottani közönség és a megszerzett első hely hitet adott számára egy olimpiai sikerben. Ami már csak azért is különösen fontos, mert az olimpiai érmek közül az arany még hiányzik (1996-bronz, csapat; 2004-ezüst, csapat). A világbajnokság után következett egy rövidebb pihenés és regenerálódás, majd a kevésbé rangosabb versenyek kihagyása után, a 2014-es Eb-n a legjobb nyolc között esett ki a magyar csapat, a vb-n pedig nyolcadikak lettek párbajtőrözőink. Most pedig egy világkupa egyéni második helyezés.
Tokyo 2020
A vívás evolúciója
09/04/2021 08:44
A magyar csapattól joggal várhattunk volna idén nyáron is jobb teljesítményt, hiszen az elmúlt 5 évben mindig éremmel zártak a vb-ken (2 bronz, 2 ezüst 1 arany), nem beszélve az elmúlt 10 Európa-bajnokságról (1 bronz, 4 ezüst, 5 arany és 2008-ban egy egyéni arany Imrétől), habár tegyük hozzá, Rédli András idén Eb-aranyérmes lett. Éppen emiatt remélhetünk tőlük továbbra is hasonló sikereket.
Egy szó, mint száz, Imre Géza 40 esztendősen, 25 év aktív sportpályafutással, családapaként, elnökségi tagként is ott van a férfi párbajtőr legnagyobbjai között, a vívás vérkeringésében, s bízzunk benne, hogy 42 évesen, 27 éves pályafutással, boldog családapaként, ott lesz Rióban a dobogó tetején is.
Vívás
Lemarad az olimpiáról a férfi párbajtőrcsapat
22/03/2021 16:36
Vívás
Gyorsan verhetetlen lehet a hétvégén olimpiai kvótát szerző női kardcsapat
17/03/2021 20:36