A magyar férfi kardválogatott - Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállításban - bronzérmet nyert a budapesti világkupaversenyen.

A hazaiak csak a 16-os táblán kapcsolódtak be a küzdelmekbe, ott simán verték a spanyolokat, majd ugyanilyen könnyedén az amerikaiakat. Az elődöntőben viszont erősebb ellenfél következett, az oroszokkal szemben kellett volna kiharcolni a fináléba jutást, ami nem sikerült. Az egyéniben ezüstérmes, kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak ezúttal nem jöttek be igazán az akciói és a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári András sem villogott. Az ütközet kilenc párharcából Gémesi Csanád révén egyet tudtak megnyerni a magyarok, így bár szívósan küzdöttek sokáig, a végére az oroszok elléptek. Az ellenfelet feldobhatta, hogy elődöntős lett, míg az olimpiai kvótáért vele küzdő franciák kikaptak a negyeddöntőben.
A bronzmérkőzésen a másik ágon a németektől vereséget szenvedett dél-koreaiak következtek. Ez a két válogatott vívta a legutóbbi, 2019-es budapesti vb döntőjét, és akkor egy tussal az ázsiaiak bizonyultak jobbnak. Most viszont a magyarok voltak összeszedettebbek, öt tus különbséggel nyertek. A hazaiak kontroll alatt tartották az ütközetet, még akkor is, amikor hátrányba kerültek és fontos volt, hogy Szilágyi másodjára 7-3-ra verte Gu Bon Gilt, majd ugyanőt a Gémesi helyére beállt Decsi Tamás 5-2-re. Szatmári az utolsó előtt párban egy tussal ötre növelte az előnyt, Szilágyi pedig ezt megőrizte Oh Szang Ukkal szemben, akitől az egyéni verseny szombati döntőjében egy találattal kikapott.
Vívás
A héten műtik a súlyos sérülést szerzett olimpiai negyedik kardozót
20/09/2021 09:12
A magyar férfi kardválogatott már korábban kiharcolta a részvételt a tokiói olimpián, így a fegyvernem utolsó kvalifikációs versenyének - amelyen egy év szünet után először találkozott a nemzetközi mezőny, nézők nélkül - ilyen tétje számára már nem volt.
"Jó érzéssel fejeztük be a világkupát, egy éremmel, győzelemmel befejezni egy versenyt mindig jó" - kezdte értékelést az MTI-nek Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője, aki nem titkolta: az oroszoktól az elődöntőben elszenvedett vereség után csalódott volt.
"Nem figyeltem, hogy mi zajlik a másik ágon, de amikor megtudtam, hogy a koreaiakkal vívunk a bronzéremért, felvillanyozódtam. Mi ugyanis a koreaiakhoz szeretnénk mérni magunkat. Remélhetőleg az olimpián is találkozunk velük, minél később, lehetőleg a döntőben" - mondta, majd azzal folytatta: külön öröm, hogy ugyanazon a helyszínen, a BOK Csarnokban tudott visszavágni a csapat az ázsiai ellenfélnek, ahol a 2019-es világbajnokságon hajszállal alulmaradt a döntőben. A mutatott formával elégedett volt, biztatónak nevezte a jövőre nézve.
MTI
Tokyo 2020
Szilágyi Áron büszke arra, amit elért, de nem gondol magáról mást, mint az olimpia előtt
24/08/2021 19:59
Vívás
Márton Anna: "Hihetetlen volt az a szeretet, ami felém áradt"
16/08/2021 19:14