A vitorlásversenyek ugyan már vasárnap elkezdődtek a tokiói olimpián, de Berecz Zsombor csak kedden száll először vízre; a játékok műsorán utoljára szereplő Finndingiben esélyesként indul egy rendkívül erős mezőnyben.

A 35 éves világbajnok az utóbbi időben minden versenyen bizonyította klasszisát - idén másodszor is megnyerte az Európa-bajnokságot -, talán legnagyobb erőssége, hogy különböző szélviszonyok között is egyenletesen magas szintű teljesítményt tud nyújtani. A szükséges rutinnal is rendelkezik, hiszen negyedszer áll rajthoz ötkarikás játékokon - Pekingben és Londonban Laserben vitorlázott -, Rióban éppen csak lemaradt az éremfutamról.
Ugyanakkor az ellenfelek közül többen is hasonló eséllyel pályáznak az aranyéremre és a dobogóra. A címvédő és négyszeres világbajnok brit Giles Scott folytathatja a brit hegemóniát, a 2000-es sydneyi játékok óta más ország nem tudott olimpiát nyerni Finndingiben. Kérdés, mennyire sikerült felkészülnie Tokióra, hiszen idén a brit Amerika Kupa-csapatban szerepelt. A holland Nicholas Heiner Laserben volt világbajnok, majd átült Finndingibe, ahol vb-n előbb harmadik, majd második lett. A svéd Max Salvinen 2017-ben Balatonföldváron szerzett világbajnoki címet, a következő évben pedig ezüstöt Berecz Zsombor mögött. Ő már tudja, milyen érzés az olimpiai dobogó legfelső fokán állni: 2012-ben, Londonban Csillaghajóban nyert Fredrik Lööffel.
Tokyo 2020
Berecz Zsombor: „Ez az ezüst nekem fehér arany!”
03/08/2021 12:48
A spanyol Joan Cardona háromszoros utánpótlás Európa-bajnok és ebben az évben egy világbajnoki ezüsttel tette le a névjegyét a felnőttek között, 23 évével a legfiatalabb a mezőnyben. Új-Zélandról gyakorlatilag két világbajnokkal kell megküzdenie Berecz Zsombornak, tavaly Josh Junior győzött, idén Andy Maloney, míg honfi- és vetélytársa harmadik lett. Így Josh Junior szerezte meg az ötkarikás indulási jogot, Maloney pedig edzőként segíti Tokióban. Mellesleg Junior tagja volt a 2017-ben Amerika Kupa-győztes új-zélandi csapatnak.
A Nemzetközi Vitorlás Szövetség döntése szerint a Finndingi nem szerepel a 2024-es párizsi játékok műsorán.
Forrás: MTI
Tokyo 2020
Videón Berecz Zsombor ezüstöt érő győztes futama
03/08/2021 09:11
Tokyo 2020
Akkora volt az öröm, hogy a vízben kötött ki az olimpiai bajnok és az ezüstérmes Berecz Zsombor
03/08/2021 08:29