Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett a a tokiói olimpia vitorlás versenyében, finndingi hajóosztályba.

Ezzel a sportág legnagyobb magyar sikerét érte el az eddigi egyetlen érem, a Detre testvérek moszkvai bronzérme után. Az éremfutam után online sajtótájékoztatón válaszolt újságírói kérdésekre.
„Egy olimpiai éremfutamban részt venni mindig jó”– kezdte mondandóját az ezüstérmes sportoló. „A hangulat ilyenkor leírhatatlan ilyenkor leírhatatlanul jó. Nagyon izgultam a verseny előtt, de bíztam abban a rengeteg munkában, amit az elmúlt években beleraktunk ebbe az eredménybe.”
Tokyo 2020
Videón Berecz Zsombor ezüstöt érő győztes futama
03/08/2021 09:11
Berecz összetettben második helyen várta az utolsó, dupla pontot érő versenyszámot. A biztos érmes helyezést eléréséért az 5. helyen kellett beérni, elsőként a célba érve azonban az aranyérem is összejöhetett volna, ha az összetettben vezető brit ellenfél nincs az első ötben.
Zsombor megnyerte az éremfutamot, a brit Giles Scott viszont negyedik helyen ért célba, de a magyar fiún a keserűségnek nyomát sem látni. Amiért jött, elvitte, nincs benne „mi lett volna, ha” érzés.
„Persze megfordult a fejemben, hogy talán végez mögöttem annyival, hogy ne tudjon megelőzni összetettben”– válaszolt az Eurosport.hu kérdésére. „Amikor a célba érve visszanéztem, láttam, hogy meglesz neki, de azt hiszem, meg is érdemelte. Kétszer is elrajtolva, nagyot küzdve érkezett be. Örülök a sikerének, nekem ez az ezüst tényleg szép. Ez a fehér arany.”

Az olimpiai bajnok brit Giles Scott (j) és az ezüstérmes Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyének éremfutama után - MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Other Agency

A brit ellenfél nagy küzdésének oka az volt, hogy a rajtnál valószínűsíthetően hamarabb indult. És mivel nem akarta kockáztatni az utólagos büntetést, visszament a rajtra, és újraindult.
„Egy pillanatra bennem is megfordult, hogy túl korán rajtoltam, pedig mindig nagyon óvatos vagyok”– ecsetelte a verseny kezdetét Berecz. „Egy másodpercig gondolkoztam is, hogy vissza kellene ejteni, de rögtön beálltam inkább a versenybe. Még soha nem éreztem ennyire biztosan a rajtot. Azt is tudtam, hogyha mégis visszamegyek, akkor minden esélyem elszáll az éremre.”

Az olimpiai bajnok brit Giles Scott (lent) és az ezüstérmes Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyének éremfutama után - MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Other Agency

„Az öröm mellett a megkönnyebbülés lett úrrá rajtam a célba ért kezdve”– mondta újságírói kérdésre az ezüstérmes vitorlázó, aki élete harmadik és egyben utolsó olimpiáján szerezte meg az érmet. A Pekingben és Londonban még laser hajóosztályban induló sportoló az elmúlt 7-8 évben építette ki csapatát, aminek a csúcsa ez a tokiói siker, ami bebizonyította azt is, hogy innen, Európa közepéből sem lehetetlen megszorongatni a nagy vitorlás nemzeteket.
„Hiszek abban, hogy a magyar vitorlázásnak van jövője, lesznek sikerei. Szeretném frissen átadni ezt a tudást és tapasztalatot, és bízni abban, hogy még fényes sikerek várnak ránk”summázta jövőbeli terveit.
Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára is megemlítette a sportág hazai fejlődését. Ahogy mondta, 2014 óta 2,5-szeresére nőtt az Igazolt versenyzők száma, ahogy a felnőtt mezőnyben is egyre több a nemzetközi siker.
Tokyo 2020
Akkora volt az öröm, hogy a vízben kötött ki az olimpiai bajnok és az ezüstérmes Berecz Zsombor
03/08/2021 08:29
Tokyo 2020
Berecz: "Örülök nagyon ennek az ezüstéremnek, jó helyre ment az a támogatás, amit kaptam"
03/08/2021 07:42