Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

🏊 Vizes vb 2022 - A női 4x200 méteres magyar gyorsváltó ötödik lett - ÉLŐ

Eurosport Magyarország

Frissítve 22/06/2022 - 20:20 GMT+2

A szinkronúszók küzdelmeivel rajtolt Magyarországon a 19. vizes világbajnokság, amelyen még az úszók, nyíltvízi úszók, vízilabdázók és műugrók küzdelmeit rendezik meg. A legnagyobb létszámú hazai csapat természetesen a medencés úszóké, a magyar színeket 33 sportoló képviseli a Duna Arénában. Az eurosport.hu-n ebben a folyamatosan frissülő hírfolyamban követjük végig az eseményeket.

Kesely Ajna Hungary

Fotó: Eurosport

A női 4x200 méteres magyar gyorsváltó ötödik helyen végzett

A Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna, Kapás Boglárka összeállítású staféta 7:57.90 perces idővel zárt. A délelőtti összeállításból kikerült Jakabos Zsuzsanna, akinek helyét a 200 méter pillangón az esti program első döntőjében hetedik helyen végző Kapás Boglárka vette át.

A csere azonban nem hozta meg a várt eredményt, ugyanis a 7:57.90 perces idő elmaradt a délelőttitől.

A számot az amerikaiak nyerték, akiknél Katie Ledecky pályafutása 18. vb-aranyát gyűjtötte be, amivel az örökrangsor második helyén utolérte honfitársát, Ryan Lochte-t.

Eredmények, női 4x200 m gyorsváltó:

világbajnok Egyesült Államok (Claire Weinstein, Leah Smith, Katie Ledecky, Bells Sims) 7:41.45 perc

2. Madison Wilson, Leag Neale, Kiah Melverton, Mollie O'Callaghan) 7:43.86

3. Summer McIntosh, Kayle Sanchez, Taylor Ruck, Penny Oleksiak) 7:44.76

...5. MAGYARORSZÁG (Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna, Kapás Boglárka) 7:57.90



Telegdy Ádám az ötödik, Kovács Benedek Bendegúz a nyolcadik idővel jutott döntőbe 200 méter háton

A két magyar közül elsőként a világbajnoki újonc Kovács ugrott medencébe, ő délelőtt 18 századra közelítette meg egyéni csúcsát (1:57.70), és már ekkor kijelentette, hogy ezt mindenképpen szeretné megjavítani az elődöntőben. A célját el is érte, ráadásul nem is kicsit, hiszen 1:57.12 perccel csapott célba.

Kovács a vegyes zónában arról beszélt, a világbajnokság előtt csak az elődöntőben gondolkodott, ez most így egy új helyzet számára, hiszen pályafutása során először kell majd leúsznia egy versenyen belül háromszor is ezt a számot. Hozzátette, óriási élmény lesz a fináléban vízbe ugrani.

Őt követte az olimpiai ötödik Telegdy, aki egyéni legjobbját (1:56.15) vette célba a előfutamot követően, végül erre nem volt szükség a fináléba kerüléshez, 1:56.80-nal biztosította helyét a csütörtöki programban. Telegdy elmondta, nem igazán elégedett az időeredménnyel, különösképpen az elején és a fordulóknál szeretne még tizedeket "találni".

(Forrás: MTI)



Békési Eszter 16. helyen végzett 200 méter mellen

A 20 éves magyar versenyző a délelőtti előfutamban 2:27.95 perces idejével éppen csak becsúszott az elődöntőbe, ahol viszont rontott az idején, 2:28.17 perces teljesítményével senkit sem tudott megelőzni összesítésben.

Békési a futam után elmondta, ugyan délelőtt mindent kiadott magából, de ennél azért mindenképpen szeretett volna jobb időt úszni.

(Forrás: MTI)



Kós Hubert a hatodik helyen végzett 200 méter vegyesen szerdán

A 19 éves magyar versenyző, aki tavaly ugyanebben a medencében junior világcsúcsot úszott (1:56.99) az Európa-bajnokságon, 1:57.26 perces idővel csapott célba. Az UTE sportolója - aki az ötödik idővel, 1:57.23 perccel került a döntőbe - nagyon bekezdett és ezúttal a pillangó és a hát után mellen nem maradt le riválisaitól. Ekkor még úgy tűnt, harcban lehet az éremért, azonban a gyorsra elfogyott az ereje és visszacsúszott. A számot a franciak újdonsült szupersztárja, a 20 esztendős Léon Marchand nyerte, aki szombaton minden idők második legjobb úszásával nyert 400 méter vegyesen, kedden pedig a világcsúccsal győztes Milák Kristóf mögött második lett 200 méter pillangón.

Marchand a második francia férfi úszó, aki ebben a számban világbajnoki érmet nyert, 1998-ban édesapja, Xavier Marchand második volt.

Eredmények, férfi 200 m vegyes:

világbajnok: Léon Marchand (Franciaország) 1:55.22 perc

2. Carson Foster (Egyesült Államok) 1:55.71

3. Szeto Daija (Japán) 1:56.22 ...6. KÓS HUBERT 1:57.26

(Forrás: MTI)



A kanadai Kylie Massie nyerte a női 50 métert.

A 26 éves versenyző nagy csatában nyolc századdal előzte meg az amerikai Katharine Berkoffot, akit egy század lemaradással követett a francia Analia Pegree.

Eredmények, női 50 méter hát:

világbajnok: Kylie Massie (Kanada) 27.31 másodperc

2. Katharine Berkoff (Egyesült Államok) 27.39

3. Analia Pegree (Franciaország) 27.40

(Forrás: MTI)




Németh Nándor hatodik helyen végzett 100 méter gyorson.

A 22 éves magyar versenyző 48.13 másodperces idővel csapott célba. A BVSC versenyzője kalandos úton került a fináléba, mivel a keddi elődöntőben holtversenyben a nyolcadik időt úszta az olasz Lorenzo Zazzerivel, így kettejük között "szétlövés" döntött a teljes esti programot követően. Németh végül nem bízta a véletlenre a dolgot: a tokiói olimpián úszott országos csúcsát (47.81) megjavítva 47.69-cel biztosította helyét a 8-as pályán.

Németh - aki ebben a számban 2018 óta minden világversenyen döntőt úszott - a fináléban jól rajtolt, de az utolsó helyen fordult, majd jól hajrázott, azonban az éremcsatába nem tudott beleszólni. A számot a román David Popovici nyerte, aki már 200 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában.

A 17 éves és 280 napos Popovici mindössze a második 18 év alatti győztese ennek a számnak, 1975-ben Andy Coan nyert hasonlóan fiatalon.

Eredményekm férfi 100 m gyors:

világbajnok: David Popovici (Románia) 47.58 másodperc

2. Maxime Grousset (Franciaország) 47.64

3. Joshua Liendo Edwards (Kanada) 47.71

...6. NÉMETH NÁNDOR 48.13

(Forrás: MTI)



Kapás Boglárka címvédőként hetedik lett 200 méter pillangón szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A 29 éves magyar versenyző 2:08.12 perccel csapott célba. Kapás a keddi elődöntőből 2:07.89 perces idővel éppen a nyolcadik helyen jutott a fináléba, ahol szokáshoz híven lassan kezdett, ezúttal viszont a mezőny annyira ellépett tőle, hogy szokásos nagy hajrája is csak arra volt elég, hogy holtversenyben lett a hetedik a dán Helena Bachhal.

A számot a kanadaiak szupertehetsége, Summer McIntosh nyerte, és akárcsak az elődöntőben, ezúttal is junior világcsúcsot úszott. McIntosh 15 évesen és 308 naposan győzött, legutóbb a kínai Je Si-ven nyert hasonlóan fiatalon világbajnoki címet, 2011-ben 200 méter vegyesen.

Eredmények, női 200 m pillangó:

világbajnok: Summer McIntosh 2:05.20 perc

2. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 2:06.08

3. Zsang Jü-fej 2:06.32

...7. KAPÁS BOGLÁRKA 2:08.12

(Forrás: MTI)




Visszalépett a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság további küzdelmeitől Caeleb Dressel, az amerikaiak hétszeres olimpiai bajnok szupersztárja.
A 25 éves klasszis vasárnap még győzött 50 méter pillangón - megszerezve ezzel pályafutása 15. világbajnoki címét -, kedden azonban az előfutamok után a 100 méter gyorstól már visszalépett.

Szerda délután az amerikai csapat közleményben jelezte, hogy Dressel számára véget ért a viadal, az okokról csak annyit írtak, egészségi probléma miatt.

Dressel így kihagyja az 50 méter gyors és a 100 méter pillangó küzdelmeit, mindkét számnak ő a címvédője és olimpiai bajnoka, utóbbiban a tokiói játékokon Milák Kristófot világcsúccsal utasította maga mögé úgy, hogy a 200-on győztes magyar klasszis - aki kedden megjavította saját világcsúcsát - Európa-csúccsal lett második.

(Forrás: MTI)


A japán Yukiko Inui nyerte a szinkronúszók egyéni szabadprogramjának versenyét szerdán a Margitszigeten zajló világbajnokságon.

Ebben a számban ugyanaz volt a dobogó sorrendje, mint az egyéni technikaiban, ott is a 21 éves ázsiai versenyző diadalmaskodott, megelőzve az ukrán Marta Fiedinát és a görög Evangelina Platainotit.

A sportág egyeduralkodói az oroszok, akik most az ukrajnai háború miatt nem vehetnek részt a világbajnokságon. A legutóbbi, 2019-es vb-n kizárólag a highlight kűrben győzött más nemzet képviselője, ebben a számban ugyanis nem volt orosz induló.

Eredmények, szinkronúszás, egyéni szabadprogram:

világbajnok: Yukiko Inui (Japán) 95,3667 pont

2. Marta Fiedina (Ukrajna) 93,8000

3. Evangelina Platainoti (Görögország) 91,7667

(Forrás: MTI)



A női 4x200 méteres gyorsváltó bejutott a döntőbe szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A Jakabos Zsuzsanna, Pádár Nikolett, Késely Ajna, Molnár Dóra összeállítású staféta 7:56.52 perces idővel futamában a harmadik, összesítésben az ötödik lett. Különösképpen a 16 esztendős Pádár tette oda magát, aki a hatodikról a harmadik helyre hozta fel a csapatot úgy, hogy a teljes mezőnyt figyelembe véve a második leggyorsabban teljesítette a távot. A finálét 19.50-kor rendezik a Duna Arénában.
(Forrás: MTI)

Az olimpiai-5. Telegdy könnyed versenyzéssel, 1:57.82 perces idővel csapott célba.
A futam után elmondta, nagyon jó formában érzi magát, sikerült kontrollálnia a mezőnyt, az elődöntőben pedig már szeretné megjavítani az ötkarikás játékokon elért egyéni csúcsát (1:56.15), ugyanakkor figyel a riválisokra is.
Telegdy Ádám a hetedik, Kovács Benedek Bendegúz a nyolcadik idővel bejutott az elődöntőbe 200 méter háton szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.
A világbajnoki újonc Kovács - aki vasárnap 100 méteren a 19. lett - egyéni legjobbjától mindössze 18 századra, 1:57.88 perccel csapott célba. A vegyes zónában elárulta, az elődöntőben mindenképpen szeretné megjavítani eddigi legjobbját, ehhez maximálisan érzi is magában az erőt, mert a felkészülés során elsősorban az állóképességének fejlesztésére fektették a hangsúlyt, ez pedig ki is jött most a medencében.
(Forrás: MTI)

Békési Eszter bejutott az elődöntőbe 200 méter mellen szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.
A 20 éves magyar versenyző 2:27.95 perces idejével utolsóként, azaz a 16. helyen csúszott be az esti programba.
Békési a futam után elmondta, nem volt benne biztos, hogy bejut az elődöntőbe, tudta, a határon táncol majd, mindenesetre nagyon örül annak, hogy újra úszhat. Este pedig szeretné megjavítani a tokiói olimpián elért 2:26.89 perces idejét.
(Forrás: MTI)

Gyurinovics Fanni a világcsúcstartó Sarah Sjöströmmel egy futamba került, és áprilisban, a debreceni országos bajnokságon úszott egyéni csúcsát egy századdal megjavítva, 54.98 másodperces idővel csapott célba. Ez azonban nem volt elég a 16-os elődöntőbe jutáshoz.
Gyurinovics a futam után elmondta, nagyon szeretett volna elődöntőt úszni, de hiába "nyom rengeteg koffeint a szervezetébe", reggel nem tud kellőképpen még felpörögni. Ugyanakkor hozzátette, Európa-bajnokságon ezzel az idővel döntőbe lehet kerülni, ami jó előjel az augusztusban Rómában sorra kerülő kontinensviadal előtt, ráadásul a 2017-es vb-n ugyanitt a 28. lett ebben a számban, azaz jó ütemben fejlődik.
(Forrás: MTI)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés