Azért ott volt a mosoly az arcán.

Milák Kristófnak a várakozásoknak megfelelően nem akadt ellenfele a 100 méter pillangó döntőjében, és nagyon stabil teljesítménnyel, a középdöntőben úszott idejét (50,14) századra megismételve lett világbajnok – úgy, hogy nyolc tizedet vert az ezüstérmes japán Mizunumára. A döntő után boldog is volt, meg nem is, mert szeretett volna 50 másodpercen belül úszni.
„Egyrészt nyilván elégedett vagyok az aranyérem miatt, másrészt nem, mert az idő nem túl jó, lassan kezdtem és a második ötven is lassú volt. Az elvárás, az igény megvolt és megvan saját magam felé, de a világcsúcs nem volt a képben most, mert én is emberből vagyok, és így a hetedik napra már elfáradtam. Gyakorolni kell és menni kell tovább, nyilván jobb vagy más lett volna, ha van mellettem még valaki, akivel versenyezni tudok” – utalt az ezúttal hiányzó Caeleb Dresselre. „Összességében elégedett vagyok ezzel a vb-vel, ilyen élmény sehol máshol nincs, csak itthon, remélem, lesz még ilyenben részünk. Most öt nap pihenő következik, aztán készülök az Eb-re.”
European Championships
Úszó-Eb: Milák új beceneve, Hosszú köszönete, Verrasztó izgulása – nyilatkozatok
10 ÓRÁJA
Milák egyébként megszerezte a magyar vizes sportágak 100. (köztük a 40. aranyat) és a magyar úszósport 80. világbajnoki érmét.
Rajta kívül két döntőben is érdekeltek voltak magyarok pénteken este. Szabó Szebasztiánnak mindössze három század hiányzott ahhoz, hogy az 1-es pályáról dobogóra álljon 50 gyorson, de a 21,60-nal így is bőven elégedett lehet. Ha így folytatja – január óta készül erre a számra, szóval erre minden esély megvan –, hamar meglehet neki Takács Krisztián 21,42-es cápadresszes országos csúcsa, és a párizsi olimpia egyik esélyese lehet.

Szabó Szebasztián

Fotó: MTI

„Büszke vagyok a helyezésre és az időre is, mert 21,7 alatt akartam úszni és ez bőven meglett, ráadásul az 50 pillangóval ellentétben itt nem akartam görcsösen az érmet, felszabadult voltam. Ki akartam próbálni ezt a számot, mert az olimpiára ezzel és főleg a váltó miatt a 100 gyorssal vannak nagy terveim – nyilván az 50 pille, ami nem olimpiai szám, jól megy és azt továbbra is úszni fogom, de a 100 pillén elgondolkozunk, mert az utóbbi másfél évben nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Igazából fél éve készülök az 50 gyorsra, tehát ez nekem egy tesztfázis, és rögtön az első vb-n döntőt úsztam. Jó jel, hogy nincs olyan messze már az országos csúcs sem, és a rajtommal, a vízalatti munkámmal előnyből indulok.”
Nyilván szép lett volna a királyszámban a dobogó, de ugyanúgy benne volt ebben a döntőben az ötödik hely is. Elégedett vagyok ezzel a vb-vel, egyéni csúcsokat úsztam és nagy élmény volt.
A nőknél középdöntőt rendeztek 50 gyorson, ahol Senánszky Petrának mindössze kilenc század hiányzott a döntőhöz. 24,95-ös egyéni csúcsa a 11. helyet jelenti neki, ami uszonyos úszóként, nem százszázalékos formában gyönyörű teljesítmény.

Senánszky Petra

Fotó: MTI

„Nagyon hálás és boldog vagyok, hogy itt lehettem az úszók között, ráadásul világbajnoki középdöntőben. Végig hallottam a szurkolók hangját, ami hatalmas erőt adott. Ennél is több van bennem, hiszen az uszonyos vb-vel ütközött valamilyen szinten a felkészülés és én ott leszek igazán csúcsformában. Sorjában szeretnék haladni, mert minden ilyen verseny hatalmas ajándék és élmény nekem.”
A 200 méter hát döntőjében Molnár Dóra 2:10,08-cal hetedik, Burián Katalin 2:10,37-tel nyolcadik lett.
„Csalódott vagyok, picit szégyellem az időmet, igazából edzésen jövök ilyeneket normál dresszben. Keményen készülök, de sajnos fejben nem voltam ott, és a végére nagyon besavasodtam. Amiatt boldog vagyok, hogy döntőt úszhattam hazai közönség előtt, ez volt a maximum. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogat, főleg az új edzőmnek, Horváth Péternek, remélem, hamarosan kijön majd a sok munka eredménye. Mostantól személyesen tudok szurkolni a vízilabdameccseken az öcsémnek (Burián Gergőről, a magyar válogatott balkezeséről van szó – a szerk.), sok rossz érte őt is az utóbbi években, igyekszem átadni az összes szerencsémet neki, ha már nekem most nem sikerült” – mondta Burián.
„Fantasztikus eredménynek tartom ezt a hetedik helyet, persze kicsit sajnálom, hogy az idő nem lett jobb” – kezdte a 15 éves Molnár.
Életem első egyéni vb-döntője volt ez, beletelik pár napba, hogy felfogjam. Felejthetetlen világbajnokság volt ez, remélem, sok hasonlóban lesz még részem.
European Championships
Úszó-Eb: Verrasztó Dávid legjobb idővel döntős
20 ÓRÁJA
Úszás
19-re húz lapot Milák Kristóf a római Európa-bajnokságon
03/08/2022 17:00