Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Milák a világcsúcsról beszélt, Mártont sokkolta a döntő, Szabó rámegy az aranyra

Nagy Benjámin

Publikálva 23/06/2022 - 21:06 GMT+2

Két döntőben és két középdöntőben is érdekeltek voltak a magyar úszók a budapesti úszó-világbajnokság csütörtök esti programjában. Az éremesélyes 4x200-as gyorsváltó tagjai felemásan értékeltek, Telegdy Ádám és Kovács Benedek 200 méter háton harcolt, Molnár Dórának az álma vált valóra, Burián Kata pedig mindent ki fog úszni magából. Szabó Szebasztián büszkesége pedig nagyon sokat érhet pénteken.

A 4x200-as férfi gyorsváltó végül ötödik lett

Fotó: MTI

Öt év.

Ennyi telt el azóta, hogy a magyar 4x200-as gyorsváltó az indianapolisi junior-világbajnokságon felejthetetlen úszással győzte le a házigazda amerikaiakat, és megszerezte az aranyérmet. Most, öt év után ugyanebben az összeállításban a felnőttek között szállt medencébe a Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf négyes, és végül új országos csúccsal, 7:06,27-tel ötödikek lettek a nagyon erős mezőnyben.
2017 óta először úsztunk így együtt, jó volt ez, remélem, hamarosan a srácok is örülni fognak ennek az ötödik helynek
– értékelt a mixzónában Németh, aki remekül teljesített az 1:45,73-as részidővel.
„Nem éreztem túl jól magam az elmúlt napokban, de a váltóra hirtelen mindig meggyógyul az ember. 1:46-os időt terveztem, ehhez képest az 1:45 miatt kifejezetten boldog vagyok. Remélem, sokszor úszunk még így együtt.”
Márton Richárd élete első vb-döntőjét úszhatta a felnőttek között, és a délelőtti nagyon szép 1:46-os eredménye után este 1:48,12-t ment első emberként. „Sokként ért ez az egész, csak az első világbajnoki döntőm volt, és gyakorlatilag a 200 gyors egyéni döntősei voltak az ellenfeleim. Az első százon elmentek tőlem, próbáltam jönni, ebben most ennyi volt.”
Holló Balázs 1:47,74-et teljesített, hét tizeddel elmaradva a reggeli idejénél. „Többen is mondták, hogy érmet várnak tőlünk, de ez nem megy csettintésre. Az időmet szégyellem picit, de ha párszor még összeállunk, sokkal jobb lesz ez.”
A befejezőemberként 1:44,68-at repülő Milák Kristóf is reálisan értékelt.
Ez a váltó nem olyan, mint egy gyerekmese vagy egy álom, hiába úszunk itthon, hazai közönség előtt.
„Megint megkaptuk magunk mellé az amerikaiakat, picit szerencsésebb pályabeosztásunk is lehetett volna. Van bennünk potenciál, hiszek magunkban a jövőre nézve.”
picture

Milák Kristóf

Fotó: MTI

Milák a váltódöntő előtt a 100 pillangó középdöntőjében is ott volt, ahonnan magasan a legjobb idővel (50,14) jutott a péntek esti fináléba.
„Az érmet nem osztják ki előre, nekem sem lesz a nyakamba akasztva a döntő előtt, meg kell küzdenem érte. Kíváncsi leszek magamra és a többiekre is. Az, hogy Dressel nincs itt, nem változtat semmin, csak a legjobb minőségre, a legjobb technikámra fogok törekedni. Többet készültem idén a százra, mint bármikor máskor, jó előjel volt, hogy kétszázon így tudtam kezdeni. Ha már hazai közönség előtt megyek, illene 49-es időt úsznom.”
Világcsúcs? Én inkább szkeptikus maradok.
200 méter háton Telegdy Ádám 1:56,91-gyel hatodik, Kovács Benedek 1:58,52-vel nyolcadik lett.
„Csoda kellett volna most, ez a maximum, tragédia nem történt. Talán rosszabb lett volna ez az idő, ha nem itthon van a vb, mert nem volt jó évem. Az olimpiáig jobban össze tudjuk majd rakni a felkészülést. Pozitívum, hogy évek óta folyamatosan ott vagyok a nagy versenyeken a legjobb hatban, és a fordulók sem volt rosszak. Remélem, az Eb-n összejön egy érem” – nyilatkozta Telegdy.
picture

Telegdy Ádám

Fotó: MTI

„Nem vagyok csalódott, maximum kicsit az idő miatt, de sosem úsztam még háromszor ezt a számot két napon belül, és a második százon ez kijött” – értékelt Kovács. „A döntőben hat európai volt, ami elég ritka. A római nyitott medence nem a kedvencem, nehezebben lehet tájékozódni, de nyilván az Eb-n is hasonló lesz a célom: ott lenni a legjobbak között.”
A nőknél ugyanebben a számban Molnár Dóra (2:09,94 – hetedik hely) és Burián Katalin (2:10,07 – nyolcadik hely) is döntőzik.
„Nagyon örülök, hogy világbajnoki döntőt úszhatok, fantasztikus eredménynek tartom. Sokan szurkoltak a lelátóról, itt volt egy csoport a klubomtól, a Budafókától is, ez a hangulat nyilván kis teher egyben, de nagy löketet adott, élveztem az úszást és a szívem húzott be a célba.”
Öt éve szurkolóként voltam itt, nyilván olyan álmokkal, hogy egyszer én is eljuthatok ilyen szintre.
„Az egyéni csúcsomhoz fél másodperc hiányzik, szeretném megúszni a döntőben. Hasonló lesz a taktikám, a végén fogok jönni” – mondta Molnár, aki élete első egyéni vb-fináléjára készül.
„Nem gondolkoztam konkrét helyezésben, az idővel nem vagyok elégedett. Az előző év végi nehézségek, a műtétem és a Covid után idén keményen edzettem egész évben, de mentálisan nem vagyok a topon, ami a fizikális formámból is kivesz, és azt figyeltem, hogy az olimpikonok közül sokakkal ugyanez a helyzet. Kijött, hogy egyrészt a rövidpályás szezon teljesen kiesett télen, másrészt az utóbbi napokban szinte egyáltalán nem tudtam aludni. Remélem, sikerül holnapig pihenni, türelmes vagyok, igyekszem stressz nélkül rendesen kiúszni magam a döntőben” – nyilatkozta Burián.
picture

Burián Katalin

Fotó: MTI

Szabó Szebasztiánért is szurkolhatunk pénteken, aki fantasztikus rajtja után 21,81-et repesztett, és hetedik idővel jutott a döntőbe.
Büszke vagyok, és büszkén könnyű felállni a rajtkőre.
„Január óta készülök külön az 50 gyorsra, és tényleg csak világversenyekkel lehet gyakorolni igazán ezt a számot. Minden nüanszokon múlik, egy kis hiba is több helyezésbe kerülhet. Mindig van hol javítani, holnap 21,7 lesz a célom a döntőben. Persze nagy álmom nyerni, bármi megtörténhet, de az már nagyon jó előjel a jövőre nézve, hogy folyamatosan tudok javítani.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés