Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kenderesi reagált Milák világrekordjára, Németh megszívatta magát a magyar csúccsal

Nagy Benjámin

Publikálva 22/06/2022 - 08:09 GMT+2

A 200 méter pillangót világcsúccsal megnyerő Milák Kristóf mellett öt magyar férfi úszó is rajtkőre állt kedd este a Duna Arénában: Kenderesi Tamás ugyanabban a döntőben, amiben Milák is versenyzett, míg Németh Nándor és Szabó Szebasztián a 100 gyors, Kós Hubert és Török Dominik pedig a 200 vegyes középdöntőjében. Volt, aki boldogan értékelt, de a legtöbbjük már a következő célra fókuszál.

Kenderesi Tamás - fotó: Kovács Tamás/MTI

Fotó: MTI

Tanulságos.

Ezzel a szóval értékelte a világbajnoki döntőt Kenderesi Tamás, aki taktikát változtatott a középdöntőhöz képest: jóval gyorsabban kezdett (25,08-ra 29,12-t úszott az első két hosszon, ez 54,20-as első száz métert jelent, ami bő egy másodperccel gyorsabb volt, mint hétfő este), ám ez visszaütött, és nem tudott nagyot hajrázni. 1:55,20-szal végül 6. lett.
„Erősen kezdtem, sanszosan nem abban az iramban, amire kellett volna, és így nem maradt annyi a hajrára. Az idő sajnos rosszabb, mint tegnap volt, de meg kellett próbálnom ezt a másféle taktikát. Talán az aranyközépút lett volna a legjobb. Remélem, hogy augusztusban, az Európa-bajnokságon kijön majd a lépés, mert ott leszek igazán jó formában.”
Kenderesi egyébként Milák teljesítményére is reagált:
Meglepett, hogy világcsúcsot úszott, és talán saját magát is meglepte.
100 méter gyorson Németh Nándor fantasztikus országos csúcsot úszott, de nem úgy, ahogy szerette volna. Döbbenetesen alakult a középdöntő, hiszen Németh az első középdöntőben második lett, de ez a LEN-szabályokkal ellentétben a FINA-nál nem ér automatikus döntős helyet, márpedig a második futamból példátlan módon hatan is jobbat úsztak nála – köszönhetően például annak, hogy az egészségügyi okok miatt visszalépő Caeleb Dressel hiányában elsőszámú esélyessé előlépő David Popovici 47,13-mal 22 századra közelítette meg Cesar Fielo legendás világcsúcsát, és kétségtelen, hogy a 200 gyorsot megnyerő 17 éves román srác rámegy a rekordra szerdán.
Németh az egyébként elég erősnek nevezhető 47,96-tal így nyolcadik lett összesítésben, holtversenyben Lorenzo Zazzerivel. Jöhetett a szétúszás, ahol megmutatta, ki az úr a háznál, hiszen 47,69-et ment és 12 századdal megjavította a tokiói olimpián úszott saját országos csúcsát.
„Szerintem már a futam előtt megnyertem ezt a szétúszást, mert folyamatosan néztem a call-roomban, hogy mit csinál és nagyon magabiztosan álltam oda. Kiszúrtam magammal, hogy nem elsőre úsztam így, lehet, hogy vissza is üt nekem holnap, de nem hittem volna, hogy a 47,96 nem lesz elég a döntőhöz. Persze nem a Milák-show-hoz hasonló idő ez az országos csúcs, de örülök neki.”
picture

Németh Nándor

Fotó: AFP

Szabó Szebasztián 48,19-cel hatalmas egyéni rekordot ment, ez a 12. helyhez volt elég.
„Bár 48-as idővel nincs esély vb-döntőbe jutni, három tizedet javítottam az egyéni csúcsomon, ami nagyon biztató a jövőre nézve, mert hosszú távon is vannak terveim ezzel a számmal. Most is éreztem, hogy elvisz a szívem és a hangulat, az 50 pilléhez hasonlóan megint egyedül a helyezést sajnálom picit. Vannak olyan világversenyek, ahol a pillangó megy jobban és van, ahol a gyors. Van még két egyéni számom, várom az 50 gyorsot és a 100 pillangót is.”
200 méter vegyesen Kós Hubert biztató versenyzéssel (1:57,23, 5. idő összesítésben) lesz ott a szerda esti döntőben, ahol Léon Marchand-nak gyakorlatilag előre oda lehet adni az aranyérmet, hiszen a 200 pillangó után (ahol 1:53,37-es francia csúccsal második lett Milák mögött) bő félórával 1:55,75-öt ment, ami alapján simán megcélozhatja az 1:54-es űridőt a döntőben. A dobogóért viszont nagy csata lehet.
Sokat segített nekem a közönség, jó úszás volt, és a táv második fele, a mell-gyors is egészen összeállt. Amikor felnéztem az eredményjelzőre és megláttam, hogy 1:57,23, kicsit féltem, mert azt hittem, kiesek. Bosszant, hogy a legjobbamat még nem javítottam meg, a döntőben megpróbálom” – mondta Kós, akivel kapcsolatban a középdöntő másik magyarja, a 2:00,71-gyel élete első vb-jén a 15. helyen végző Török Dominik megjegyezte: nagyon örül, hogy döntőbe jutott és annak is, hogy ők ketten 8 éves koruk óta együtt versenyeznek, most pedig mindketten világbajnoki középdöntőben úszhattak.
A 100 gyors döntőjét szerdán 18:22-kor, a 200 vegyesét 19:06-kor rendezik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés