Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úszó-vb: Szabó Szebasztián szenzációs, Késely Ajna döntőt úszhatott

Nagy Benjámin

Publikálva 18/12/2021 - 18:00 GMT+1

Két, különböző okból meglepő szereplést, valamint három világbajnoki csúcsot is hozott a szombat Abu Dhabiban, ahol megtört Chad le Clos nem akármilyen sorozata. Azt is megtudtuk, hogy azok a bizonyos magyar éremesélyek nincsenek is annyira kivégezve, sőt!

Szabó Szebasztián

Fotó: MTI

A rövidpályás úszó-világbajnokság harmadik napjának összefoglalója.

Holló Balázs (100 méter vegyes) és Szabó-Feltóthy Eszter (200 méter hát) délelőtti kiesése után úgy tűnt, egyedül az a Szabó Szebasztián képviseli a magyar csapatot az Etihad Arenában szombat délután, aki a novemberi Európa-bajnokságon három aranyérmet nyert, aztán pozitív koronavírustesztje miatt kéthetes karanténba került, aminek hatásait érezve eléggé széteső mozgással a középdöntőbe sem tudott bejutni 100 pillangón. Elmondta pénteken ugyanakkor azt is, hogy a 100 és az 50 két külön műfaj, az 50 gyors regnáló Európa-bajnokaként pedig szombaton már megmutatta, hogy a novemberi Szebiből maradt még benne: az előfutamból 21,46-tal a 13. idővel jutott a középdöntőbe, ahol jelen helyzetben emberfeletti teljesítménnyel 21,06-ot hozott ki magából. Ez döntőt ér, ráadásul a kettes pályáról rajtol vasárnap, így tényleg bármi megtörténhet – akár még az is, hogy meg tudja közelíteni az Eb-s eredményét (20,72), ami valószínűleg érmet érhet.
A középdöntő után így nyilatkozott:
„Sokkal jobban sikerült ez az úszás, mint reggel. Próbáltam máshogy csinálni, kicsit máshogy álltam hozzá. Reggel azt mondtam, a döntő a cél, most már azt mondom, az érem a cél, mert nagyon közel, egy-két tizedre vagyunk egymástól a mezőnyben. Remélem, olyan lesz, mint az Eb volt: jobb, jobb, jobb. Holnap reggel kezdődik az 50 pillangó is, ami külön jól fog jönni a délutáni 50 gyorsra. Sok olyan versenyem volt már, ahol először rosszul ment, de mindig tudtam javítani. Ha holnapra szeretnék valamit, akkor még nagyobbat kell úszni.”
Hogy miért csak „úgy tűnt”, Szabó lesz az egyetlen magyar versenyző szombat délután, az a női 800 gyorson múlott, hiszen a leginkább a 4x200-as gyorsváltóra fókuszáló Késely Ajna péntek délelőtt 10. lett, így egyáltalán nem számíthatott arra, hogy döntőt úszhat. Summer McIntosh azonban inkább tartalékolja az energiáit, Katie Grimes pedig karanténba került, így Ajnának nagyjából két órával a finálé előtt lehetősége nyílt arra, hogy a nyolcas pályáról rajtoljon – edzőjével, Bernek Péterrel úgy döntöttek, vállalja, és végül a nyolcadik helyen zárt (8:20,18). A világbajnok a Mireia Belmonte 2014-es vb-csúcsát megdöntő Li Bingjie lett (8:02,90), Anastasia Kirpichnikova és Simona Quadarella előtt.
picture

Késely Ajna

Fotó: MTI

A program a férfi 200 méter mell döntőjével indult. A szám friss Európa-bajnoka, a százon pénteken világbajnoki aranyat szerző Ilya Shymanovich vagy eltaktikázta az előfutamot és túlságosan visszavett a tempóból a végére, vagy egyszerűen úgy gondolta, elengedi ezt a távot, mindenesetre nem jutott be a fináléba. Az amerikai csúcstartó, Nic Fink köszönte szépen és az egyes pályáról nyert (2:02,28), megelőzve a nagy esélyes Arno Kammingát és Will Licont.
Női 100 méter gyorson folytatódott Siobhán Haughey repülése: a kétszázon világrekorddal győztes hongkongi ezúttal „csak” világbajnoki csúcsot úszott (50,98), de így sem volt ellenfele, még Sarah Sjöström is kapott tőle 33 századot, míg a bronzérmes az amerikai Abbey Weitzeil lett. Érdekesség, hogy a tokiói olimpián Haughey 100 és 200 gyorson is másodikként zárt, most egyet-egyet előrelépett, de sanszos, hogy egy fordított felállásnak picit jobban örült volna…
Női 200 méter háton Rhyan White csatlakozott az élete első vb-címét jegyző fiatal amerikaiak közé, ő és honfitársa, Isabelle Stadden is parádésan hajrázott, de a kanadai Kylie Masse-t csak White tudta megelőzni, Stadden nem.
Férfi 100 méter pillangón megtört Chad le Clos elképesztő sorozata: a dél-afrikai klasszis az előző négy rövidpályás-vb-t megnyerte ebben a számban, most azonban kikapott attól a Matteo Rivoltától, aki 30 évesen élete első világbajnoki érmének (ráadásul rögtön a legfényesebbnek) örülhet. Rajtuk kívül Andrei Minakov állhatott a dobogóra.
A nap zárásaként a holland 4x50-es mix vegyesváltó (Kira Toussaint, Arno Kamminga, Ranomi Kromowidjojo, Thom de Boer) szinte századra megúszta az Eb-s világcsúcsát, végül két századdal elmaradtak ettől és világbajnoki rekord lett belőle (1:36,20), de így is győztek. Mögöttük az amerikaiak és az olaszok végeztek.
Vasárnap Szabó Szebasztiánra (50 méter pillangó), Késely Ajnára (400 méter gyors) és Békési Eszterre (100 méter mell) vár előfutam, magyar idő szerint 16:06-tól pedig jön Szabó döntője 50 gyorson.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés