Vizes Eb - Idő előtt véget ért a 25 kilométeres verseny.
A délután egyre erősödő szél hatalmas hullámokat kavart Ostia tengerpartján - emiatt egyébként már a csütörtöki és a pénteki nap küzdelmeit is elhalasztották -, melyek össze-vissza dobálták a kísérő hajókat és a célként szolgáló vízi egységet is szétbontották, illetve elmozdították a helyéről.
Bő három és fél óra úszás után a sajtóközpontban először elterjedt a hír, hogy lefújták a viadalt, ennek ellenére sokáig még jó néhányan a vízben tempóztak, majd ők is kiúsztak. Voltak olyanok, akik áthaladtak a célon és "biztos, ami biztos", rácsaptak a táblára.
Úszás
27 évesen visszavonult az olimpiai bajnok úszó, aki hatalmas meglepetést okozott
TEGNAP - 17:54
A négy magyar közül nem sokkal a kaotikus jelenetek előtt jött ki a vízből a hazai rendezésű világbajnokságon bronzérmes Gálicz Péter, valamint Vas Luca. Mellettük Sárkány Zalán és Balogh Vivien volt ott a mezőnyben.

Balogh Vivien a női nyíltvízi úszók 25 kilométeres, a kedvezőtlen időjárás miatt megállított versenyén a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI

"Ez katasztrófa, azt mondták a radar alapján délutánra csökken majd a szél, ezért kezdünk ebben az időpontban. Ehhez képest volt olyan pillanat, amikor azt hittem meghalok, egy szituációban öten kellett, hogy megfogjuk az egyik hajót, hogy ne dőljön ránk" - mondta a vegyes zónában a magyar újságíróknak Balogh Vivien. Az MTI kérdésére, hogy akkor miért nem adta fel inkább, rendkívül harciasan azt válaszolta: "Az nem opció, fradista vagyok, küzdeni mindig, feladni soha" - idézte a zöld-fehérek mottóját. Hozzátette, azt sem tudták, hol tartanak, nagyjából húsz perccel a vége előtt szóltak neki, hogy le fogják fújni a viadalt, de a hivatalos jelzést (keresztbe tett zászló) is csak a jet-skis kísérőtől, nem pedig hivatalos személytől kapták.
Balogh kijelentette, ugyan biztosan nem tudja kipihenni magát, de ott lesz vasárnap 10 kilométeren.
A 19 éves Sárkány Zalán a verseny egy részében a második helyen tempózott, a kaotikus befejezéssel kapcsolatban egy másik furcsaságot is elárult: "Két körrel a vége előtt két olasz úszott előttem, szerintem ők tudták, hogy le lesz fújva a verseny, és nem jöttek ki inni, ezért én sem tettem. Majd megálltak ott, ahol a verseny előtti eligazítás alapján kellett ilyen esetben. Utána aztán valamiért mégis tovább mentünk, fogalmam sincs mi történt."

Sárkány Zalánt (j2) vízimentők hozzák ki a partra a férfi nyíltvízi úszók 25 kilométeres, a kedvezőtlen időjárás miatt megállított versenyén a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI

A szervezők először csak annyit közöltek, hogy a versenyt megállították. A legfrissebb információ az, hogy minden úszó biztonságban a partra érkezett. Hivatalos eredmény továbbra sincs.

Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint képtelenség eredményt hirdetni a nyíltvízi úszók 25 kilométeres számában a római Európa-bajnokságon.

"Alapvetően amikor keresztbe felteszik a piros-sárga zászlót, ott helyben vége kellene, hogy legyen a versenynek. Viszont mivel egyetlen időmérő kapu sem volt, ezért a bírók azt sem tudhatják, ki hányadik helyen állt, ráadásul voltak, akiket egyszerűen hagytak tovább úszni" - nyilatkozott az MTI-nek a szakember.
Hozzátette, régen véget kellett volna már vetni a viadalnak: "Olyan hullámok voltak, hogy a tőlünk száz méterre lévő gyerekeket nem láttuk, többen kiabáltak, nemcsak magyarok, hogy 'félünk, nem bírjuk tovább'" - jegyezte meg a szakember, és hozzátette, a vasárnapi folytatás is kérdéses, hiszen a kaput rommá törték a hullámok.
Gellért Gábor elmondta, ebben a helyzetben képtelenség eredményt hirdetni, és ugyanezen az állásponton vannak például a németek és a franciák is, noha az olaszok több éremben reménykednek.
MTI
World Championships Short Course
Mindössze két magyar úszóért szurkolhatunk az idei rövidpályás vb-n
TEGNAP - 14:33
Úszás
Budapesten az életéért küzdött, de visszajött a halál torkából a fiatal úszó
22/09/2022 - 05:24