Visszavonult Alys Thomas.

A 31 éves walesi úszónő az utóbbi években a világelit krémjéhez tartozott 200 méter pillangón: a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon ötödikként (ezt a döntőt megnyerve lett világbajnok Kapás Boglárka), a tavalyi tokiói olimpián hetedikként zárt, a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságon pedig a harmadik helyen végzett, mintegy három tizeddel maradt el az aranyérmes Kapástól.
A 2018-as Nemzetközösségi Játékokon egyéni csúccsal győzött, ennél a 2:05,45-ös időnél mindössze kilencen (Zhang Yufei, Liuyang Jiao, Zige Liu, Mireia Belmonte, Madeline Groves, Summer McIntosh, Natsumi Hoshi, Franziska Hentke, Regan Smith) úsztak jobbat a londoni olimpia óta. Érdekesség, hogy Thomas 2015-ben, a Győrben rendezett magyar bajnokságon „vendégszereplőként” 100 méter pillangón nyert, a nagyon szoros döntőben a magyar bajnoki címet megszerző Verrasztó Evelynt, valamint a holtversenyben végző Jakabos Zsuzsannát és Szilágyi Liliánát is megelőzte.
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
Noha a tavalyi olimpia és az ISL-szezon után sérüléssel bajlódott, ami az idei évét szinte teljesen tönkretette (a Nemzetközösségi Játékokra címvédőként összedrótozta magát, be is jutott a döntőbe, hatodik lett), az volt a terve, hogy egészen a 2024-es párizsi olimpiáig folytatja a karrierjét, ám olyan híreket kapott a friss orvosi vizsgálatok kapcsán, amik alapján fájdalmas döntést kellett hoznia: vagy folytatja az úszást, vagy elveszítheti a csukló- és karízületi funkcióit.
Hosszú búcsúüzenettel köszönt el a sportágtól.

A Nemzetközösségi Játékok győzteseként 2018-ban

Fotó: AFP

„Sajnos eljött a pillanat, amitől rettegtem: vége a karrieremnek profi úszóként.
Ami 12 éve, 2010-ben egy egyszerű porcsérülésnek indult, mára elérte azt a pontot, hogy a mozdulataim korlátozottá váltak, és alapvetően nem tudom tovább terhelni az ízületet.
Szomorú vagyok, ez az, amit most a leginkább érzek. Az elmúlt két hónapban pihentem, és folyamatosan konzultáltunk a szakorvosokkal arról, hogy hosszú távon hogyan néz ki pontosan ez a sérülés. Végül azt a választ kaptam, hogy be kell fejeznem. Abban reménykedtem, hogy ki tudok még húzni 12-18 hónapot, hogy ott legyek két év múlva Párizsban, de egyszerűen olyan állapotban van a csuklóm, hogy a napi edzésmunka által okozott terhelés súlyos következményeket okozna: akár el is veszíthetném az alapvető funkciókat.
Magánemberként és sportolóként is fel kell dolgoznom ezt, mert folytatni akartam és még mindig folytatni akarnám. Jelenleg nehezemre esik autót vezetni, felvágni az ételt, összeszedni dolgokat, sőt, még írni is nehezen tudok, de a sportolói énem nem igazán törődik ezekkel, mert az úszás megy. Viszont be kell látnom, hogy ez nem egészséges gondolkodásmód, hiszen a mindennapi életben szükségem van és lesz a működő csuklóra és kézre, és vigyáznom kell rá. Három-hat hónap, amíg pihentetéssel ismét normális állapotba kerül, mert azt mondták, hogy olyan ízületi gyulladásom van, ami egy 60 éves ember csuklójánál talán elfogadható lenne – én meg 31 éves vagyok. A kezelési stratégiáim segítettek az elmúlt két évben, de ez egyszerűen már nem kivitelezhető.
Nagyon büszke vagyok arra, hogy négy Nemzetközösségi Játékokra jutottam el Wales képviseletében, van arany- és bronzérmem, emellett két Európa-bajnoki dobogóm, két világbajnoki szereplésem és olimpiai döntőm. A 2019-es vb-döntőt számtalanszor visszanéztem, nagyon közel voltam a dobogóhoz, de ez adott erőt, hogy folytassam. Tudom, hogy többre lettem volna képes, de nem vagyok csalódott, elégedetten nézek vissza azokra a teljesítményekre, amiket elértem. Szeretnék köszönetet mondani az edzőimnek, Stuart McNarrynek és Adam Bakernek, valamint a Swim Wales és a Sport Wales összes támogató munkatársának, hogy segítettek és irányítottak a 12 évnyi, hullámvölgyekkel teli utamon és soha nem hagytak magamra.
Remélem, hogy volt, akit inspirálni tudtam, legyen az a következő generáció tagja vagy egy olyan "későn érő" úszó, aki a saját útját követi. Nem tervezem, hogy teljesen eltűnök a sportágból, valamilyen formában itt maradok!”
Forrás: részben Instagram
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27