Bár a rajtlisták csak az esti technikai értekezlet után válnak hivatalossá, az előzetes nevezések alapján 28 ország 152 úszója érkezett Balatonfüredre, a 2. junior nyíltvízi úszó világbajnokságra. Maximális, nyolcfős csapattal – korosztályonként-nemenként 2-2 úszót – kilenc nemzet nevezett: Brazília, Kína, Egyiptom, Magyarország, Olaszország, Kazahsztán, Dél-Afrika, Oroszország és az Egyesült Államok. Hét-hét úszóval érkezett Horvátország, Ecuador, Franciaország, Nagy-Britannia, Peru és Venezuela.
Ezt az eseményt először 2012-ben, a kanadai Wellandban rendezte meg a FINA – az akkori világbajnokok közül a juniorok értelemszerűen már nem lehetnek itt (hiszen kiöregedtek), ugyanakkor az ifiknél érmet nyerők közül többen is itt vannak, így a két wellandi világbajnok, a lányoknál győztes dél-afrikai Michelle Weber, illetve a fiúknál nagy fölénnyel, 20 másodperces előnnyel nyerő német Felix Bartels. Ők természetesen most a juniorok között úsznak majd – immár 2.5 kilométerrel többet, 7.5-öt.
A németek egyébként kaszáltak 2012-ben: Bartelsen kívül övék lett a junior fiúk egyéni győzelme (Rob Muffels), mindkét csapatarany, és az ifi lányoknál is megszerezték az ezüst- és a bronzérmet. Muffels egyébként azóta már a felnőttek között villog, a berlini Európa-bajnokságon ezüstérmes lett 5km-en, csapatban pedig a legendás Thomas Lurzcal együtt úszva bronzot szerzett. Bár a szabályok engedik, az erőt és kitartást igénylő sportágban csupán két 14 éves ifjút találni: mindkettő lány, a horvát Laura Bijelic, illetve az egyiptomi Sandy Ayman Atef.
Olympic Games
Úszás - Tokió 2020 - Olimpiai főhírek
3 ÓRÁJA

Fotó: Eurosport

A világbajnokság pénteken 10 órakor kezdődik, a MÚSZ TV-n (www.musz.hu) végig élőben követhető, a Magyar Televízió pedig este az m2-n ad egyórás összefoglalót a napi történésekről. Aki a helyszínen szeretné megtekinteni a fiatalok vetélkedését, azt sok szeretettel várják a szervezők: tribünökről is követhetők a versenyek a partról, valamint óriáskivetítőkön is végig mutatják a versengést – az egyik egy vízre helyezett pontonon áll, azaz a parton szurkolókat tájékoztatja, míg a másik a kikötő előtti téren található. A belépés mindhárom nap ingyenes.
Forrás: MÚSZ
Olympic Games
Vérmessé vált magyar esélyek és gyilkos századok az úszóknál
4 ÓRÁJA
Úszás
Kenderesi az ötödik idővel jutott a döntőbe
4 ÓRÁJA