Märcz Tamás, az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedden 15 fősre szűkítette eddigi 

20 tagból álló keretét

, amely péntektől vasárnapig három mérkőzést játszik a debreceni Világliga-tornán.


Märcz Tamás csapata vasárnap óta edzett együtt, majd a kedd délelőtti edzést követően utazott a torna helyszínére, ahol a már olimpiai kvótával rendelkező gárda pénteken az olaszokkal játszik Világliga-negyeddöntőt. Debrecenbe már csak az ezen a napon megnevezett 15 pólós tartott a stábbal, öten kiestek a rostán. Nem tartott a többiekkel az OSC kapusa, Lévai Márton, két világbajnok, a szintén osc-s center, Hárai Balázs és a Vasas átlövője, Bátori Bence, rajtuk kívül az FTC Eb-aranyérmese, Zalánki Gergő és a BVSC átlövője, Pásztor Mátyás.
Mindez azt jelenti, hogy a keret két újonca, az egyaránt 19 éves Konarik Ákos és Vigvári Vendel továbbra is eséllyel pályázik arra, hogy bemutatkozhasson a magyar nemzeti csapatban. 
World Championships
Milák: „Megkaptam utasításba, hogy ne legyen rajtam teher”
11 ÓRÁJA
Az FTC 19 éves pólósa a terminátorképző elvégzése közben a csapat házi társgólkirálya lett ősszel | Eurosport
Elég eseménydús évet tudhat maga mögött a Ferencváros vízilabdacsapatának 19 éves játékosa, Vigvári Vendel. Az esztendő első néhány hónapját még az UVSE-ben töltötte, majd a bajnokhoz szerződött. Közben leérettségizett, és ősszel elkezdte az egyetemet. Korosztálya egyik legnagyobb tehetsége nem vette le a lábát a gázpedálról a világklasszisok között sem, az FTC-ben ő az OB I-es házi társgólkirály ősszel.
"Mind Konarik Ákos, mind Vigvári Vendel jól teljesítettek, kellemes csalódást okoztak. Amikor a csapatban vannak, jól reagálnak és abszolút helytállnak. Egy kicsit megelőlegezett bizalom a keretbe kerülésük a részemről, fontos a jövő szempontjából is, hogy itt legyenek a csapat körül. Hogy végül a 13-as keretben is bekerülnek-e, és hogy majd kik alkotják a végleges keretet, az egy későbbi döntés eredménye lesz, a következő két napban." -
nyilatkozta velük kapcsolatban a Magyar Vízilabda-szövetség 
Märcz Tamás
.
A 15 játékos közül csak 13 játszhat a hétvégén, a két tartalékot csak akkor lehet adott becserélni a meccsekre, ha valamelyik benevezett pólós pozitív Covid-tesztet produkál. Érdekesség, hogy a center Mezei Tamást leszámítva nem lesz balkezes a gárdában, hiszen Vámos Márton meghívót sem kapott, a hozzá hasonlóan fizikálisan még nem elég erős Zalánki sincs megfelelő állapotban. A rosszkéz-oldalt így olyan jobb kezeseknek kell majd megoldani, mint Hosnyánszky Norbert, Kovács Gergő, Nagy Ádám és Sedlmayer Tamás. A két legjobb kapus, Nagy Viktor és Vogel Soma véd majd, bekkposzton az Eb-n remekül beváló hármas, az általunk 2020 legjobb magyar vízilabdázójának választott Angyal Dániel, Jansik Szilárd és Pohl Zoltán kaphat szerepet. 
Ez volt élete legjobb éve a Szolnok Eb-győztes bekkjének, de már ő is az utolsó csepp benzinjét égette el decemberben | Eurosport
A januárban Európa-bajnokságot nyerő magyar vízilabda-válogatott öt legjobb teljesítményt nyújtó játékosa között volt. Remek tavaszt és pazar őszt produkált klubcsapatában, a Szolnokban. A modern bekk megtestesítője a magyar felnőtt mezőnyben, védőfeladatai ellátása mellett rendkívül gólerős. Nálunk Angyal Dániel lett az Év vízilabdázója.
Kapásoldalon bő a választék, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián, Konarik és Vigvári is játékra jelentkezik. Centerben két ferencvárosi középcsatár, Mezei Tamás és Német Toni küzdhet. 
"Öt komoly edzésen vagyunk túl, konditermi edzéseken és videóelemzéseken, szépen fejlődött a csapat ez idő alatt. 20 fővel kezdtünk, voltak egészségügyi problémák közben, amik nyilván elgondolkodtattak a kerethirdetés tekintetében. A PCR-tesztek viszont jól sikerültek, mindenki negatív lett a csapatban és a stábban is. 
Figyelembe vettem, hogy három mérkőzést kell lejátszania annak a 13 játékosnak, akit nevezünk. Úgy láttam, vannak olyan játékosok, akik nem feltétlenül vannak olyan állapotban most, hogy bírnák az ezzel járó fizikai megterhelést. Zalánki Gergőt szerettem volna a csapatban látni, de még időre van szüksége, hogy a korábban sérült lába után teljes erőben legyen. Hárai Balázs itt volt velünk, de egy edzésen sem tudott érdemben részt venni, ezért ő sem tart velünk Debrecenbe." - mondta a waterpolo.hu-n a szövetségi kapitány.
A Világliga-torna céljairól is nyilatkozott Märcz Tamás, aki négy világklasszisa nélkül - Hárai Balázs, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő - inkább a csapatépítésre helyezte a hangsúlyt.
"Az alapvető célunk a Világligával, hogy tovább épüljünk, hiszen keressük a legmegfelelőbb csapatot a következő világversenyre, történetesen az olimpiára. Fiatal, lendületes csapat a mostani, van benne egy kis konkurenciaharc, ami mindig jót tesz. Nagy presszió nincs rajtunk, annak ellenére, hogy itthon játszunk. Nehéz három mérkőzés lesz, de a sok hiányzó ellenére szeretnénk markáns csapatot felvonultatni, és szeretném, ha látszódna az a koncepció, amely mentén játszunk, attól függetlenül, hogy mi van az eredményjelzőn táblán." -
zárta értékelését
Märcz Tamás
az MVLSZ honlapján.
Märcz Tamás célkeresztjében továbbra is Tokió áll, de már a párizsi olimpiára is gondol | EurosportA magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya Európa-bajnoki aranyéremmel kezdte 2020-at, és ötnapos válogatott összetartással zárta. Märcz Tamással egy őszi, téli értékelést tartottunk, középpontban a decemberi keretedzések tapasztalataival, az azokra meghívott négy újonc jellemzésével, a magyar bajnokság történéseinek összefoglalásával, ezeken kívül a januári debreceni Világliga-torna előtti várakozásairól is beszélgettünk vele interjúnkban.
A magyar férfi vízilabda-válogatott 15 fős kerete
kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Vigvári Vendel (FTC)
FINA férfi vízilabda Világliga európai selejtező2021. január 8-10., Debrecen
január 8., pénteknegyeddöntő:
16:45: Horvátország-Montenegró
18:30: Franciaország-Görögország
20:00: Olaszország-Magyarország
január 9., szombat
helyosztókaz 5-8. helyért:
15:00: Horvátország/Montenegró-Olaszország/Magyarország
16:45: Szerbia-Franciaország/Görögország
elődöntő:
18:30: Spanyolország-Franciaország/Görögország
20:00: Horvátország/Montenegró-Olaszország/Magyarország 
január 10., vasárnaphelyosztók
15:00: a 7. helyért
16:45: az 5. helyért
18:30: a 3. helyért
20:00: döntő
Úszás
Megválik olimpiai ezüst- és bronzérmeitől Ryan Lochte
TEGNAP 08:47
World Championships
🤽🏊 Vizes vb - Döntőbe jutott a címvédő olasz férfi pólóválogatott - ÉLŐ
01/07/2022 11:59