Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Visszavonult a világbajnok úszó, megvan, melyik sztárok indulnak a mostani vb-n

Nagy Benjámin

Frissítve 30/01/2024 - 20:17 GMT+1

Bejelentette a visszavonulását Kapás Boglárka nagy ellenfele, közben pedig hivatalossá vált, melyik sztárok indulnak a február 11-én kezdődő dohai világbajnokságon.

Hali Flickinger

Fotó: AFP

Közeledik a 2024-es dohai világbajnokság rajtja. A katari fővárosban több sportágban már most pénteken elkezdődnek a versenyek, a medencés úszók viszont csak február 11-én, vasárnap startolnak.
Ezen a világbajnokságon már biztosan nem lesz ott Hali Flickinger, aki bejelentette a visszavonulását a profi sporttól. A 29 éves amerikai úszónő a 2017-es és a 2022-es budapesti vb-n is aranyérmes lett a 4x200-as gyorsváltó tagjaként, a 2022-es melbourne-i rövidpályás vb-n 400 méter vegyesen lett aranyérmes, a tokiói olimpián 200 pillangón és 400 vegyesen is a harmadik helyen zárt, emellett két nagymedencés vb-ezüstje is van - 2019-ben közel járt a győzelemhez a 200 pillangó döntőjében, ám Kapás Boglárka hihetetlen hajrával megelőzte őt.
Flickinger a tavalyi amerikai vb-válogatón úszott utoljára, 200 pillangón hetedik lett, így nem került be a fukuokai csapatba. Azóta teljes állásban ingatlanügynökként dolgozik Arizonában, és nagyon megtalálta a számításait a civil életben, úgyhogy nyugodt szívvel fejezte be a pályafutását.
A világbajnokság rajtjához közeledve a Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics) közzétette a hivatalos nevezési listákat.
Ezek alapján a 17 női egyéni versenyszámból 10-ben szerepel legalább egy olyan úszó, aki a tavalyi fukuokai világbajnokságon érmet nyert, míg a férfiaknál 17-ből 14 ugyanez a szám. Hat tavalyi világbajnok is ott lesz Dohában: Sarah Sjöström, Rūta Meilutytė, Kate Douglass, Cameron McEvoy, Ahmed Hafnaoui és Hunter Armstrong.
A nagy sztárok közül ki kell emelni az 50 és 100 mellen világcsúcstartó Adam Peaty nevét, aki a tokiói olimpia óta először indul vb-n. Qin Haiyang hiányában esélyesként indulhat bármelyik távon, de Arno Kamminga, Nicolo Martinenghi vagy épp Nic Fink is komoly kihívást jelenthet számára.
50 méter gyorson a címvédő McEvoynak a 2022-es világbajnokság első két helyezettjével, a brit Ben Prouddal és az amerikai Michael Andrew-val is meccselnie kell. A hosszabb távok is izgalmasnak ígérkeznek, a Gregorio Paltrinieri, Mykhailo Romanchuk, Florian Wellbrock trió egyik tagja sem állt dobogón medencében a tavalyi vb-n, most kérdés, milyen formában ugranak vízbe.
A sportág jelenlegi egyik, ha nem a legnagyobb klasszia, Léon Marchand távollétében a Carson Foster, Duncan Scott, Daiya Seto hármas erősnek tűnik vegyesen, míg pillangón oda kell figyelni a japán Tomoru Hondára, valamint a rövidebb távokon berobbanó portugál szupertehetségre, Diogo Matos Ribeiróra is.
A nőknél az ausztrál Shayna Jack 50 és 100 gyorson is nagyot csatázhat Sjöströmmel, akárcsak a hongkongi Siobhan Haughey, aki 200 gyorson is favorit. A nevezési listán szerepel még a fukuokai érmesek közül a holland Marrit Steenbergen és Tes Schouten, az új-zélandi Erika Fairweather, az olasz Simona Quadarella, a brit Lauren Cox, a kínai Yu Yiting és a Meilutytė nagy ellenfelének számító olasz Benedetta Pilato is.
A magyar csapat összeállításairól és esélyeiről ebben a cikkben lehet olvasni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés