Szörnyű befejezés egy őrült év után.

Valahogy így lehet jellemezni Lorenzo Zazzeri időszakát a tokiói olimpiától a római Európa-bajnokság végéig. A 28 éves olasz gyorsúszó a japán fővárosban ezüstérmes lett a 4x100-as férfi váltóval, aztán a kazanyi rövidpályás Eb-n és az abu dhabi rövidpályás vb-n négy-négy érmet szerzett, majd a budapesti világbajnokságon a 4x100-as vegyesváltóval nyert (emellett a 4x100-as gyorsváltóval harmadikként zárt), míg a római Európa-bajnokságon a 4x100-as gyorsváltó tagjaként ünnepelhetett aranyat. Tizenkét hónap alatt öt világeseményen került csúcsformába, és azt se felejtsük el, hogy ezekre a versenyekre ki kellett jutni.
Ezt pedig sajnos már nem bírta a szervezete. Hogy mi történt vele a szardíniai pihenése közben, szeptember 4-én este, egy vacsora után, arról csak most, hetekkel a kis híján tragikus események után számolt be az Instagram-oldalán.
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
3 hónapja nem voltam vízben.
"Nem könnyű időszak ez számomra. Anafilaxiás sokkot kaptam, és utána olyan szövődményekkel kellett megküzdenem, amelyek miatt egy sor komoly orvosi vizsgálatra volt szükség.
A vizsgálatok eredményei biztatóak, jól haladok, és igyekszem minél jobban elterelni a figyelmemet. Ezekben a hónapokban lehetőségem volt lelassítani, gondolkodni és a medencén kívüli érdeklődési körömre összpontosítani. Ennek ellenére elszántabb vagyok, mint valaha, hogy folytathassam az edzéseket... mert miután elveszíted azt, amit szeretsz, visszatekintve még inkább értékeled.”

Lorenzo Zazzeri

Fotó: Getty Images

Hogy mi válthatta ki az életveszélyes anafilaxiás sokkot, és mi történt pontosan Zazzeri szervezetével, még mindig nem tudják az orvosok. Feltételezik, hogy valamilyen étel miatt jelentkezett az allergiás reakció (bár eddig semmilyen ételre nem volt allergiás), ám a vizsgálatok kiderítették, hogy szívrendellenessége is van.
"Az ételallergiához kötődő gondok kontrollálhatónak tűntek, ám a szívenzimek emelkedett szintjét nem tudják hova tenni a szakemberek” – mondta Zazzeri edzője, Paolo Palchetti.
Próbálják megérteni, mi történt és igyekeznek stabilizálni Lorenzo szervezetét, de egyelőre nem tudják, ez mennyi időt vesz igénybe. Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) felállított egy külön orvoscsoportot az eset kutatására. Lorenzót csak dicsérni tudom: nagyon jól viseli és kezeli a helyzetet, és az érzéseit a vásznon fejezi ki, hiszen festészetet tanul a firenzei képzőművészeti akadémián. A lehető legtöbbet hozza ki önmagából, és biztos vagyok benne, hogy ez a jövőre nézve is kulcsfontosságú számára.”
Zazzeri öt kiló izmot veszített két hónap alatt, és bár Palchetti már összerakta a felkészülési programot arra az esetre, ha az orvosok engedik a visszatérést, ő nem siet.
„A művészet szép időtöltés, de a kedvenc tevékenységem továbbra is az úszás. Fizikailag jól érzem magam, a nagy ijedtség után viszont érdemes meghallgatni a szakemberek véleményét. A legfontosabb, hogy nyugodt legyek. A lelki rész a legnehezebb, de a körülöttem lévők meglepődtek, hogyan nézek szembe a gondokkal. Hiszek abban, hogy ez az egész csak megerősít engem.”
Zazzeri művészoldala, a Zazzart egyébként mintegy 20 ezer követővel rendelkezik az Instagramon.
Forrás: részben corriere.it
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27