Varga Dániel márciusban még a Ferencváros ifjúsági csapatának trénere volt, április végén viszont kiderült, a nyártól már az OSC OB I-es csapatának vezetőedzőjeként tevékenykedik, az élvonal egyik újonc szakembereként. A felkészülésről és eddigi tapasztalatairól kérdeztük.


A Honvédot irányító Szivós Márton, a Pécset vezető Török Viktor és az Egert edző Petrovai Márton mellett Varga Dániel lesz az OB I ősszel induló új szezonjának egyik újonc vezetőedzője. Ráadásul a játékosként olimpiai bajnok, világbajnoki aranyérmes klasszis az élvonal harmadik legfiatalabb trénere lesz Petrovai és a Debrecen mestere, Miroslav Bajin mögött. 
Varga Dániel: "Ha én vagyok az edzőm, biztosan sokat vitáztam volna magammal" | Eurosport
Két éve OB I-es aranyéremmel vonult vissza az aktív játéktól, minden idők egyik legjobb magyar vízilabdázójaként. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Varga Dániel még azon a nyáron a Ferencváros ifjúsági csapatának vezetőedzője lett, hároméves projektjének közel a felénél ültünk le vele beszélgetni tréneri munkája eddigi tapasztalatainak összegzéséről.
Úszás
A nőgyűlölő perverzek miatt Maddie Groves visszalépett az olimpiától
TEGNAP 15:07
Márciusban éppen a XI. kerületben, a Bikás Parkban ülve beszélgettünk egy jót, ahol arról mesélt Varga Dani, hogy onnan hazaérve jöhet az online edzés az általa irányított ferencvárosi ifikkel. Négy hónap elteltével pedig már ott ültünk a Nyéki Imre uszodában, ahol bemutatták őt mint az OSC OB I-es csapatának új vezetőedzőjét. Bár sok idő eltelt a legutóbbi interjúnk óta, mégis gyorsan történt minden. Ő vajon hogyan élte meg ezt az időszakot, mialatt ifi edzőből egy élvonalbeli gárda mestere lett?  
"Először is, mentem haza, és megtartottam az online edzéseket a srácoknak. Illetve, amikor eldőlt a sorsom az OSC-nél, akkor az egyik online tréningen kellett a játékosaimmal közölnöm: sajnos, vagy nem sajnos, nem én leszek az edzőjük a továbbiakban.
Onnantól kezdve, hogy megegyeztem Becsey Petivel, valóban felpörögtek az események. Arra vártunk, hogy legyen az egy biztos dolog, hogy az OSC stabil lesz, és el tudunk indulni valahol. Nekem itt még egy kérésem volt a klub felé, a Fradiban Nyíri Zoltánnal és Madaras Norbival szerettem volna tisztázni ezt a helyzetet. Nagyon fontosnak tartottam azt, hogy tőlem hallják először ezt a lehetőséget, és hogy a jó személyes kapcsolat megmaradjon."
Talán még másfél év hátra is volt az FTC-vel kötött szerződéséből, ahol a hároméves projekt felénél szakadt félbe a koronavírus-járvány miatt az idény, illetve a komoly munka.
"Bár valóban három évre köttetett kettő esztendővel ezelőtt, de volt egy szóbeli megállapodásunk arról, hogy amennyiben OB I-es lehetőséget kapok, akkor elmehetek a Fradiból. Így tehát az OSC-s megbeszélés után, amikor tisztáztuk a sarokpontokat, hazafelé jövet a Kacsóh Pongrác úti felüljárónál nem jobbra, Óbuda felé, hanem balra, a Népliget irányába kanyarodtam, és Nyíri Zoltánnal, valamint Madaras Norbival is tudtam személyesen beszélni erről. Mind a ketten megértették a helyzetemet, és annyiban még támogattak is, amennyire ez a Fradi érdekeit még nem sérti az OB I-ben."
Együtt nyertek olimpiát és vb-t, most a parton egymás ellenfelei voltak az UVSE és az FTC edzőjeként | Eurosport
Amíg szerda este a férfi vízilabda Bajnokok Ligája és az Euro-kupa aktuális mérkőzései zajlottak felnőtt szinten, a magyar BENU Fiú ifjúsági Országos bajnokság 11. fordulójában az UVSE és a Ferencváros csapott össze egymással. Ebben még nem lenne semmi különös, csak hogy a hazai csapatot Benedek Tibor, a vendégeket pedig Varga Dániel irányította a partról.
Amikor 2019 januárjában egy UVSE-FTC ifi meccs után beszélgettünk Danival, azt mondta, hogy „nagyon hamar, az első pár hétben volt olyan visszajelzés saját magamnak, láttam a többieken, hogy hiába kérek valamit, ha az azt megelőző egy-két dolgot, a lépcsőket kihagyom, akkor nem fogják tudni megcsinálni. Tehát vissza kell lépnem egyet, kettőt, felépíteni, és úgy egymásra építeni a technikai és taktikai elemeket. Ez természetes, csak másképp alakult, mint ahogy előzetesen elvártam. Nem gondoltam, hogy ennyi idő, míg átmegy egy új dolog a gyakorlatba. Türelmesebbnek kell lennem, ez biztos." Arról is érdeklődtünk nála, hogy az eddig eltelt öt és fél hétben érte-e hasonló élmény esetleg az OSC-nél is, ahol általa odahívott fiatalokkal is dolgozik?
"Profi, felnőtt játékosokkal dolgozom, sokkal gyorsabban 'átmegy a lényeg' mindenkinél. Azonban a régi beidegződések a felnőtteknél talán nehezebben felülírhatóak. Persze egyáltalán nem lehetetlen, de tudatos munka kell hozzá, nem csak a vízben, hanem a parton is. 
Így, hogy játszottunk már néhány edzőmeccset a Szolnokkal és a Fradival, meg aztán most jönnek a Magyar Kupa-mérkőzések, látom, hogy lesznek olyan elemek, amelyekhez sok idő kell. Nekem most az a legfontosabb, hogy a játékosok egyenként, meg a csapat úgy egészként hogyan tud reagálni a rengeteg újdonságra, mindarra, amit én képviselek, amit kérek, elvárok. Illetve majd edzésről edzésre, meccsről meccsre szezon közben a jó és a rossz időszakokra hogyan tudunk reagálni."

Varga-Dániel-OSC-MVLSZ-2-min.jpg

Fotó: Eurosport

Közel két hónapja tart az új kerettel való közös munka, hat érkezőt kell beépítenie a csapatba Varga Dánielnek, illetve a teljes, 15-ös keretet a saját képére formálnia. Hol tartanak a csapatépítésben? 
"Jól haladunk! Így, hogy nyáron nincs idő egy klasszikus értelemben vett alapozásra, aránylag rövid időn belül szinte mindent fejlesztünk és gyakorlunk. Vannak olyan játékelemek, amiknél láthatóan gyorsabban fogunk haladni, de az is látszik már, amihez több időre lesz szüksége a csapatnak. 
Azt szeretném, hogy a megértés, belátás, cselekvés útján 'működjenek' a játékosok. Elmondom a célokat, de rajtuk legalább annyi múlik, mint rajtam. Bármilyen jó edzést tarthatok - ha tudok -, bármilyen videózást csinálhatunk, bármit tudhatok a vízilabdáról, ha nem érem el a játékosnál azt az ingert, azt a szándékot és belső motivációt, hogy ő változni akarjon abban, amiben változnia kell. Elsősorban belülről indított folyamatokkal szeretném a változást elindítani, és természetesen szakmailag alá fogom tudni támasztani. Egyébként kizárólag pozitívak a tapasztalataim ezen a téren, amióta együtt edzünk."
Az OSC BL-győztes szakmai tanácsadója szerint az első nagy csatát már nyáron megnyerte az újbudai pólós klub | Eurosport
Fotó: Madar Dávid/OSC Waterpolo Facebook A nyáron alaposan átalakult és megfiatalított OSC-Újbuda férfi vízilabdacsapata hétfőn sajtótájékoztatón mutatta be új vezetőedzőjét, Varga Dánielt, szakmai tanácsadóját, Cseh Sándort és új igazolásait. Ebben a cikkben a Cseh Sándorral készített interjúnkat közöljük, amelyből kiderül az élvonalbeli csapat újjáépítésének folyamata, és a Bajnokok Ligája-győztes edző szerepe az egyesületnél.
Hamarabb kell bizonyítania minden csapatnak, hiszen július utolsó hétvégéjén megkezdődik a Magyar Kupa első csoportköre. Ez még inkább a felkészülésük részének tekinthető, vagy már szeretne viszontlátni a vezetőedző sok mindent az általa kértekből téthelyzetben is? 
"A Magyar Kupa egyszerre cél és eszköz is. Eszköz ahhoz, hogy az egész éves céljaink felé tudjunk haladni, fejlődjünk, tapasztaljunk és jobbak legyünk. És cél természetesen, mert önmagában a sikerélmény, ha megvan, ami egy jó eredményhez és jó játékhoz társul, mindenképpen egy olyan visszajelzés a játékosoknak egyénileg, nekem edzőként, meg a csapatnak, hogy jó irányba megyünk."
A Benedek Tiborról szóló nekrológunkban bátorkodtunk úgy fogalmazni, hogy Varga Dániel az egyik, aki továbbviszi Tibor örökségét a magyar vízilabdában. Arról érdeklődtünk végül, van-e olyan eleme az edzői munkájának, felfogásának, amit úgy csinál, ahogy azt tőle leste el?
"Minden szó kevés, amit Tibiről elmondhatnék, mert Benedek Tibor sokkal több annál, mint amit szavakban ki lehetne fejezni."
Az egyik a harmadik OSC-s évére lett első számú kapus, a másik sikeres emelt földrajz érettségi után igazolt Varga Dániel csapatába | Eurosport
Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook A már mindent megnyerő Branislav Mitrovic távozása után Lévai Márton főszerephez jut az OSC-nél, a világklasszis szerb után ő lesz a csapat első számú kapusa. A 19 éves Sziládi Kristóf a három UVSE-játékos egyike - Dala Döme és Tóth Kristóf mellett -, aki a nyáron az újbudaiakhoz szerződött.
Úszás
Újabb olimpiai bajnok úszó jelentette be a visszavonulását
TEGNAP 13:51
Úszás
Szenzációs úszás a magyar lánytól: megdőlt Egerszegi 1987-es csúcsa
07/06/2021 19:02