Az elmúlt héten párhuzamosan zajlott két mértékadó úszóviadal a nagyvilágban: a berlini Európa-bajnokság, illetve a nancsingi ifjúsági olimpia. Az e két helyszínen elért eredmények alapján a magyar csapat a második legeredményesebb nációnak számít az egész kontinensen. A Berlin–Nancsing „összetettet” a britek vezetik (csak a medencés úszószámokat tekintve), akárcsak a berlini éremtáblát, természetesen elsősorban a felnőttek között nyújtott kimagasló teljesítményüknek köszönhetően. A magyar csapatok – ha eredményeiket összesítjük – a második helyre kerültek, impozáns, 24 medáliás terméssel, igazi nagyhatalmakat megelőzve. Íme, az élboly:
Nagy-Britannia   10-10-9Magyarország  9-5-8Olaszország   9-2-11Oroszország  7-7-5
Külön-külön is remekül megállta a helyét a két küldöttség: a felnőttek és az ifik is az éremtábla harmadik helyén végeztek az úszók között. S hogy nem pusztán a számokkal való bűvészkedésről van szó, azt talán igazolja a tény: Szilágyi Liliána a Kínában úszott győztes időivel 100 pillangón bronzérmes lett volna Berlinben, 200-on pedig második, még Hosszú Katinkát és a spanyol Iganciót is megelőzve. A szintén 200 pillangón győztes Kenderesi Tamás pedig – új junior világrekordjával – a Velodromban nagy harcban lett volna a bronzéremért (a több ezer kilométeren túl csupán 21 század volt közte és a rutinos lengyel Korzeniowski között). Továbbá az sem feledhető, hogy a 2009 óta biztos (arany)érem-szállítónak számító Gyurta Dániel ezúttal nem indult 200 mellen – viszont a vegyesváltónak hála ismét nem hagyta el üres kézzel az aktuális világverseny helyszínét.
Úszás
Milák hét, Hosszú három számban indul, Cseh csúcsot állíthat fel az Eb-n
TEGNAP 10:41
Ami az Európa-bajnokság további érdekességeit illeti, egyéni érmek tekintetében Hosszú Katinka a legeredményesebb női versenyző az egész mezőnyben, hiszen 5-ször állt dobogón az egyéni számokban, ebből háromszor a legtetején. (Egyébként egyetlen századon múlt az éremtábla második helye a magyar csapatnak: ha Katka 100 háton nem holtversenyben első Mie Nielsennel, hanem a körömhegynyivel megelőzi, akkor a dánoknak eggyel kevesebb aranyuk van, és mögénk szorulnak – de ne legyünk telhetetlenek.) Katinka egyébként elképesztő sokoldalúságát igazolta ismét, hiszen érmes lett vegyesen, gyorsban, pillangón és háton is – hasonlóra sem a női, sem a férfi mezőnyben nem találni példát.
A magyar férfiúszók közül Cseh László szerepelt a legeredményesebben, hiszen mindhárom éremből gyűjtött egyet – rajta kívül ez csupán hat férfiúszónak sikerült (azaz minimum háromszor a dobogóra állni). Laci ezzel 58-ra növelte a világversenyeken szerzett érmeinek számát (olimpiai és világbajnokságok, Eb-k, 25-ös és 50-es medencék összesen) – ehhez mérhető kollekcióval a ma aktív úszók közül senki sem büszkélkedhet Európában!
És Cseh László még egy páratlan fejezettel gazdagította az egyetemes Eb-históriát: 200 vegyesen egymás után ötödször lett Európa-bajnok – ilyen sorozatra az Eb-k 1926 óta íródó történelmében, egyéni számban csupán egyvalaki volt eddig képes. Történetesen Cseh László, 400 vegyesen.
Korántsem mellesleg vegyesúszást – hála a magyar iskolának – hovatovább teljesen kisajátítjuk: 2006 óta kizárólag magyar nyert a férfiak között, most pedig, 2012 után ismét mind a négy számot a mieink húzták be, Cseh László, Verrasztó Dávid, illetve Hosszú Katinka mindkét távon a hölgyek között. Szintén remek hír, hogy újfent sikerült két váltóérmet szerezni: ez korábban csupán négyszer (1931, 1954, 1995, 2012) sikerült – arra pedig nem volt példa, hogy a női 4x200-as gyorsváltó három egymást követő kontinensviadalon álljon dobogóra.

Fotó: Eurosport

A kvartettek kapcsán pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen elképesztő részidőt repesztett Kozma Dominik a vegyesváltó utolsó embereként: a 47.08-as, repülőrajtos száz gyors a textilkorszak visszatérte óta a világ legjobb eredményei közé tartozik. Ennél jobb részeredményre az elmúlt évek mértékadó eseményein, azaz a sanghaji és a barcelonai világbajnokságon, valamint a londoni olimpián mindössze két francia úszó volt képes: Yannick Agnel londoni befutóként jött 46.74 másodpercet, míg Fabien Gilot-nak Barcelonában mértek 46.90-et – beleértve valamennyi gyors- és vegyesváltó részeredményt. Azaz a győztes franciák többi úszója, illetve a Londonban ezüstérmes amerikaiak közül sem tudott senki ilyen gyorsan menni (Michael Phelps 47.15 alatt tette meg a saját száz méterét Londonban) – sőt, a 2009-es, a sprintereken különösen sokat segítő cápadresszekben is csak négyen voltak képesek a 47.08-nál jobb részidőre.
Ezért most „csak” egy bronzérem járt, ám ha Dominik hasonló ütemben fejlődik, jövőre óriási meglepetést okozhat 100 és 200 gyorson – amihez egyébként már most is közel járt. Végül a nagy összképről még annyit, hogy a magyar delegáció – valamennyi szakágat beleértve – egyike azon kevés nációnak, amely a négyből három diszciplinában is érmet tudott szerezni (négyből négyre az oroszok és az olaszok voltak képesek, hála szinkronúszóiknak). Ez egyébként a magyar vizes sportágak képviselőinek egyszer, még 2006-ban, Budapesten és Balatonfüreden jött össze – most megmutattuk, hogy „idegenben” is megy.
Folytatás – legalábbis az Európa-bajnokságokon – két év múlva Londonban, a szép emlékeket ébresztő olimpiai úszókomplexumban, időrendben viszont már szerdán és csütörtökön, hiszen a Világkupa-sorozat első, dohai állomásán Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kis Gergő és a Verrasztó-testvérek egyaránt ott lesznek a medencében – majd vasárnap és hétfőn Dubajban következik az újabb kétnapos viadal.
Forrás: MÚSZ
European Championships
Daganatos betegen indul a budapesti Eb-n a rekordtartó úszó
09/05/2021 14:59
European Championships
Minden, ami ránk vár a budapesti úszó Eb-n
08/05/2021 16:17