Hiába úszott remek eredményt egy hónapja, amivel valószínűleg Tokióba is utazhatna, 28 évesen, a járványhelyzet által okozott depressziójának is köszönhetően úgy döntött, nem folytatja. 

Az utóbbi hetekben, hónapokban nem egy olyan úszó visszavonulásáról számoltunk be (legutóbb az ausztrál David McKeonéról), akiknek hiába jöhetne karrierjükben még jó néhány erős év, különböző okok miatt mégis befejezik pályafutásukat - s noha vannak, akiknek épp a koronavírus miatt elhalasztott olimpia ad nagy esélyt a visszatérésre (a legjobb példa Filippo Magnini esete), megállapítható, hogy az úszósport mezőnye annak ellenére változik, hogy lassan szűk egy éve a bizonytalanság és a versenydömping hiánya uralja a sportágat. Ezzel kapcsolatban lehetne mondani azt, hogy jönnek a tehetségesebbnél tehetségesebb fiatalok, így a kissé gyengébb eredménysorral rendelkező, idősebb, de semmiképp sem "kiöregedett" versenyzők partvonalon kívülre szorulnak, ám a valóság valahol máshol keresendő.
Ezt sugallja legalábbis Maud van der Meer friss bejelentése. A 28 éves holland úszónő egyéniben ugyan sosem teljesített kiemelkedően (Ranomi Kromowidjojo vagy épp Femke Heemskerk mellett nem is igazán egyszerű a csapatba kerülés), 2011-től 2017-ig folyamatosan tagja volt a különböző gyorsváltóknak, egy olimpiai 4. helye, valamint három világbajnoki és két Európa-bajnoki aranya van, a legutolsó érmeit a 2017-es budapesti vb-n szerezte, ahol a 4x100-as női gyorsváltóval 3., a 4x100-as mix gyorsváltóval 2. lett. 
World Championships
🤽🏊 Vizes vb - Döntőbe jutott a címvédő olasz férfi pólóválogatott - ÉLŐ
TEGNAP 11:59
A budapesti világbajnokságot követően, 2017 végén bejelentette, hogy babát vár, 2018 májusában pedig megszületett kisfia, Mason. Terhessége alatt is végig edzésben maradt, 2018 nyarán visszatért a medencébe, majd 2019 tavaszán már olyan időket úszott, hogy a világbajnoki kerettagságra is jó eséllyel pályázott. Dél-Koreában végül a 4x100-as mix gyorsváltó tagjaként úszott, a délelőtti előfutam befejezőembereként döntőbe repítette a hollandokat, akik végül a fináléban a 6. helyen zártak. Hozzá kell tenni, hogy a felkészülése nem sikerül(hetet)t a legideálisabban, anyai teendői miatt nem tartott a válogatottal a vb-t megelőző kéthetes edzőtáborba sem.
2020-at úgy kezdte, hogy a régi időeredményeit ostromolta, nem titkolt célja volt, hogy kijusson a tokiói olimpiára, többek között a legendás holland gyorsúszó, Pieter van den Hoogenband is biztatta őt. Csakhogy jött a koronavírus, az ezzel járó teherrel pedig nehezen tudott megbirkózni. "Nagyon kemény időszak van mögöttem, a szüleim elkapták a fertőzést, apukám három hónapig kórházban volt. Motivációs és alvási gondokkal, szorongással küzdöttem, depressziós voltam, nem találtam a helyem a világban. Aztán nekiálltam az edzéseknek és erősebben készültem, mint valaha" - mondta december elején, a rotterdami olimpiai kvalifikációs versenyen, ahol hiába úszott 55 másodpercen belül (54,93) 100 méter gyorson, öten is megelőzték (a futamot Kromowidjojo nyerte 54,00-val), a kerettagság kiharcolásához pedig az első négyben kellett volna végeznie. Mindezek ellenére az olimpiai A-szinttől (54,38) mindössze fél másodpercre járt, és az eredménye így is jó esélyt jelentett volna ahhoz, hogy váltótagként utazhasson Japánba, és ott legalább az előfutamban lehetőséget kapjon.
Van der Meer azonban már akkor belengette azt, hogy nem próbálja meg a kijutást, nem vág neki a 2021-es felkészülésnek és visszavonul. Végül néhány nappal ezelőtt hivatalossá tette döntését, egyben közölte szurkolóival, hogy sportdietetikusként képzeli el a közeljövőjét.
"Hiába maradt esélyem az olimpiai szereplésre, december óta úgy érzem, nincs meg a szükséges motivációm a folytatáshoz. Márpedig ha élsportolóként így érzel, és igazán őszinte vagy önmagadhoz, a legjobb döntés a visszavonulás. Pozitívan tekintek vissza a pályafutásomra, az elért eredményeimre büszke vagyok, mint ahogy arra is, hogy Mason születése után ismét ilyen magas szintre tudtam kerülni. Az anyaságot nem könnyű összeegyeztetni a versenyszerű úszással, így kissé megnyugodtam, hogy nem kell többé ezt csinálnom. Nagyon várom az új életemet, célom, hogy dietetikusként élsportolóknak segítsek."
André Cats, a holland úszószövetség (KNZB) technikai igazgatója úgy fogalmazott, sajnálja van der Meer visszavonulását, de teljesen megérti a döntést. 
"Nagyra értékelem a sport iránti elkötelezettségét, minden tiszteletem az övé. Példaértékű, ahogy a szülést követően visszatért, egyben sajnálom, hogy a rotterdami kvalifikációs versenyen nem sikerült elérnie a célját, de ez semmit sem von le a gyönyörű pályafutásából. A szövetség nevében a legjobbakat kívánom neki!"
részben viaswimmingworldmagazine.com
World Championships
Megvan a negyedik magyar érem a vizes vb-n - Gálicz Péter bronzérmes!
30/06/2022 10:25
World Championships
🏊 Vizes vb 2022 - Gálicz Péter bronzérmes 25 kilométeren - ÉLŐ
30/06/2022 10:18