Két nap alatt három mérkőzést is játszott a vezetőedzőként szombaton debütáló Szivós Márton irányításával a Budapesti Honvéd SE a Magyar Kupa Tatabányán rendezett csoportkörében. Első, az Eger ellen aratott tréneri sikere után beszélgettünk a nyáron visszavonuló, játékosként világbajnok és Euroliga-győztes klasszissal. 

Szivós Márton a parton, edzőként. Ezt még szoknunk kell. Ahogy neki is. Kifogástalan eleganciával és visszafogottan dirigálta övéit a Honvéd trénere. A csapat nagy részével tavaly még egy klubcsapatban játszott, két nyári igazolással, Decker Ádámmal és Hosnyánszky Norberttel pedig többek között világbajnokságot nyertek 2013-ban. Tényleg mintha egy katalógusból lépett volna ki, olyan jól nézett ki vasárnap Szivós Marci, de az erre irányuló, több helyről, klasszis fotóstól és rutinos újságíróktól - egyaránt férfiaktól - érkező dicséreteket elhárította, és inkább a pólósaival foglalkozott, vagyis tényleg úgy viselkedett, mint egy igazi edző. 
Szivós Márton az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert edzője is lesz a Honvédnál | Eurosport
Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hosnyánszky Norbert, valamint a világbajnok Decker Ádám is a Budapesti Honvéd SE férfi vízilabdacsapatában folytatja pályafutását, jelentették be a klub csütörtöki sajtótájékoztatóján. A vezetőedző Szivós Márton lesz, ahogy az már az év elején kiderült.
Úszás
A magyar úszó győzelemmel és olimpiai kvótával jön haza Portugáliából
6 ÓRÁJA
Az OSC vezetőedzője, Varga Dániel a napokban megkapta azt a kérdést, hogy mennyire érzi még magát játékosnak, miközben már két éve edzősködik. Szivós Márton viszont még csak két tétmérkőzésen volt túl a Honvéd vezetőedzőjeként, amikor beszélgettünk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy már abszolút tréneri fejjel gondolkozik, vagy a játékos énje még mocorog benne, miközben a partról irányít.
"Edzői fejjel gondolkodom, viszont az érzéseim sokszor játékosérzések. Ugyanaz az izgalom, az adrenalin megvan bennem. Ennek örülök, mert enélkül szerintem nem lehet csinálni, és így legalább ez a része nem fog hiányozni, ha a játék hiányzik is. De természetes, hogy hiányzik, egy csonka bajnokság végén kellett abbahagyni, és azért még voltak terveink."
Például, hogy elérje az 1000 szerzett gólt pályafutása során, a koronavírus okozta leállás miatt 990 találatnál állt meg ugyanis, vagyis tíz hiányzott a kerek szám eléréséhez. 
"Az csak hiúsági kérdés volt igazság szerint, semmi több, de azért jópofa lett volna. Ennél fontosabb, hogy csapatszinten jobb lett volna azt az évet végigjátszani, úgy gondolom, hogy szép eredményt érhettünk volna el, és úgy azért sokkal komplettebb lett volna. De azért így sem vagyok elégedetlen a pályafutásommal. Büszke vagyok rá, örülök neki."
Hol tartanak a csapatépítésben a Honvédnál a nyári felkészülés, a kétkapuk, és az eddig lejátszott Magyar Kupa-mérkőzések alapján? - jött a következő kérdésünk. 
"Az elején vagyunk, és ennek örülök. Sok lehetőség van még bennünk, egyénileg is a játékosokban. Ez abszolút optimizmussal tölt el, mert látom, hogy hová juthatunk." 
Egybehangzó vélemények szerint az FTC, Szolnok, OSC, Vasas négyes mögött a Honvéd és a BVSC tűnik a legerősebbnek. Bár most még nehéz belőni az erőviszonyokat pontosan, Szivós Marci vajon hová helyezné a csapatát a mezőnyben?

Szivós-Marci-Honvéd-edző-VLV-2-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Jól látják a szakemberek. Ha most helyezést kérdezel tőlem, nem mondanám, hogy aláírnám most például az ötödik helyet. Mert ha ötödikek vagyunk, miért ne lehetnénk negyedikek, ha negyedikek, miért ne lehetnénk harmadikok? Úgy gondolom, ha a játékosok úgy tudnak egyénileg fejlődni, ahogy én azt szeretném, és ahogy látom rajtuk, ahogy ők szeretnék, akkor nem feltétlenül leszek elégedett a legeslegvégén csak azzal, ha ötödikek vagyunk. De majd meglátjuk, hogy mi milyen állapotban vagyunk, hol tartunk, és ahhoz képest majd kiderül, hogy örülünk-e az ötödik vagy a hatodik helynek, vagy nem. Az biztos, hogy minden egyes mérkőzésre koncentráltan kell készülnünk, különben a nálunk gyengébbek is legyőzhetnek minket. Nem elég papíron jobbnak lenni, a papír ugyanis nincs bent a vízben."
Szombaton, a Vasastól elszenvedett vereség után azt mondta Szivós, hogy látott sok pozitív jelet, amire lehet építeni, és a hibák pedig inkább figyelmetlenségek miatt történtek. Az Eger elleni western hangulatú meccsről, ahol nagy lövöldözés volt, és végül 15-14-re nyertek, vajon tud-e hasonló megállapítást tenni?
"Abszolút. Meg kell tapasztalni mindent, és ahhoz, hogy fejlődjünk, kellenek a szenvedések. Ez az Eger elleni meccs egy szenvedés volt. De mégis csak örülök, mert megvan az első vezetőedzői sikerem, ezt meg is köszöntem a játékosoknak. Ezekből a mérkőzésekből is rengeteget lehet tanulni, és az itt szerzett tapasztalatokat tovább kell vinnünk ahhoz, hogy sikeresek lehessünk."

Szivós-Marci-Honvéd-edző-min.jpg

Fotó: Eurosport

Úszás
Cseh László: "Alighanem elmondhatjuk, hogy ma versenyeztünk utoljára egymás ellen Chaddel"
6 ÓRÁJA
Olympic Games
Csak 7. lett a válógatón, lemarad az olimpiáról Ryan Lochte
13 ÓRÁJA