Szép jelen, kellemetlen jövő?

Nagy-Britannia remekelt a tokiói olimpia úszóversenyein, hisz négy arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal az amerikaiak és az ausztrálok mögött az éremtábla harmadik helyén végeztek. Az olimpiai bajnoki címek közül a két egyéni (Adam Peaty 100 méter mellen, Tom Dean 200 gyorson) mellett ráadásul kettő váltóból jött, a 4x100-as mix vegyesváltó világcsúccsal, a 4x200-as férfi gyorsváltó pedig Európa-csúccsal győzött.
Az utóbbi években egyre inkább tapasztalható lendület ráadásul olyan szempontból is pozitív jövővel kecsegtethet számukra, hogy a legjobbjaik többsége fiatal, és még akár-akár a legnagyobb klasszisukban, a 26 éves Peatyben is benne lehet két olimpia, ha úgy akarja. Csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy mondjuk a Párizst követő, Los Angeles-i vagy brisbane-i olimpiai ciklusokra megmarad a felfelé mutató tendencia, ami a fejlődést segítené.
Úszás
Hosszú Katinka: Túlzásba vittem az edzéseket, élvezni szeretném az úszást
13/10/2021 11:51
Az angol úszószövetség, a Swim England egy új, A Decade of Decline: The Future of Swimming Pools in England (A hanyatlás évtizede: az uszodák jövője Angliában) című tanulmányában és jelentésében ugyanis arról ír, hogy 2030-ra az országban a jelenlegi 4336-ból mintegy 2500 uszoda zár majd be, hacsak a kormány és a helyi hatóságok nem tesznek valamit az elöregedő létesítmények cseréje vagy felújítása érdekében.
A veszély egyértelmű: ha a most még rendelkezésre álló medencék száma jelentősen csökkenni fog, az egyes területeken a vízi sportok, így legfőképpen az úszás jövője szempontjából jár katasztrófával, és potenciálisan rengeteg tehetséget, valamint milliós nagyságrendű hobbiúszót veszítenek el. A fenyegető hiány alapját az 1960-as és 1970-es években épült uszodák és medencék jelentik, amelyek egyszerűen túl régivé váltak, miközben nem épül elég új létesítmény a pótlásukra.
https://i.eurosport.com/2021/09/23/3225343.jpg
A számítások szerint nagyjából 1 milliárd fontos befektetés és támogatásra lenne szükség a kormánytól, aminek egy részét a megfelelő tervezésre költenék. Jane Nickerson, a Swim England vezérigazgatója szerint a lakosság szempontjából is beláthatatlan következmények jönnek, ha a fejlesztés nem történik meg.
„Az uszodák a helyi közösségek központjai, amelyek a versenysportolók és az új, Maisie Summers-Newton-, Adam Peaty- vagy Tom Daley-szintű klasszisok kinevelése mellett minden korosztálynak segítenek abban, hogy egészségesebb és boldogabb életet éljenek. Most kellene cselekedni, mert a jelentés aggasztó és valós, és emberek millióit érinti.”
Míg Peaty már az olimpián arról beszélt, hogy több pénzre lenne szükség, a friss hírre a Tokióban két aranyérmet szerző James Guy reagált.
„Azt hallani, hogy a jövő sztárjai a következő évtizedben talán nem jutnak majd vízfelülethez, borzalmas, teljesen ledöbbentem. Ha nincsenek medencék, nem tudnak dolgozni a klubok, így nem lesznek élsportolók és egészséges emberek sem. Inspirálnunk kell a jövő generációját, és biztos vagyok benne, hogy az olimpia már segített ebben, de mindez semmit sem ér, ha az uszodákat bezárják. Szégyenteljes a kormány hozzáállása és semmittevése, egyben nagyon igazságtalan és elszomorító is, pláne úgy, hogy az eredmények alapján az úszás mindenképpen az első helyen áll. Remélem, lesz változás.”
Forrás: részben swimming.org
Úszás
Milák a párizsi olimpiáig a Honvédban készül
12/10/2021 15:53
Úszás
Újabb négy magyar érem a budapesti úszó világkupán
09/10/2021 18:47