Kilenchónapos eltiltást kapott Evgeny Rylov.

A tokiói olimpián 100 és 200 méter háton győztes, öt világbajnoki arannyal is rendelkező orosz úszót amiatt bünteti most a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), mert március 18-án több sportolótársával, így a sífutó Alexander Bolshunovval, a ritmikus gimnasztikázó ikerpár Arina és Dina Averinával, a műkorcsolyázó Evgenia Tarasovával, Victoria Sinitsinával, Nikita Katsalapovval, a tornász Viktoriia Listunovával és Ivan Kuliakkal, valamint a szintén úszó Vladimir Morozovval színpadra állt a moszkvai Luzhniki stadionban rendezett háborúpárti, a Krím megszállásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
A sportolók közül többen, így Rylov is az Ukrajna elleni inváziót támogató Z betűvel a mellkasán jelent meg. A rendezvényen részt vett Vladimir Putyin orosz elnök is, a sportolók a mellette való kiállást is szimbolizálták.
Úszás
Dupla eltiltása ellenére versenyzett a kétszeres olimpiai bajnok orosz úszó
25/04/2022 20:02

Bolshunov, Morozov és Tarasova a Luzhniki stadionban

Fotó: AFP

Rylovot a FINA a „jelenléte és a viselkedése miatt” tiltotta el. Íme, a hivatalos közleményük:
„A FINA Elnöksége tudomásul vette a FINA fegyelmi bizottságának friss döntését, amely szerint Evgeny Rylovot kilenc hónapra felfüggeszti minden, a FINA által szervezett vagy elismert versenytől és tevékenységtől – beleértve a FINA naptárában szereplő nemzetközi versenyeket –, miután Rylov úr részt vett a moszkvai Luzhniki stadionban 2022. március 18-án tartott eseményen. Rylov úr felfüggesztése 2022. április 20-án lépett hatályba".
Mindez azt jelenti, hogy Rylov 2023. január 20-tól versenyezhet ismét. A döntés ugyanakkor nincs komolyabb hatással a pályafutására, hiszen a FINA korábban minden orosz és fehérorosz sportolót eltiltott az idei nagy világeseményekről, így a június végi, budapesti világbajnokságról, valamint a decemberi rövidpályás-vb-ről, az orosz szövetség pedig válaszul bejelentette, 2022-ben egyetlen FINA-eseményen sem indulnak. A büntetés az augusztusi, római Európa-bajnokságot is érinti.
Rylovval egyébként az egyik fő támogatója, a Speedo is szerződést bontott.
Ami a döntéssel kapcsolatban további kérdéseket vet fel: mi lesz a már említett, szintén felvonuló és a háború mellett kiálló sportolókkal? Így például a szintén úszó, és Rylovval abszolút hasonló helyzetben lévő Morozovval, akivel kapcsolatban egyelőre nem született ítélet…
Olympic Games
Háborút indítottak az amerikai úszók az oroszok ellen az olimpia után
02/08/2021 18:17
World Championships
Milák kijelölte a felségterületét, a szemünk előtt zajlik a generációváltás a kapitány szerint
7 ÓRÁJA