Egyhónapos szünet után Hongkongban folytatódik a rövidpályás úszó Világkupa-sorozat. Magyar részről Hosszú Katinka, valamint két testvérpár, Gyurta Dániel és Gergely, illetve Verrasztó Dávid és Evelyn indul a hétfőn és kedden esedékes harmadik állomáson. Hongkong tizennégy év után tér vissza a Világkupa-sorozatba: a kilencvenes években rendszeresen rendeztek ott viadalokat, ám azt követően, hogy Nagy-Britanniától visszakerült Kínához, megszűntek az ottani Vk-versenyek. Az idén viszont – miután két európai állomás, Eindhoven és Berlin „kiszállt” – a kínaiak Peking mellett zöld utat adtak a hongkongi rendezésnek is.
A viadal egyik sztárja Hosszú Katinka, aki máris irdatlan fölénnyel vezeti a női összetett ranglistáját (355 pontja van – 15 aranyérem és 5 világrekord volt a mérlege a nyár végén –, 229-cel előzi meg a holland Inge Dekkert), és természetesen ismét tarolásra kész. Szerencsére, az útközben elkallódott csomagjai is meglettek, azaz a helyszínen vásárolt, az első edzéseken használt dresszt és gyerekszemüveget immár leteheti Katka, és a saját szerelésében folytathatja a hódítást. Igaz, ezúttal aligha kaszabolja le a világrekord-listát, mert mint elutazása előtt elárulta, most ismét a kemény munka volt napirenden.
„Más volt az Európa-bajnokságról Dohába és Dubajba utazni, hiszen akkor ki volt hegyezve a formám, azóta viszont újra nagyon kemény edzések következtek
– mondta Katinka. –
Kicsit furcsa is volt, hogy egy hosszabb időszak után újra ilyen terhelést kapok, hiszen az Eb előtti formába hozás során, meg aztán a két Világkupa és a szingapúri meghívásos sprintverseny heteiben mások voltak az adagok. Természetesen erre a mostanira szükség van, hiszen megint nagyon jó formában kell lennem a decemberi rövidpályás világbajnokságon, azt viszont meg kell alapozni.”
Úszás
A nőgyűlölő perverzek miatt Maddie Groves visszalépett az olimpiától
TEGNAP 15:07
Épp ezért a hongkongi viadalon megint inkább a mennyiség dominál majd, s kevésbé a minőség: míg a közel-keleti viadalokon például a 800 gyors nem szerepelt a repertoárban, hogy a csúcsdöntésnek semmi ne álljon az útjába, könnyen lehet, hogy ezúttal ismét az „étlap végigevése” következik. „Most úgy áll a helyzet, hogy minden egyes számra neveztünk, aztán majd eldöntjük, hogy kihagyok-e egyet-egyet. Azaz a versenyzés egyszersmind készülés is, vagyis nem vagyok olyan formában még, hogy rekordokat döntsek.”
Gyurta Dániel sem ígér ezúttal újabb világcsúcsot: a 200 mellen, Dubajban a saját, öt éve elért legjobb idejét megjavító mellúszó-klasszis hasonló úton jár, mint Katinka, azaz a dohai vb a legfontosabb, minden más csupán egy közbülső állomás az addig vezető úton. „Ezúttal a versenyzés, bizonyos taktikák begyakorlása a legfontosabb. Az edzések jól mentek az elmúlt hetekben, kíváncsian várom, mi jön ebből vissza” – mondta az idősebbik Gyurta-testvér, aki egyébként második helyen áll az összetett versenyben, csupán 4 ponttal lemaradva a dél-afrikai Chad Le Clos mögött. Legalábbis eddig, elvégre könnyen lehet, az ausztrál Thomas Fraser-Holmes megelőzi őket, hiszen míg ő hat számban is úszik Hongkongban, addig Gyurta és Le Clos három-három versenyben indul.
Dani mellett immár ott lesz a medencében az öccse, Gergely is, valamint szintén rajtkőre lép a két Verrasztó, Dávid és Evelyn is – utóbbiak egyébként igazán testvériesen teljesítenek, elvégre mindketten 13. helyen állnak a férfiak, illetve a hölgyek összetettjében. A hongkongi versenyről hétfőn és kedden 13 órától látható élő közvetítés a DigiSporton.
A Világkupa összetett állása:
Férfiak
1. Chad Le Clos (dél-afrikai)        120
2. Gyurta Dániel (magyar)        116
3. Thomas Fraser-Holmes (ausztrál)    93
4. Tom Shields (amerikai)        87
5. Marco Koch (német)        69
Nők
1. Hosszú Katinka (magyar)        355
2. Inge Dekker (holland)        126
3. Alia Atkinson (jamaicai)        87
4. Mireia Belmonte (spanyol)        84
5. Marieke Guehrer (ausztrál)        69
Forrás: MÚSZ
Úszás
Újabb olimpiai bajnok úszó jelentette be a visszavonulását
TEGNAP 13:51
Úszás
Szenzációs úszás a magyar lánytól: megdőlt Egerszegi 1987-es csúcsa
07/06/2021 19:02