Miután 16 évesen történelmet írt a La Manche-csatornában, most egy egészen extrém ötlettel a Szajnát hódítaná meg - természetesen mögöttes célokkal, amik részben a 2024-es olimpiát is érintik.

Arthur Germain-Hidalgo nevére először 2018 júliusában figyelhetett fel a sportvilág. Az akkor 16 éves srác Doverből Wissant-ba tartva, emberfeletti küzdelemben 9 óra és 47 perc alatt átúszta a La Manche-csatornát, ezzel a valaha volt legfiatalabb francia ember lett, aki teljesítette a légvonalban 34 kilométeres, ám a különböző áramlatok miatt szükséges kanyarokkal összesen 51 kilométerre bővülő távot. 
A párizsi polgármester, Anne Hidalgo fia most, 20 éves korában újabb merész tervvel állt elő: szűk másfél hónap alatt hosszában szeretné átúszni a Szajnát. A folyó 780 kilométeres szakaszának teljesítéséhez június 6. és július 28. között 52 napra lesz szüksége, a 19 fokos vízben számításai szerint naponta 15 és 20 kilométer közti távokkal, egyedül, minden segítséget mellőzve. A megvalósításhoz valamilyen formában magával visz egy kajakot, benne egy apró függőággyal és egy ponyvával az alváshoz, valamint egy apró tűzhellyel a főzéshez.
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
"A kimerültség miatt naponta körülbelül öt-hat órát tudok majd úszni, a többi idő elmegy a pihenéssel, az élelem, az innivaló és a tisztálkodási lehetőség keresésével. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy minél jobban feltérképezhessem a folyó kevésbé ismert részeit is" - mondta Arthur.
Az elhatározás kettős szándékból jött létre, ezek szoros összefüggésben állnak egymással: a cél, hogy felhívja a figyelmet a Szajna szennyezettségére (ezzel kapcsolatosan kiszámolta, hogy az 52 napos kihívása alatt mintegy 800 tonnányi szemét kerül a folyóba országszerte), másrészt a 2024-es párizsi olimpián főszerepben lesz a Szajna, többek között a nyíltvízi úszásnak is helyt ad.
"A Szajna vize szennyezett, úgyhogy minden egészségügyi előírást betartok, nehogy beteg legyek. Az orvosok különböző időközönként meg fognak vizsgálni és ellenőrzik az állapotomat.
Meg kell küzdenem a hideggel, a magánnyal, az alváshiánnyal és a fizikai fájdalmakkal. Őrült menet lesz, de csak úgy juthatok el a Szajna forrásától a Le Havre-i torkolatig, hogy minden hátráltató tényezőt kizárok."
A projektjét filmezni fogja, a legszennyezettebb részekről készült felvételeket pedig elküldi a hatóságoknak is.
"Pozitív üzenet lesz, hisz nem akarok senkit sem megbántani, így azt sem szeretném, hogy az ipari dolgozók vagy bárki más bűntudatot érezzen. Épp ellenkezőleg: meg akarom mutatni, hogy a Szajna igenis megérdemli, hogy megőrizze a gazdagságát, sokszínűségét és tisztaságát, és az emberek tiszteljék a környezetét."
Arthur a következő években több, az olimpiához is kötődő, hasonló megmozdulást tervez - hogy milyen fokozatú őrültségben, azt egyelőre még nem tudja, de már körvonalazódik az ötletek. Júniusban és júliusban mindenesetre érdemes lesz figyelni rá.
insidethegames.biz
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27