Orosz sikerrel – az arany és a bronz is nekik jutott – kezdődött Balatonfüreden a 2. junior nyíltvízi úszó világbajnokság; a junior fiúk 7.5 kilométeres versenyében a magyarok is kiválóan helytálltak, Kiss Attila a 7., Orosz Ádám a 12. helyen végzett a 44 úszót felvonultató mezőnyben.
A FINA nevében Dennis Miller alelnök köszöntötte a résztvevőket, és köszönte meg a Gyárfás Tamás vezette szervező-bizottságnak, hogy 40 nap alatt ilyen fantasztikus körülményeket teremtettek. Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, hogy a világszövetség honlapján látható közvetítés jóvoltából világszerte megismerhetik Füred nevét, amely immár bízvást nevezhető „a kultúra ÉS a sport városának”. Végül Kósa Lajos, a 2021-es vb szervező-bizottságának elnöke gratulált a szervezőknek az elvégzett munkáért, és bejelentette, a jövőre minden bizonnyal felnőtt Világkupa-viadalnak adhat otthont Balatonfüred.
Ezután rajtolt el az első verseny, a 17-18 éves fiúk 7.5 kilométeres viadala. Az uralkodó széljárástól merőben eltérő keleti szél erősen próbára tette a fiatalokat, akiknek a 19 fokos víz mellett a hullámokkal is meg kellett küzdeniük – de a mezőny túlnyomó többsége állta a sarat. Akadtak hárman, akik nem bírták végig, az uruguayi Maximiliano Paccot-ot például 35 fokosra hűlt testtel halászták ki a vízből, ám a mentőszolgálat szakemberei rövid időn belül normális állapotba hozták a mentőhajón még erős fájdalmai miatt jajgató fiatalembert.
Olympic Games
Sós Csaba: "Amennyire fájóak a negyedik helyek, annyira értékesek is"
19 ÓRÁJA
Kiss Attila:
„Összességében nagyon jól éreztem magam. Igaz, versenyen még nem úsztam ilyen hideg vízben, ráadásul a hullámok is nagyok voltak, de így is nagyon sajnálom, hogy nem sikerült előrébb végeznem. Azt hiszem, főleg  azon múlt, hogy későn vettem észre, megléptek néhányan. Annak örülök, hogy sikerült javítanom az Európa-bajnoki helyezésemen, de mindig a dobogó, az érem a cél, így nem lehetek teljesen elégedett. Ugyanakkor, ennél többet nem tudtam volna tenni, nagyon kihajtottam magam.”
Ezalatt a többiek igen izgalmas csatába bonyolódtak, az élboly nemigen szakadt szét, az ugyanakkor már féltávnál látható volt, hogy a két orosz induló, Anton Jevszikov és Kirill Beljajev igen komoly tempót diktál, amit csak a venezuelai Diego Vera tudott végig tartani – a magyar Kiss Attila még 4. helyen fordult a második és a harmadik kör után, ám végül ő is az üldözőboly tagjává vált, akik a 4-10. helyért csatáztak.
Jevszikovnak végül sikerült leszakítania vetélytársait, és 3 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt, Vera lett a második: ő két éve, a kanadai Wellandban rendezett vb-n még az ifik között szerzett ezüstérmet. Harmadikként Beljajev ért célba, hét tizeddel előzve meg a francia David Aubry-t. A magyarok remekül küzdöttek, Kiss Attila végül hetedikként ütött be, míg Orosz Ádám a 12. helyen zárt.
Orosz Ádám:
„Az első négy kör jól sikerült, utána kicsit lemaradtam, ám a hajrában sikerült zárkóznom, három pozíciót is előre léptem. Nagyon elégedett vagyok a helyezéssel, mert sokat javítottam a zágrábi Európa-bajnoksághoz képest. Befelé, az első egyenesben nagyok voltak a hullámok, viszont amikor visszafelé úsztunk, rájuk tudtunk feküdni, és ez sokat segített. A fordulókban és a rajt után is volt némi adok-kapok, de semmi komoly, csak amennyi a szakághoz hozzátartozik.”
A folytatásban az ifi lányok 5 kilométeres futama következik. (Forrás: MÚSZ)
2. junior nyíltvízi úszó világbajnokság, Balatonfüred
Junior fiúk, 7.5 km
1. Anton Jevszikov (orosz)    1:27:08.32
2. Diego Vera (venezuelai)    1:27:11.21
3. Kirill Beljajev (orosz)    1:27:28.16
...
7. Kiss Attila (magyar)    1:28:00.90
12. Orosz Ádám (magyar)    1:28:25.54
Olympic Games
Parádés zárás a tokiói medencében, legendás világcsúcs is megdőlt
TEGNAP 03:48
Olympic Games
Dresselnek megvan az 5. arany is, a férfi vegyesváltóval nyert
TEGNAP 03:24