Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zseniális magyar csúcs, szoros csaták és papírforma az úszóknál

Nagy Benjámin

Frissítve 26/07/2021 - 07:19 GMT+2

Pontszerző helyet ért a négy évvel ezelőtti csodaidő megdöntése, de meglepetésekből és erős időkből sem volt hiány.

Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor - MTI

Fotó: Other Agency

A tokiói úszódöntők második napjának összefoglalója.

Egyetlen egy magyar úszót láthattunk egyéniben a második nap döntős programjában, Németh Nándor azonban nem tudott javítani a helyi idő szerint vasárnap esti idején, és 200 gyorson az első középdöntő hetedik helyén végzett 1:47,20-szal – ezzel összesítésben tizenötödik lett. Duncan Scott kellemesen odacsapott a mezőnynek, egyedül úszott 1:45-ön belül (1:44,60), de a 400 gyors bombameglepetéseiből kiindulva megtippelhetetlen, kik érhetnek oda a dobogóra. Szó szerint bárki, pláne úgy, hogy a két fiatal szupertehetség, Sunwoo Hwang és David Popovici „csak” a hatodik-hetedik helyen jutott a döntőbe. Érdekes lenne, ha legalább az egyikük nyakába ne akasztanának érmet…
Németh aztán a 4x100-as gyorsváltó fináléjában befejezőemberként hozta be a fantasztikus ötödik helyre a magyar négyest, ráadásul a 2017-es budapesti világbajnokság bronzérmes idejét (3:11,99) a múltnak átadva 3:11,06-os, új magyar csúccsal, úgy, hogy Milák Kristóf (48,24) és a legjobb részidőt (47,44) repesztő Szabó Szebasztián a hetedik, Bohus Richárd (47,81) pedig már az ötödik helyen adta át a váltót. Az amerikaiak más dimenzióban jártak, mint a többiek, 3:08,97-tel kérdést sem hagytak (pedig Caeleb Dressel első emberként „csak” 47,24-et ment, Zach Apple befejezőként cserébe 46,69-et repült), az olaszok (3:10,11) lettek a másodikok, és az ausztrálok a harmadikok, többek között Kyle Chalmers 46,44-es (!) 100 méterének is köszönhetően. Az előzetesen aranyesélyes oroszok óriási meglepetésre csak a hetedik helyen végeztek, Kliment Kolesnikov befejezőként ráadásul „csupán” 48,40-et tudott.
A magyarok nyilatkozatai a Magyar Úszó Szövetség közleménye alapján:
Milák Kristóf
„Ez a 48.2 nagyjából annak felel meg, amit tudok, picit elmarad a legjobbamtól, de most egyáltalán nem vagyok rákészülve a száz gyorsra, azaz nagyon örülök, hogy így sikerült. Ellentétben a tegnap estivel, amikor eléggé be voltam feszülve, most ez egy könnyed, laza úszás volt, és szerintem óriási, amit ma csináltunk így a srácokkal.”
Szabó Szebasztián
„Szerencsére Ricsi tartott egy kis motivációs beszédet a last callban, ami sokat jelentett, mert még jobban rápörögtünk, viszont lazán tudtunk úszni. Tény, kicsit korán lőttem ki, pillanatra meg is ijedtünk, de szerencsére nem volt gond, aztán pedig mentem, ahogy tudtam... Ez a váltó, az ember odaadja a szívét, odaadja mindenét, és abból ki tud jönni egy ilyen részidő is.”
Bohus Richárd
„Láttam a srácokon, hogy megint kezdenek befeszülni a rajt előtt, úgyhogy tartottam nekik egy kis előadást, hogy csak élvezzék ezt az egészet... És tényleg élveztük. Ma mindenki a legjobbját adta, ami belefért, beletettünk mindent, amink volt, meg még többet is talán. Kristóf megint nagyot ment elsőre, Szebi ma utolérte a vízalatti kamerát, elképesztő volt, amit ma úszott, és óriási volt látni, ahogy jön Nándi az ostorcsapásaival, én tudtam, hogy ezekkel a rettenetes hosszú karjaival szépen lenyúlja a franciákat is. Ötödikek lettünk, megvan a csúcs, tényleg fantasztikus érzés.”
Németh Nándor
„Azért érzem én az izmaimban a tegnapi duplát, és a mait is, de sikerült regenerálódnom, és azt hozni, amit szerettem volna. A végén érzékeltem, hogy Metella meghal mellettem, reméltem, hogy ha csak pár centivel is, de sikerül előtte beérnem, nagyon boldog vagyok, hogy őket is meg tudtuk előzni”
A női 100 pillangó sokkal, de sokkal szorosabban alakult a vártnál. A középdöntőben egyedül a kínai Zhang Yufei tudott 56 másodperc alá kerülni, és a 4-es pályához méltó módon is kezdett (25,71 az első 50-en), a túl erős nyitás azonban neki és a sokáig világcsúcsrészidőn belül úszó amerikai Torri Huske-nak is visszaütött. 2019 világbajnoka, Maggie MacNeil azonban olyan hajrát rakott össze, amilyet a mezőnyből senki más (29,09-es második 50) és jó benyúlással, délelőtt ide, délelőtt oda, a világrekordtól mindössze egy tizedre, 55,59-es új amerikai csúccsal olimpiai bajnok lett. Zhang öt századra tőle második, Emma McKeon tizenháromra harmadik lett, Huske pedig úgy maradt le a dobogóról, hogy a győztestől mindössze tizennégy századra járt. Sarah Sjöström hiába rakott össze két biztató futamot korábban, a döntőre picit elfogyott és 56,91-gyel hetedikként zárt – azért az 50 és a 100 gyors előtt nem írnánk le őt, sőt…
Férfi 100 mellen az égvilágon semmi meglepetés nem történt, úgy jött a papírforma, ahogy az meg volt írva: Adam Peaty úgy győzött, hogy nem úszott világcsúcsot ugyan (nem is lehetett igazán várni tőle, ezt ő is többször elmondta korábban), de egyedüliként 58 másodpercen belül (57,37) simán verte a mezőnyt. Az ezüstérmes Arno Kamminga (58,00) és a bronzérmes Nicoló Martinenghi (58,33) is kihozta a maximumot a versenyből, ráadásul meglepetésre sem Michael Andrew (58,84-gyel negyedik), sem Ilya Symanovich (59,36-tal nyolcadik) nem jelentett igazi veszélyt a dobogós helyekre.
A várakozásoknak megfelelően szinte öldöklő harcot hozott a 400 női gyors, ahol Ariarne Titmus letaszította a trónról Katie Ledeckyt. De még hogy! Megfontoltan és taktikusan kezdett az ausztrál, hagyta, hogy 300-ig előtte haladjon a címvédő amerikai, aztán 58,42-es (!) utolsó két hosszal szó szerint otthagyta Ledeckyt (59,25-ös utolsó 100). Titmus mindössze két tizedre volt Ledecky riói világcsúcsától, de az egyéni csúcs-olimpiai bajnoki cím kombináció mellett ezt nem igazán fogja bánni. A harmadik helyen új ázsiai rekorddal, 4:01,08-cal Li Bingjie végzett, de sokat elmond a Titmusszal és Ledeckyvel szembeni különbségről, hogy a bronzérmes 4,39-es hátránnyal ért célba az aranyérmeshez képest, a nyolcadik Erika Fairweather 11,32-jéről (4:08,01) nem is beszélve…
100 mellen izgalmas döntő jöhet a nőknél, bár a legjobb idővel továbbjutó Tatjana Schoenmaker úgy emelkedik ki a mezőnyből, hogy elég sok lehet még az úszásában – bár a hetedik Martina Carrarót sem igazán írnánk le az érmek szempontjából. Férfi 100 háton kicsit csalóka lehet a pályabeosztás, hisz bár a világcsúcstartó Ryan Murphy bejelentkezett az aranyra (52,24), de a 4x100-as gyorsváltóra tartalékoló Kliment Kolesnikov legnagyobb ellenfele várhatóan az óra és nem feltétlen Murphy vagy a mezőny többi része lesz. Női 100 háton jött a szokásos olimpiai csúcs (immár zsinórban a negyedik ezen az olimpián), ezúttal Regan Smithtől, de Kylie Masse-szal és Kaylee McKeownnal hatalmas csatában lesznek az aranyért.
A magyar idő szerint hétfő délben kezdődő programban Kenderesi Tamás és Milák Kristóf 200 pillangón, Hosszú Katinka 200 vegyesen, Mihályvári-Farkas Viktória és Késely Ajna pedig 1500 gyorson úszik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés