Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vérmessé vált magyar esélyek és gyilkos századok az úszóknál

Nagy Benjámin

Frissítve 27/07/2021 - 06:14 GMT+2

Megdőlt egy-egy olimpiai és Európa-csúcs, és a Hosszú, Kenderesi, Milák hármas is hozta azt, amit várni lehetett tőlük.

Milák Kristóf

Fotó: AFP

A tokiói úszódöntők harmadik napjának összefoglalója.

Mindenféle merészség nélkül kijelenthető, hogy férfi 200 pillangón nagyon, de nagyon szép magyar eredményekre van kilátás szerda hajnalban. A kedd hajnali középdöntőnek két nagy kérdése volt: Milák Kristóf mennyit ad ki magából, és Kenderesi Tamásnak a félelmei ellenére összejön-e a finálé. Duplán megnyugodhattunk, hisz Milák szokásához híven kiemelkedett a mezőnyből, és számszerűleg három másodperccel jár a döntős mezőny előtt (valójában sanszos, hogy még többel, mert egyértelműen a világcsúcsért megy majd az arany mellett), Kenderesi pedig úgy jutott az ötödik legjobb idővel tovább, hogy az első 150 méterében még elég sok lehet. Ha összerakja ezt és jön a szokásosan kiemelkedő hajrája, simán odaérhet a dobogóra, pláne úgy, hogy a két kamikazetaktikán lévő rivális, Chad le Clos és Federico Burdisso sem biztos, hogy kibírja a saját maguk által diktált, nagyjából 135 méterig tartó gyilkos tempót. Csodaszép lenne egy magyar 1-2…
… mint ahogy csodaszép lenne, ha Hosszú Katinka az 1-es pályáról esetleg elcsípne egy érmet a női 200 vegyes döntőjében. Nem alakult túl ideálisan a címvédő magyar klasszisnak a középdöntő, hisz picit lassabban kezdett, mint az előfutamban és hiába fordult harmadikként 100-nál, mellen ketten elhaladtak mellette. Tegyük hozzá, hogy gyorson viszont elég komoly, 30,75-ös részidőt jött (a leggyorsabbat az egész mezőnyben), ami egyrészt egy 2:10,22-re, másrészt egy összesített hetedik helyre volt elég. Talán Kate Douglass emelkedik ki egyedül (2:09,21-et ment a második középdöntőben), de mögötte eléggé sűrű a helyzet, Katinka taktikája pedig egy erősebb kezdéssel kifizetődhet.
A férfi 200 gyors az utóbbi évek egyik legfurcsább döntőjét hozta ebben a számban, annak ellenére is, hogy a 2019-es vb-n például Danas Rapsys kizárták és így a nézőtérről jövő füttyszó, na meg a riválisok tüntetése közepette Sun Yang nyakába került az aranyérem. Az első 150-en olyan kegyetlenül bekezdett a junior-világcsúcstartó dél-koreai Sunwoo Hwang, hogy a végére csak a savasodás jutott neki, a brit Tom Deannek (1:44,22) ellenben az arany, miután a végén négy századdal valahogy lenyúlta a honfitárs, 199,5 méternél még olimpiai bajnok Duncan Scottot (1:44,26). A zseniális kettős brit sikertől még a csapattárs, James Guy is elsírta magát a nézőtéren. A bronzért is hasonló volt a forgatókönyv, ott két század döntött a brazil meglepetésember, Fernando Scheffer (1:44,66) javára a 16 éves szupertehetséggel, David Popovici-csal (1:44,68) szemben. A román életében először úszott 1:45-ön belül, úgy, hogy a főszáma, a 100 gyors még hátravan. Minimum dobogóesélyes.
A két 100 hát döntő a csúcsdöntésről szólt. A nőknél ezen az olimpián ötször adták át a múltnak az olimpiai rekordot (háromszor az előfutamban, egyszer a középdöntőben és most a fináléban), a „nevető ötödik” pedig azé a Kaylee McKeowné, aki a saját világcsúcsától mindössze két századra (57,47) járt. Kylie Masse bekezdett az első 50-en, végül az ezüst jutott neki (57,72), a papírformának megfelelően Regan Smith állhatott még dobogóra (58,05). A férfiaknál a leggyengébben rajtoló, végül emiatt is veszítő Kliment Kolesnikov ugyanúgy olimpiai bajnoknak tűnt 99 méternél, mint 200 gyorson Scott, 52,00-val így is élete legjobbját úszta, azonban meg kell elégednie a második hellyel, a honfitárs, Evgeny Rylov ugyanis valahonnan előhúzott egy 51,98-at, ami egyrészt Európa-csúcs (Camille Lacourt 2010-es, a budapesti Eb-n úszott rekordját adta át a múltnak), másrészt az első orosz arany úszásban idén. A világcsúcstartó és címvédő Ryan Murphy (52,19) hiába került a legjobb idővel a döntőbe, ezúttal „csak” harmadik lett.
picture

Kolesnikov megdöbbent a saját eredményén, és egyáltalán nem csalódott az ezüsttel

Fotó: AFP

100 mellen óriási meglepetés született a nőknél, hisz az a 17 éves amerikai Lydia Jacoby nyert (ráadásul 1:04,95-ös, erős idővel), aki számára már az is csoda volt, hogy a válogatóról kijutott az olimpiára – erre nemcsak a 175-ig vezető Tatjana Schoenmakert (1:05,22) és a jóval esélyesebbnek tartott honfitárs Lilly Kinget (1:05,54), plusz a végül ötödik Yuliya Efimovát (1:06,02), hanem az égvilágon mindenkit megelőzött. King nagyon szimpatikus módon gratulált Jacobynak, aki Ruta Meilutyte és King után zsinórban a harmadik húsz évnél fiatalabb olimpiai bajnok ebben a számban.
A női 200 gyors középdöntőjében egyedül Ariarne Titmus tudott 1:55-ön belül úszni (1:54,82), de rendesen lesznek kihívói, hisz többek között a címvédő Katie Ledecky és az Európa-bajnok Barbora Seemanová is továbbjutott, arról a világcsúcstartó, regnáló világbajnok Federica Pellegriniről nem is beszélve, akinek nem szakadt meg a döbbenetes sorozata: zsinórban ötödik, egyben utolsó olimpiáján is ott lesz a fináléban ebben a számban. Az 1-es pályáról nem neveznénk őt esélytelennek, sőt…
A délben kezdődő előfutamokban Németh Nándor és Szabó Szebasztián 100 gyorson, Kapás Boglárka (és amennyiben vállalja, úgy Hosszú Katinka) 200 pillangón, Kalmár Ákos 800 gyorson rajtol, és a 4x200-as férfi gyorsváltó is megpróbálja a döntőbe jutást.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés