A tokiói úszódöntők hetedik napjának összefoglalója – egy óriási eltaktikázással.

Caeleb Dressel nyert, Milák Kristóf ezüstérmes.
Ha valaki nem látta a 100 méteres pillangóúszás fináléját a tokiói olimpián, azt gondolja, hogy semmi különleges nem történt, hisz jött a papírforma. Na, aki ezt gondolja, az baromi nagyot téved.
Úszás
Úszó ob: Szabó parádés ideje, Hosszú újabb aranya és a remek vb-szintek
22/04/2022 18:04
Caeleb Dressel és Milák Kristóf ugyanis július 31-én, magyar idő szerint szombat hajnalban túlnőtte a legendás Michael Phelps, Milorad Cavic páros rivalizálását és olyan (szűk) 50 másodpercet mutatott be a Tokyo Aquatics Centre-ben, ami örök életre felejthetetlen. Ez pedig legfőképp annak a Miláknak köszönhető, akire úgy nézett rá a célba érkezés után a 49,45-ös világcsúcsot úszó amerikai, mint egy földönkívülire, és akinek kezét úgy emelte fel, mintha minimum a magyar nyert volna.
Majdnem. Az első 50-en semmi meglepő nem történt, hisz Dressel 23,00-val, Milák pedig 23,65-tel fordult (úgy, hogy többször is azt nyilatkozta, gyorsabban, lehetőleg 23 másodpercen belül akar kezdeni…), és egészen 70 méterig úgy tűnt, tükörsima lesz a vége. Aztán Milák Kristóf elindult.

Milák óriási úszással ezüstérmes

De olyan tempóban, amilyet a sportág történelmében nagyon, de nagyon kevesen tudtak, Jason Lezak 2008-as pekingi 4x100-as gyorsváltós hajrája óta talán senki. Ha van még 5-10 méter, Milák Kristóf kétszeres olimpiai bajnok, így Milák Kristófnak a 200 pillangó aranya mellé van egy ezüstérme, egy 49,68-as, bődületes Európa-csúcsa (Cavic 2009-es római rekordját döntötte meg szűk három tizeddel), meg 26,03-mal minden idők leggyorsabb második 50 métere 100 pillangón. Utóbbi „minicsúcsot” eddig egy bizonyos Michael Phelps tartotta, aki a 2009-es Québec Cupon ment egy laza 26,34-et. Milák Kristóf erre vert most 31 századot. Mert Milák Kristóf zseni, akiből – ha így folytatja – hasonló kaliberű úszó válhat, mint Phelps volt.
A harmadik egyébként a svájci Noe Ponti lett (50,74), a mezőnyből pedig érdemes még kiemelni azt a guatemalai Luis Carlos Martínezt (hetedik hely, 51,09), aki immár az olimpiák történetének első közép-amerikai döntősének mondhatja magát.
Milák Kristóf nyilatkozata a Magyar Úszó Szövetség közleménye alapján:
„Igen, mosolyogtam, mert nagyszerű verseny volt, remek ellenfelekkel és egy zseniális úszóval. Ez most tényleg egy kiváló úszás volt, talán a falnál hagytam egy-egy tizedet, de úgy gondolom, ennél jobbat most nem tudtam jönni, így is óriási érzés, hogy Európa-csúcsot úsztam, és büszkévé tesz, hogy Caelebnek világcsúcs kellett a győzelemhez.
Tavasszal, különösen az Eb-n több külföldi úszó is mondogatta nekem, figyelj, te meg tudod csinálni, el tudod kapni Dresselt. Én azt válaszoltam, ne szórakozzatok velem, ez képtelenség. Most viszont láttam, hogy ennek igenis van realitása, és ez óriási motivációt ad. Talán még kicsit nagyobbat is, de mindenképpen másfélét, mint amivel a kétszázra kell készülnöm, hiszen az látszik, ott momentán csak magammal tudok versenyezni. Az biztos, hogy a startfejesen dolgozni kell, de az egy hosszabb folyamat – azzal megy el majdnem egy testhosszal Dressel az elején. Még nem tudom úgy elkezdeni én sem, ahogy kellene – mondtam, igazán akkor van esély, ha 23.2-3-at tudnék jönni, de azért ez nem annyira egyszerű, mivel elsősorban a kétszázon volt eddig a hangsúly. Ott ugye a 24.8 környékét gyakoroljuk be, innen kéne váltani egy jóval gyorsabb első ötvenre a százon, és persze még komolyabb fordulót csinálni, akkor ez a második ötven még durvábban sülhetne. Most egyébként azért is volt más, mint mondjuk négy éve, mert akkor tizenöt kilóval könnyebb voltam, és már Dressel hullámai odébb raktak annyival, hogy ne tudjak még jobban jönni.
Azt gondolom, nekem most jól jött ez a plusz egy év, mert tavaly biztosan nem tudtam volna ilyet úszni százon.
Ennyit tudtam még erősödni, dolgozni a gyorsaságomon, és ez jó jel a folytatásra nézve. Tudom, most azt mondjátok, hogy a második száz mutatja, mi minden lehetett volna kétszázon, ha nincs előtte az az őrület, de én azt mondom: nem baj, hogy így alakult. Olimpián elsőnek kell lenni, nem világcsúccsal nyerni – szóval egyáltalán nem bánom, hogy így alakult. Még azt sem, hogy olyan arcot vágtam a kétszáz végén. Legalább parádés mémkollekció készült belőlem, ami bejárta a világot – szerintetek kell ennél jobb reklám?”

Caeleb Dressel és Milák Kristóf: arany, ezüst

Fotó: AFP

Az újabb Milák-show-val véget ért a magyar medencés úszók számára a tokiói olimpia, de egyrészt a szombati döntők is tartogattak még tűzijátékot, másrészt majd a vasárnapi döntők is fognak. Női 200 méter háton például Kaylee McKeown ugyanúgy megcsinálta a 100-200 duplát, mint a férfiaknál Evgeny Rylov, 2:04,68-cal nyert, megelőzve a 150-ig vezető, a végére nagyon elfogyó Kylie Masse-t (2:05,42) és Emily Seebohmot (2:06,17).
Női 800 gyorson Katie Ledecky illusztris társaságba került: Dawn Fraser (100 gyors – 1956, 1960, 1964) és Egerszegi Krisztina (200 hát – 1988, 1992, 1996) után a harmadik olyan úszónő lett, aki zsinórban háromszor nyert meg egy versenyszámot olimpián. Gyengébb idővel (8:12,57) ugyan, mint a riói világcsúcsa, de erősebbel, mint a londoni ideje, ráadásul végig vezetett és esélyt sem hagyott annak az Ariarne Titmusnak, aki 400-on legyőzte őt, most pedig óceániai rekorddal (8:13,83) lett második. A dobogó legalsó fokára az olasz Simona Quadarella (8:18,35) állhatott fel.

Három olimpia, három arany: Katie Ledecky verhetetlen 800 méter gyorson

A férfi 50 gyors elődöntőjéből összesítve Caeleb Dressel jutott tovább a legjobb idővel (ki más?), és nem lenne meglepetés, ha vasárnap nagyon közel járna Cesar Cielo 20,91-es világrekordjához, a mezőny többi része pedig leginkább az ezüstért harcolhat egymással. A női 50 gyors az arany szempontjából sokkal izgalmasabbnak ígérkezik: Sarah Sjöström is bejelentkezett az első helyre, az 5-ös pályáról fog úszni, közvetlen a legjobb idővel (24,08) továbbjutó Pernille Blume mellett.
A 4x100-as mix vegyesváltó döntőjét az amerikaiak úgy eltaktikázták, mint az utóbbi években talán soha semmit: valamiért úgy érezték jónak, hogy a mellre és a pillangóra teszik a női, a hátra és a gyorsra a férfi versenyzőiket (nevezetesen a 100 mell győztesét, Lydia Jacobyt, a 100 pillangó negyedikjét, Torri Huske-ot, a 100 hát egyéni bronzérmesét, Ryan Murphyt, meg azt a Dresselt, aki 80 percen belül úszott egy világcsúcsot, egy legjobb középdöntős időt meg itt egy 46,99-es résztávot), így Dressel hét hölgy mellett/ellen úszta az utolsó két hosszt. Az ötletük nem működött, ugyanis nemhogy a világcsúccsal győztes briteket (3:37,58 – Kathleen Dawson, Adam Peaty, James Guy, Anna Hopkin), de még a kínaiakat (3:38,86 – Xu Jiayu, Yan Zibei, Zhang Yufei, Yang Junxuan) és az ausztrálokat (3:38,95 – Kaylee McKeown, Izaac Stubblety-Cook, Matthew Temple, Emma McKeon) sem tudták megelőzni, 3:40,58-cal mindössze ötödikek lettek.
Folytatás és zárás magyar idő szerint vasárnap hajnali 3:30-tól a két 50 gyors, a férfi 1500 gyors, valamint a két vegyesváltó fináléjával.
Úszás
Milák Kristóf világranglista-1. idővel, Hosszú Katinka simán nyert
21/04/2022 19:06
Úszás
Hosszú Katinkát legyőzték, Milák, Késely és Rasovszky is nyert, több csúcs megdőlt
20/04/2022 19:05