Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lemondott az olimpiai szereplésről, hogy felhívja a figyelmet az országában zajló eseményekre

Németh Dániel

Publikálva 25/07/2021 - 20:07 GMT+2

Win Htet Oo ott lehetne Tokióban, ám egy sajnálatos fordulat miatt úgy érezte, nem képviselheti Mianmart.

Win Htet Oo

Fotó: AFP

Két évtizeden át küzdött az olimpiai szereplésért, de úgy érzi, nem kellett nagy árat fizetnie azért, hogy a mianmari eseményekre irányítsa a figyelmet.


Közel 1000 úszó utazott el a szombaton elkezdődött olimpiai úszóversenyre, Win Htet Oo azonban nincs közöttük. Habár az 50 gyorson kvalifikálta magát, végül lemondott arról, hogy Mianmar színeiben – az ország olimpiai csapatának egyetlen úszójaként – debütáljon a versenyen.
Oo jelenleg 8000 kilométerrel arrébb, Melbourne-ben tartózkodik, mintegy mellékesen karanténban. Országában néhány hónappal ezelőtt a hadsereg puccsot hajtott végre, tevékenységüket emberjogi sérelmek kísérik, köztük a civil kormányzati rendszer felszámolása. Többek között a Mianmari Olimpiai Bizottságot is maguk alá gyűrték, ezért Oo úgy érezte, hogy képtelen képviselni az országot az olimpián.
„A februári puccs után már tudtam, hogy nem megyek el az olimpiára. Habár két évtizeden át keményen dolgoztam, hogy legyen esélyem elmenni az olimpiára, könnyű volt ez a döntés.”
Nem tudom rávenni magam a részvételre, ha az olimpiai bizottságot a hadsereg irányítja.
Oo mindezt olyan közömbösen meséli, hogy elképzelni is nehéz, milyen folyamatok mentek végbe benne az országában zajló események hatására. Kiállása miatt igen jó esélye van annak, hogy a 27 éves sportolónak a mostani volt az egyetlen lehetősége, hogy részt vegyen az olimpián, számára azonban ez apró áldozat a katonai rezsimmel történő szembenállásért cserébe.
„Népirtással és emberiségellenes bűnökkel vádolják őket. Most ők irányítják a helyi olimpiai bizottságot. Már ezért ki kellene zárni őket az olimpiai mozgalomból.”
picture

Win Htet Oo

Fotó: AFP

Oo külföldön született és nevelkedett – az Egyesült Államokban járt egyetemre – de mindig arról álmodozott, hogy egyszer Mianmart képviseli az olimpián. Először 2013-ban versenyzett az ország zászlaja alatt, a Mianmarban megrendezett délkelet-ázsiai játékokon, amely büszke pillanat volt az életében. Az, hogy a 2019-es játékokon megúszta az olimpiai B-szintet és ezzel kvótát szerzett a tokiói játékokra, még inkább az volt.
Év elején egyre rosszabbra fordult a nepdijai helyzet. „Közelről figyeltük az eseményeket. Épp csak lezajlottak a választások, amikor már megvoltak a jelei annak, hogy a hadsereg készül valamire. Az viszont engem és a családomat is meglepett, hogy a kormányt teljes egészében eltávolították.”

Mianmar demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung San Suu Kyit megpuccsolták. A helyzetet tovább rontotta a covid, amely gyorsan végigsöpört az országon.

„Az emberjogi helyzet gyorsan romlik, közben a koronavírus-járvány harmadik hulláma is lecsapott Mianmarra” – mondta Manny Maung, a Human Rights Watch kutatója.
„A puccs óta a junta civilek százaival végeztek, és több ezer embert – köztük orvosokat – börtönöztek be. A hadsereg megtámadta az orvosokat és a kórházakat, lerabolták az orvosi eszközöket és a palackozott oxigént, elzárva ezzel a civileket az életmentő orvosi ellátástól.”
Márciusban Oo levelet küldött a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amelyben arra kért a szervezetet, határolódjanak el a mianmari bizottságtól, a sportolók számára pedig engedélyezzék, hogy függetlenként induljanak. Kérését a NOB visszautasította.
Amikor már tudtam, hogy a NOB-bal való párbeszéd sehova sem vezet, a nyilvánossághoz fordultam - jelentette ki.
A Guardian megkérdezte az olimpiai bizottságtól, miért tagadták meg Oo kérését, hogy semleges színekben versenyezhessen, illetve hogyan illeszthető össze a hadsereg által irányított Mianmari Olimpiai Bizottság az olimpiai értékekkel. Válaszában azt írta a NOB, hogy állandó kapcsolatban vannak a mianmari szervezettel, akik megerősítették, hogy gondoskodni fognak a csapatukról az olimpia előtt.
picture

Win Htet Oo

Fotó: AFP

Oo mellett három mianmari jutott ki az olimpiára, őket az úszó arra kérte, a junta tevékenysége miatt ne vállalják a szereplést. „A történelem fogja megítélni a tetteiteket” - írta.
Jövő hét vasárnap Oo a melbourne-i otthonából fogja végignézni, ahogyan az 50 méteres gyorsúszók a medencébe ugranak. „Tudom, hogy mennyire nehéz most a sportolóknak, akik végigdolgozták a járványt.”
Szeretném látni őket, amint büszkén végigsétálnak a ceremónián és a legmagasabb szinten küzdenek. Nagyon büszke vagyok rájuk, nézni fogom őket.
Oo szeretné, hogy a NOB egy kicsit óvatosabban viszonyuljon a Mianmari Olimpiai Bizottsághoz. „Remélem, hogy a tokiói játékokat követően – mert most azért elég sok teendőjük van – független vizsgálatot indítanak, és kizárják Mianmart.”
Ha a NOB nem is lépett az ügyben, Oo bízik abban, hogy a hiányával szolidaritásra ösztönzi a riválisait.
„Azt kívánom, bárcsak tudnák a sportolók, hogy mi zajlik az országomban. Ezért hoztam meg ezt a döntést – szerettem volna tudatni az emberekkel, mi történik. Csak ennyit kérhetek; hogy egy kicsit képbe kerüljenek a mianmari eseményekkel kapcsolatban.”
Remélem, szolidaritást vállalnak Mianmar népével, akármilyen formában.
Kicsi kérés ez egy olyan embertől, aki lemondott az olimpiai álmairól. Bár nem lehetetlen, hogy kijusson a 2024-es játékokra, Oo tudja, hogy a mianmari demokrácia nem egy nap alatt fog helyreállni.
„Mind azon múlik, hogy a hadsereg lemond-e a hatalomról Mianmarban. Csak így tudom elképzelni, hogy versenyezzek az ország színeiben.”
„Egészen addig, amíg a mianmari bizottság nem szabadul fel a hadsereg uralma alól, amíg nem sikerül a katonai diktatúrával szembeni ellenállás, nem látom magam előtt, hogy Mianmar színeiben versenyezzek az olimpián. Ez pedig háromnál több évet vehet igénybe.”
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés