Még az olimpia pénteki nyitóünnepsége is messze van, de már történtek nagyon furcsa dolgok Tokióban.

Hat lengyelt hazaküldtek
Az utóbbi évek egyik, ha nem a legkínosabb ügye rázta meg a Tokióba utazó, eredetileg 23 versenyzőt számláló lengyel úszócsapatot, történt ugyanis, hogy Alicja Tchorz, Bartosz Piszczorowicz, Aleksandra Polanska, Mateusz Chowaniec, Dominika Kossakowska és Jan Holub a Japánba való megérkezést követően majdnem egyből repült is vissza Varsóba.
Olympic Games
Olasz Anna fantasztikus negyedik helyet szerzett nyíltvízi úszásban
6 ÓRÁJA
Nem, nem szimpla városnézés miatt utazták végig a fél világot, hanem szó szerint a semmiért: egyszerűen kiderült, hogy nem indulhatnak az olimpián. A Lengyel Úszószövetség (PZP) ugyanis elkövette azt az ordas nagy bakit, hogy hat úszót tévesen elsősorban egyéni számokra nevezett – csakhogy mindannyiuknak B-szintes ideje van, ami idén annyira nem számított biztos indulásnak, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) július eleji kvótakiosztása alapján a lengyelek közül csupán a 100 méter háton induló Kacper Stokowski állhat rajthoz B-szintesként.
Erről már július elején hivatalos értesítést kellett, hogy kapjon a lengyel szövetség, ám ők úgy döntöttek, hat ember ide vagy oda, mégis repüljön mindenki, még azok is, akiknek nincs indulási joguk – noha az elnök, Pawel Slominski azzal védekezik, hogy ők csak július 14-én, tehát a csapat gépének felszállása után kaptak hivatalos értesítést a lengyel olimpiai bizottságtól (PKOl) és a FINA-tól.
Ami a dolgot bonyolította és a lengyelek helyzetén még inkább nehezített, az az, hogy a szabályok értelmében váltónként két olyan versenyzőt nevezhet minden nemzet, akik csak és kizárólag váltóban indulnak. Mivel öt lengyel váltó jutott ki az olimpiára, ez összesen tíz embert jelent: a lengyelek végül a maximális létszámnál hárommal kevesebb, összesen hét úszót (Jakub Kraska, Kacper Majchrzak, Karol Ostrowski, Kamil Sieradzki, Jan Kozakiewicz, Kornelia Fiedkiewicz, Paulina Peda) jelöltek olyannak, aki csak váltót úszik. A pórul járt hatos is úszott volna a különböző váltókban, ám mivel ők nem indulhatnak egyéniben (és értelemszerűen nem „csak váltót úszóként” semmiben sem), a 4x100-as női gyorsváltó visszalépett, és a 4x200-as férfi gyorsváltó sincs könnyű helyzetben.
A teljes sokkban lévő, jogi lépéseket fontolgató lengyel úszócsapat lemondásra szólította fel az elnökséget, akik egyelőre egy halvány, az égvilágon semmit sem érő bocsánatkérést adtak válaszként – na meg azt, hogy ők semmiben sem hibáztak, csak a lengyel olimpiai bizottság és a FINA a bűnös.
Akik versenyezhetnek Tokióban – és aki úgy tűnik, hogy nem
Az utóbbi napokban beszámoltunk arról, hogy két orosz, Veronika Andrusenko és Alexandr Kudashev versenyengedélyét is felfüggesztették, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) olyan nyomokat talált egy moszkvai laboratórium adatait vizsgálva, amelyek doppingellenes szabálysértésre utalhattak.
A FINA az oroszok kérelmének megfelelően az eset létező leggyorsabb tisztázását és kivizsgálását kérte a Nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS), akik nagyon hamar meg is hozták a döntést. Egyáltalán nem részletezték, hogy mi alapján, de megállapították, hogy semmiféle doppinggyanút nem észleltek a versenyzőknél, így lehetővé tették azt, hogy Andrusenko (200 méter gyors) és Kudashev (200 méter pillangó) induljon Tokióban, sőt, a FINA-t 1500-1500 frank kártérítésre kötelezték a „sértettek” felé.
Ezzel szemben úgy tűnik, az 50 éves Siphiwe Baleka lassan végképp lemondhat az álmáról, azaz arról, hogy induljon 50 méter gyorson és ezáltal minden idők legidősebb olimpikon úszója legyen. A bissau-guineaival kapcsolatban (akinek az ügyéről ide kattintva minden elolvasható és megtudható) a CAS ugyanis szintén meghozta az ítéletet, mégpedig azt, hogy megfelelő adatok hiányában elutasítják a fellebbezési kérelmét.
A történetnek ugyanakkor még mindig nincs vége, hisz a „megfelelő adatok hiánya” azt takarja, hogy Balekáék egyszerűen nem töltötték ki megfelelően a fellebbezés papírjait, és nem adták meg megfelelően a sportoló tartózkodási helyét sem. Ezeket pótolták, a fellebbezés 2.0 pedig újra a CAS-nál van.
Források: részben SwimSwam
Olympic Games
Háborút indítottak az amerikai úszók az oroszok ellen az olimpia után
TEGNAP 18:17
Olympic Games
Sós Csaba: "Amennyire fájóak a negyedik helyek, annyira értékesek is"
01/08/2021 14:28