Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bíróságon támad az olimpiáról lemaradó úszó

Nagy Benjámin

Frissítve 16/07/2021 - 21:59 GMT+2

Az utolsó utáni pillanatban is küzd az igazáért az 50 éves kamionsofőr, de hatalmas csoda kéne ahhoz, hogy mégis ott legyen Tokióban.

Siphiwe Baleka

Fotó: Instagram

Szinte biztosan kijelenthető: nem láthatunk 50 éves úszót a tokiói olimpián 50 méter gyorson.

Siphiwe Baleka ügyéről az utóbbi hetekben többször is beszámoltunk. Az amerikai születésű, bissau-guineai felmenőkkel is rendelkező, civilben kamionsofőrként dolgozó Baleka (születési nevén Tony Blake) egyedi rekorddöntésre készült a tokiói játékokon, hisz 50 évesen ő lenne minden idők legidősebb, egyben Bissau-Guinea első olimpikon úszója.
Június végén úgy tűnt, mindent teljesített, ami az induláshoz, azaz a kisebb nemzetek számára fenntartott egyik hely (universality place) betöltéséhez szükséges, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) azonban július elején közölte vele, hogy mivel az erre vonatkozó jelentkezési határidő június 20-i lezárása előtt nem rendelkezett olyan eredménnyel, ami olimpiai kvalifikációs versenyen született, mégsem utazhat Japánba.
Csakhogy Balekáék állítják, hogy a FINA szabályai nem tették egyértelművé az időpontokat, így nem tettek különbséget aközött sem, hogy a universality place-re vonatkozó határidő egy héttel hamarabb lejár, mint a rendes kvalifikációs időszak (június 27.) – épp emiatt a június 26-án, az egyiptomi bajnokságon úszott idejét teljesen elegendőnek és megnyugtatónak gondolták.
A FINA erre így reagált: „A FINA tudomásul veszi Siphiwe Baleka úr aggodalmát a 2021. június 26-án, az egyiptomi bajnokságon teljesített idejével kapcsolatban. Ebben az esetben a FINA szigorúan alkalmazza a kisebb nemzeteknek fenntartott helyekre vonatkozó kvalifikációs szabályokat, amelyek szerint az úszóiknak csak a 2021. június 20-án vagy azt megelőzően elért teljesítményei vehetők figyelembe. Ezt jóval a határidő előtt tudatjuk a nemzeti szövetségekkel vagy a nemzeti olimpiai bizottságokkal, ennek megfelelően kivétel nélkül alkalmaznunk kell a kvalifikációs eljárást. Mivel Baleka úr a határidő lejárta után versenyzett, ráadásul ott sem A-, sem B-szintes időt nem úszott, ez az eredménye a szabályok alapján nem vehető figyelembe.”
Ahogy az várható volt, az úszó és ügyvédje bíróságon támadja meg a FINA döntését: sürgősségi eljárást kezdeményeztek a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), hogy még az olimpia kezdete előtt, tehát legkésőbb jövő hét elején hozzák meg a végső ítéletet. Hogy a CAS-nál napirenden lesz-e az ügy, és egyáltalán hogyan nézhet(ne) majd ki a sürgősségi folyamat, egyelőre nem tudni, mindenesetre óriási (és főként villámgyors) csoda kéne ahhoz, hogy mégis ott legyen a japán fővárosban.
Az 50 méter gyors előfutamait július 30-án rendezik.
Forrás: SwimSwam
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés