Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az egész világot meglepte szenzációs úszásával – öt érdekesség a 400 gyors olimpiai bajnokáról

Németh Dániel

Publikálva 25/07/2021 - 15:51 GMT+2

Ahmed Hafnaoui győzelmét senki sem várta – pedig ő megmondta, hogy az aranyért utazik Tokióba.

Ahmed Hafnaoui

Fotó: Getty Images

Az idei olimpiai úszóverseny egyik legnagyobb szenzációját a 18 éves Ahmed Hafnaoui szolgáltatta, aki aranyérmet szerzett 400 gyorson.


A tunéziai úszó az előfutamok során csak a nyolcadik helyen zárt, és kevesen számítottak arra, hogy a surranópályán meglepheti a mezőnyt, mégis így történt, ezzel megszerezte hazája történetének ötödik olimpiai aranyérmét. Az olimpia hivatalos honlapja alapján hozunk róla öt érdekességet.

Szerepelt az ijfúsági olimpián

Hafnaoui 12 évesen csatlakozott a tunéziai úszóprogramba, négy évvel később pedig már ott volt az ifjúsági olimpia mezőnyében. 200, 400 és 800 gyorson egyaránt rajthoz állt, érmet azonban nem szerzett, egy nyolcadik és egy hetedik hellyel zárt.

Teljesen esélytelen volt a döntőben

A 400 gyors előfutamában 3:45.68-as időt úszott, amivel a nyolcadik helyen jutott be a döntőbe, ahol viszont már egészen más dimenzióban versenyzett. 3:43.36-tal csapott célba, az ausztrál Jack McLoughlint és az amerikai Kieran Smith-t megelőzve. 2019-ben a La Presse nevű tunéziai lapnak azt mondta, Tokióban aranyat szeretne nyerni – 800 méteren.
picture

Ahmed Hafnaoui

Fotó: Getty Images

Tunéziai történelem

Hafnaoui hőse természetesen a hosszútávúszó legenda, Oussama Mellouli volt, aki Pekingben 1500 méteren, Londonban 10 kilométeren szerzett aranyérmet. Hafnaoui a vasárnapi úszásával Tunézia történetének második olimpiai bajnok úszója lett, 400-on pedig az első.

Tunézia az olimpián

Az észak-afrikai ország így már öt aranyéremmel rendelkezik az olimpiák történetében. Hafnaoui és Mellouli mellett a futó Mohammad Gammouid nyert aranyat 5000 méteren az 1968-as mexikóvárosi olimpián, Habiba Ghribi pedig 2012-ben szerezte meg az első helyet a 3000 méteres akadályfutók között.

Erős alapok a sporthoz

Nem Hafnaoui az egyetlen sportoló a családban, az úszótehetség édesapja, Mohamed Hafnaoui kosárlabdázó volt, egészen a tunéziai válogatottig vitte. Tőle örökölt testfelépítését pedig nagyszerűen tudja kamatoztatni az úszók között.
Forrás: olympics.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés