Újból igencsak hatékonyan úsztak versenyzőink a berlini Európa-bajnokság szombati délelőtti előfutamaiban: férfi 50 gyorson Kozma Dominik és Takács Krisztián is középdöntős, női 200 pillangón pedig Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka is kvalifikálta magát – helyezése okán Verrasztó Evelyn is továbbjutó lehetne, de az „egy nemzet, két úszó” szabály megfosztotta őt a folytatás lehetőségétől.
Villámembereink kezdték a délelőttöt, mégpedig igen jól: bár az élete első felnőtt Eb-jén szereplő Holoda Péter még messze volt a középdöntős küszöbtől (23.58), Kozma Dominik jóval a „léc fölött ugrott”, 22.33-as idejével hármas
holtversenyben lett 9., míg Takács Krisztián 22.41-gyel, 13-ikként jutott tovább („nettó” 11-ikként, mivel az előtte végzett két orosz áldozatul esett az egy nemzetből csak két továbbjutót engedélyező szabálynak). A döntőhöz
European Championships
Wladár Sándor négy arannyal már elégedett lenne az hazai Eb-n
05/05/2021 12:35
bravúr kell, a mezőny ugyanis eszméletlenül sűrű: az első és a hetedik helyen továbblépő között mindössze 8 századmásodperc volt a különbség...
Doma természetesen kedélyesen cseverészett az újságírókkal a vegyes zónában, mindenáron egy üveg sört akart feldobatni prémiumként a média képviselőivel arra az esetre, ha délután sikerülne 22 másodperc alá kerülnie. „Legalább ennyi jusson, értitek. Mindenki halomra nyeri az érmeket, mi, szegény sprinterek meg itt kódorgunk a kertek alatt...” Aztán persze az úszásról is beszélt: „Nekem a kétszáz és a száz volt a fontos, az ötvenet csak azért úszom, hogy ne essek ki a ritmusból, mert a vasárnapi vegyesváltóra nagyon hegyezzük magunkat. Ott azért még akarunk virítani.”
A hölgyek 200 pillangója után mi is megtapasztalhattuk a fent említett szabály okozta kesernyés utóízt: Jakabos Zsuzsanna a 2. (2:08.73), Hosszú Katinka a 4. (2:08.91), Verrasztó Evelyn pedig a 8. (2:10.97) időt úszta, ám csak az első kettőnek adatik meg az elődöntőzés, Evelyn számára véget ért az Európa-bajnokság. Katinkán látszott, most már a „lassan járj, tovább érsz” alapelvét követi, ellentétben az első napok reggeli robbantásaival, ám nem csupán amiatt, mert a verseny hatodik napján már fáradtabb. „Be kell osztani az erőt, ma négykor kezdődnek a döntők, alig van idő regenerálódásra, csak hazaugrunk, egy gyors ebéd, és jöhetünk is vissza.”
Jakabos Zsu igencsak elégedett volt a reggeli produkcióval: „Iván (Zsu edzője) azt kérte, ha lehet, jöjjek 2:09-en belül, ez sikerült, és emiatt nagyon boldog vagyok. Az idén 2:10 volt az eddigi legjobbam, úgyhogy ez az idő kifejezetten jó így reggel. Mondhatom, az úszás is jól esett, már amennyire ez a kétszáz pillangó esetében lehetséges...”
Folytatás tehát – a korábbiakhoz képest korábban – délután 16 órától (vasárnap is ugyanez lesz a helyzet), az esti finálékban Kapás Boglárkának (1500 m gyors), Cseh Lászlónak (100 m pillangó), Hosszú Katinkának (200 m gyors), Bernek Péternek és Balog Gábornak (200 m hát) szurkolhatunk, illetve a délelőtt továbblépők középdöntőznek - sűrű program, jó kis éremesélyekkel!
Forrás. MÚSZ
Úszás
Bajnok lett, másnap doppinggal lebukott az olimpiára készülő úszó
29/04/2021 17:54
Úszás
Botrány a köbön: már a héten versenyezhet a doppingos úszósztár
26/04/2021 17:04