Egynapos villámlátogatáson járt Budapesten Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ügyvezető igazgatója, aki Gyárfás Tamás FINA-alelnök társaságában találkozott Vígh Lászlóval, a Nemzeti Sportközpontokat vezető kormánybiztossal, elsősorban a 2021-es világbajnokságra épülő új uszoda terveit egyeztetendő. A tervek szerint az új úszópalotát már 2016 végén átadhatják, így elegendő idő lesz a beüzemelésre a 2017-es junior világbajnokság előtt.
A találkozón szóba került a FINA új, hatalmas népszerűségnek örvendő szakágának, az óriás-toronyugrásnak a leendő helyszíne is. Vígh László felvetette, egy speciális, a Duna vizébe telepítendő medencével megoldható lenne, hogy a Lánchídról ugorjanak az ugrók, így a versenyekről lenyűgözően szép képeket lehetne sugározni a világnak, a budai várral, illetve a Parlament épületével a háttérben. Cornel Marculescu elmondta, hasonló módon alakítják ki az idén először kiírt Világkupa helyszínét az oroszországi Kazanyban, azaz a FINA nyitott erre a megoldásra, és arra is, hogy Magyarország hamarosan bekapcsolódjék a versenysorozatba.
Az óriás-toronyugrás néven - egyes helyeken szuper-toronyugrásként - emlegetett szakág a tavalyi barcelonai világbajnokságon mutatkozott be a FINA versenyprogramjában. A nem kevés bátorságot feltételező számban a nők 20, a férfiak pedig 27 méter magasból (!) ugrottak be a vízbe. A férfiaknál a kolumbiai
Orlando Duque
, a nőknél pedig az amerikai
Cesilie Carlton
lett a szakág első világbajnoka. A versenyzők a Red Bull cég által szponzorált versenyeken kezdtek el sziklákról ugrani hasonló magasságból, ennek a látványos sorozatnak a sikere adta a FINA számára az ihletet a vb program kibővítéséhez.
Úszás
Négyéves eltiltást kapott a kínai sztárúszó, elfelejtheti a tokiói olimpiát
18 ÓRÁJA
Gyárfás Tamás ugyanakkor jelezte, a szakág itthoni megteremtéséhez szintén ideális helyszín lehet az eredeti tervekben szereplő Balatonfüred is, amelynek polgármestere, Bóka István kész egy állandó torony megépítésére, amely állandó lehetőséget biztosítana a gyakorláshoz – ráadásul , akárcsak a 2013-as barcelonai vb-n, szintén „párban” rendeznék meg a nyílt vízi úszás viadalaival.
Úszás
Ennyi magyar úszó indulhat a tokiói olimpián
TEGNAP 14:19
Úszás
A magyar úszó győzelemmel és olimpiai kvótával jön haza Portugáliából
19/06/2021 17:29