Olimpiai bajnok mellúszónk, Gyurta Dániel negyedik lett a 100 méteres mellúszásban a berlini Európa-bajnokság keddi napján. Az UTE versenyzője végig a negyedik helyen tempózott, végül 59.88 másodperccel csapott a célba, így elmaradt a hétfői elődöntőben elért 59.58-tól, pedig azzal az idővel harmadik lehetett volna. A 200 méter olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédője - aki Berlinben kivételesen kihagyja kedvenc számát - pályafutása során normálmedencés világversenyen először állhatott volna dobogóra ebben a számban, ha megismétli egy nappal korábbi teljesítményét. A versenyt a brit Adam Peaty 59 mp-en belüli úszással (58.96) nyerte, míg mögötte másodikként honfitársa, Ross Murdoch ért célba, a harmadik pedig a litván Giedrius Titenis lett.
"Az első ötvenet őrült módon elkezdték a többiek, muszáj volt velük mennem, ez felborította a ritmusomat. Az nem bosszant, hogy lemaradtam az éremről, az inkább, hogy 59 és fél percen belül akartam célba érni. Viszont az jó, hogy van még tartalékom, és stabilan egy percen belüli százas mellúszó vagyok." -
nyilatkozta a döntő után Gyurta.
A férfiak 200 méteres vegyesúszó számában a délután folyamán az elődöntőket bonyolították le, melyben a háromszoros címvédő Cseh László meggyőző úszással jutott be a szerdai fináléba, míg a másik magyar résztvevő, Verrasztó Dávid a kilencedik helyet szerezte meg, amivel éppen lecsúszott a döntőről. Cseh szerint "nyomni kellett végig", de jól bírta a tempót. "Holnap a két német között döntőzök, úgy gondolom, 1:57 perchez közeli idő kell, de én akkor lennék nyugodtabb, ha 1:57-en belülre kerülnék" - tette hozzá. Verrasztó ugyanakkor szomorúan összegzett: "hát ez nem sikerült... Tizenegy század hiányzott a döntőhöz, bosszantó, de ma valahogy nem állt össze az úszásom.".
European Championships
Hosszú Katinka és Mihályvári az első két helyről várja a hétfői döntőt
4 ÓRA
Férfi 200 gyorson is lesz magyar részvevő a szerdai döntőben, miután az elődöntőben Kozma Dominik egyéni csúcsot (1:46.89) úszott, és a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát. "Újabb egyéni csúcsot úsztam, megnyertem az elődöntős futamomat, igazán jó napon vagyok túl. A holnapi döntőben további kemény tizedeket szeretnék javulni, mert dobogós akarok lenni"- mondta Kozma. A második elődöntőből aztán a szám háromszoros címvédője, a német Paul Biedermann és a hétfőn 400 méter gyorson aranyérmes szerb Velimir Sztyepanovic ért el nála jobb időt, de csak két, illetve egy tizeddel.

Hosszú Katinkára szerdán is nehéz program vár Berlinben

Fotó: Eurosport

A hétfői versenynapon 400 vegyesen aranyérmet nyerő Hosszú Katinka 100 gyorson az ötödik legjobb idővel jutott fináléba, azonban miután szerdán két számban is képviselteti magát, így kihagyja a finálét: "Holnap 200 vegyesen és 100 háton indulok, a 100 gyors döntőjében viszont nem. Ahhoz valami egészen nagy időt kellett volna repesztenem, de nem vagyok elégedetlen, nagy versenyen most indultam először ebben a számban. A 200 gyorsra mindenesetre jó tapasztalattal szolgált" - indokolta döntését Hosszú az MTI-nek.
A nap egyik legérdekesebb versenyét a férfi 50 méteres pillangóúszás hozta, ahol az első és a harmadik helyen is holtverseny született. Az aranyérmen a francia Florent Manaudou és a fehérorosz Yauhen Tsurkin "osztoztak", míg a dobogó harmadik fokára a selejtezőben remekül úszó ukrán Andriy Govorov és a brit Benjamin Proud állhatott fel. Még délelőtt ugrott a berlini velodrome medencéjébe Gyurta Gergely, aki 1500 gyorson a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe, és abszolút bizakodóak lehetünk, ugyanis 500-zal a vége előtt már visszavett a tempóból és spórolt az erejével.
A férfiak 100 méteres hátúszásának a döntőjében brit siker született, a négyes pályán úszó Christoph Walker-Hebborn (53.32) győzött a francia Jeremy Stravius és a német Jan-Philip Glania előtt. A hölgyek 50 méteres pillangóúszásában nem történt meglepetés, az idén Svédországban világrekordot úszó Sarah Sjöström győzött (24.98) az ezen a távon már-már "megalázó" különbségnek számító 36 századdal a dán Jeanette Ottesen és a brit Francesca Halsall előtt. A női 200 méteres hátúszásban a spanyol Duane Da Rocha Marce győzött (2:09.37) a brit Elizabeth Simmonds és az orosz Daria Ustinova előtt. A keddi nap csattanója pedig a mostani Eb-n bemutatkozó mix vegyesváltó volt, ahol két férfi és két női úszó - tetszőleges sorrendben - úszta le a 4x100-as vegyesváltó távját. A két férfival kezdő britek győztek, akik Walker-Hebborn, Peaty, Lowe, Halsall összeállításban 3:44.02-es új világcsúccsal nyertek a holland és az orosz staféta előtt.
Úszás
Újabb érem a hazai Eb-ről
15/05/2021 14:12
Úszás
Peaty: A sportolók csak a sporton keresztül tudják hallatni a hangjukat
14/05/2021 18:32